Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

6 καθημερινές συνήθειες που σε αγχώνουν χωρίς να το καταλαβαίνεις


Το άγχος, είτε παρουσιάζεται ανά περιόδους στη ζωή μας, είτε αποτελεί καθημερινό φαινόμενο, αποτελεί πρόβλημα και μπορεί και στις δύο περιπτώσεις, να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα της ζωής μας
ή οπως θα λέγαμε κι επιστημονικά να σου κάνει τη ζωή μαύρη και το μυαλό κουρκούτι (αρκεί να σκεφτείς ότι, σύμφωνα με έρευνες, το καθημερινό άγχος συρρικνώνει κυριολεκτικά τον εγκέφαλο κατά μερικά εκατοστά).
Το να το διαχειριστείς δεν είναι εύκολο (ξέρουμε πολύ καλά πίστεψε μας), αλλά -τουλάχιστον- καλό είναι όσο μπορούμε να το περιορίσουμε σε κάποια πράγματα που μπορούμε να ελέγξουμε.
Βλέπεις, δεν είναι μόνο η δουλειά είναι πηγή άγχους, είναι κι ένα σωρό ακόμα συνήθειες που μας αγχώνουν και μάλιστα χωρίς εμεις να παίρνουμε χαμπάρι.
Ας πούμε:

1. Η αναβλητικότητα

Ας πούμε ότι έχεις να γράψεις μία εργασία. Ποιος θέλει να γράψει μία εργασία; Κανείς. Οπότε τι κάνεις; Ξεσκονιζεις, σιδερώνεις, βλέπεις σειρές, παίρνεις τηλέφωνο τη θεία σου από το χωριό, κάνεις οτιδήποτε περνάει από το χέρι σου για να μην κάτσεις να στρωθείς στη δουλειά. Αποτέλεσμα; Όταν συνειδητοποιήσεις ότι η ώρα έχει περάσει και δεν έχεις κάνει αυτό που έπρεπε, απλά πανικοβάλλεσαι και ενεργοποιείς την ορμόνη του στρες.


2. Η ακαταστασία


Έρευνες έχουν δείξει, πως αν ζεις σε ένα ακατάστατο σπίτι, αυτό από μόνο του είναι αρκετό για να σου δημιουργεί, υποσυνείδητα, στρες και πίεση. Γυναίκες που ζουν σε ακατάστατο σπίτι, τείνουν να είναι λιγότερο χαρούμενες από εκείνες που ζουν σε ένα τακτοποιημένο χώρο, υποστηρίζουν οι ειδικοί. Ξέρεις τι πρέπει να κάνεις; Το αυτονόητο. Να αφιερώνεις λίιιιγο χρόνο παραπάνω στο καθάρισμα και το μάζεμα.Θα δεις πόσο πιο ήρεμη και χαλαρή θα αισθανθείς.


3. Το ότι δεν σημειώνεις τις δουλειές που έχεις


Σύμφωνα με την ψυχολόγο Dana Gionta, όσο πιο καλό προγραμματισμό κάνουμε, τόσο λιγότερο θα αγχωνόμαστε. Αυτό σημαίνει, πως αν βάλεις στη ζωή σου (και στην τσάντα σου) τα ημερολόγια και τα σημειωματάρια, τότε θα αγχώνεσαι λιγότερο για πράγματα που ή ξέχασες ή δεν πρόλαβες να κάνεις.

4. Το να συναναστρέφεσαι με αρνητικούς ανθρώπους.


Πιθανότατα, θα έχεις παρατηρήσει πως όταν συζητάς με πολύ αγχωμένα ή απαισιόδοξα άτομα, αρχίζεις σταδιακά να νιώθεις κι εσύ ένα βάρος, ένα πλάκωμα. Είναι επειδή η αρνητική τους ενέργεια μεταφέρεται και σε σένα. Αντίθετα, το να κάνεις παρέα με θετικούς και αισιόδοξους ανθρώπους, βοηθάει στο να αντιμετωπίζεις κι εσύ η ίδια πιο χαλαρά και θετικά τη ζωή σου.

5. Το να κλείνεσαι στον αυτό σου και να μη κάνεις τίποτα


Εντάξει, που και που όλοι νιώθουμε την ανάγκη να κάτσουμε στον καναπέ και να αναλογιζόμαστε πως η ζωή είναι ένα λάθος (Σόπενχαουερ alert). Τι γίνεται όμως: ΔΕΝ ΣΟΥ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ. Αντιθέτως, όπως έχουν δείξει έρευνες, με το να κάνεις πολλά πράγματα και να είσαι απασχολημένη, τείνεις να σκέφτεσαι λιγότερο τα προβλήματα σου, να μη τα βλέπεις γιγαντωμένα κι έτσι να αγχώνεσαι και λιγότερο γι' αυτά.

6. Πίνεις πολλούς καφέδες


Αν είσαι εκ φύσεως αγχώδης άνθρωπος, το χειρότερο που μπορείς να κάνεις για να το επιδεινώσεις είναι να πίνεις πολλούς καφέδες.
Προσπάθησε να περιορίσεις τους καφέδες που καταναλώνεις καθημερινά ή, τουλάχιστον, να προτιμάς ντεκαφεινέ. Σταδιακά θα αρχίσεις να νιώθεις πιο ήρεμη.

Πηγή: bustle.com