Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

'Με γκάζια'' στο Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού Διστόμου οι ...καρχαρίες!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βγαίνουν για εκδρομές με τους αγαπημένους τους...καρχαρίες! Δεν ειναι ...τέρατα της θάλασσας αλλά τα ''άγρια'' ...Hyundai Coupe! Λάτρεις του συγκεκριμένου αυτοκινήτου, έχουν συγκροτήσει ένα πανελλήνιας εμβέλειας club και συχνά -πυκνά κανουν εξορμήσεις ανά την Ελλάδα. Αυτή την φορά τόπος προορισμού των 20 ιδιοκτητών ...καρχαριών με συνολικά 35 επιβάτες από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κατερίνη, Λαμία, Χαλκίδα ήταν η περιοχή Λιβαδειας- για να κόψουν και την πίτα τους στην Κρύα! Ωστόσο πρώτος σταθμός ήταν, πριν το φαΐ, το Δίστομο- για καφέ!

<<Απολαμβάνοντας τον καφέ μας στην ηλιόλουστη και πανέμορφη Πλατεία, μας έτυχε - κυριολεκτικά- ό,τι το καλύτερο!>> λέει ο επικεφαλής του Hellenic Hyundai Coupe Club (http://www.hhcc.gr) κ. Γιάννης Σαραντίτης, ηλεκτρολόγος στο Λιμάνι του Πειραιά. <<Μας πλησίασε ένας κύριος, ο κ. Χρήστος, και μας μας συστήθηκε ως εθελοντής λειτουργίας του Μουσείου Θυμάτων Ναζισμού Διστόμου, προτείνοντας να μας ξεναγήσει και να δούμε το βιντεο με την ιστορία της Σφαγής! Εγώ κάτι ήξερα για την Σφαγή διότι είχα επισκεφθεί μικρός το χωριό, και το αποφασίσαμε αμέσως! Πήγαμε, και αποδείχθηκε ότι ήταν το καλύτερο μέρος της εκδρομής μας! Συγκινηθήκαμε όλοι, μας είπε και μάθαμε πράγματα που άλλοι δεν τα ΄ήξεραν καθόλου ή μερικοί τα ξέραμε λίγο, θα έλεγα επιδερμικά από την τηλεόραση- είδαμε τα ντοκουμέντα της Σφαγής στο βίντεο, τα πορτραίτα των θυμάτων, το σημείο που δείχνει τα λείψανα.... Είδαμε και το τμήμα που
ειναι τα λαογραφικά στοιχεία του χωριού..Μια φανταστική όσο και συγκινητική ατμόσφαιρα. Ειλικρινά, είμαστε τυχεροί που μας πλησίασε ο κ Χρήστος την ώρα του καφέ και μας ...παρέσυρε σε αυτό το συγκινητικό ταξίδι μνήμης, στο ωραίο - και κτιριακά- Μουσείο!>>.

12.000 επισκέπτες-προσκυνητές σε 12 μήνες!

Ολοένα και περισσότερες οργανωμένες ομάδες - πέραν των Σχολείων/Γυμνασίων Λυκείων - επισκέπτονται πλέον το Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού και το Μαυσωλείο Διστόμου, έχοντας ξεπεράσει κατά τους τελευταίους 12 μήνες τις 12.000 επισκέψεις από προσκυνητές!
Μια έκπληξη αυτής της κατηγορίας - έστω και αν προέκυψε ''τυχαία''- ήταν τις τελευταίες ημέρες ήταν η επίσκεψη στο Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού της προαναφερθείσης αυτοκινητιστικής Λέσχης. Πριν μερικές εβδομάδες ήταν και άλλοι οργανωμένοι εποχούμενοι - δικυκλιστές αυτή την φορά.Πολλά σχολεία από Αττική, Βοιωτία και τους άλλους νομούς της Στερεάς Ελλάδας, της Θεσσαλίας, της Πελοποννήσου - ακόμα και την Λέσβο!- κλείνουν εκδρομές, συνδυάζοντας και επίσκεψη στο περίφημο μοναδικό Βυζαντινό Μοναστήρι του Οσίου Λουκά, με τα ειδικής τεχνικής ψηφιδωτά. Το ίδιο και περισσότερο, οργανώσεις συνταξιούχων, ΚΑΠΗ,εκπολιτιστικοί Σύλλογοι απ΄όλη την Ελλάδα, φοιτητικές παρέες, ταξιδιωτικά γραφεια και φυσικά πολλοί μεμονωμένοι επισκέπτες Ελληνες και ξένοι- αρκετοί δε και από Γερμανία!Από πέρυσι άρχισαν οργανωμένες επισκέψεις και σπουδαστών από όλες τις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές αξιωματικών και αξιωματικών.

Νέα αρχή

Ο αριθμός των επισκεπτών έχει αυξανόμενη τάση κυρίως από το 2012 - μετά δηλαδή την εκδίκαση της υπόθεσης των αποζημιώσεων στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Και αυτό παρόλο που πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα το Μουσείο δεν έχει υπάλληλο για να κρατά κάποιο σταθερό ωράριο λειτουργίας όπως και τις ημερες αργίας, που προτιμούνται από πολλούς εκδρομείς- ωστόσο το Μουσείο λειτουργεί με τους εθελοντές, επικεφαλής των οποίων ειναι ο - προαναφερθείς - κ Χρήστος Παπανικολάου.
Πλέον εδώ και λίγες ημέρες ο Δήμος όρισε για πρώτη φορά 10μελή Διοικούσα Επιτροπή για το Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού η οποία ξεκινά ένα φιλόδοξο σχέδιο για την σταθερή του λειτουργία, αναβάθμιση, προβολή και διασύνδεσή του με φορείς και υπηρεσίες.