Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

ΔΕΙΤΕ ΓΙΑΤΙ ΠΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΚΡΑΜΠΕΣ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ ΤΗ ΝΥΧΤΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΜΕ!…



Οι βραδινές κράμπες είναι πόνοι που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια του ύπνου. Μπορεί να κάνουν κάποιον να ξυπνήσει και συμβαίνουν τις νυχτερινές ώρες που είμαστε λιγότερο δραστήριοι. Συνήθως επηρεάζουν την γάμπα, αλλά μπορεί να προκαλέσουν πόνο στους μηρούς ή το πέλμα. Διαρκούν από δευτερόλεπτα μέχρι μερικά λεπτά. Μετά την κράμπα, ο μυϊκός πόνος μπορεί να παραμείνει για την υπόλοιπη νύχτα ή μέχρι και την επόμενη ημέρα. Και οι άντρες και οι γυναίκες παθαίνουν τέτοιου είδους κράμπες, πιο συχνά μετά τα 50. Οι νυχτερινές κράμπες είναι διαφορετικές από το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών (restless leg syndrome – RLS) Και τα δύο συμβαίνουν κατά τις ώρες του ύπνου, αλλά αυτή είναι η μόνη τους ομοιότητα. Υπάρχουν πολλές διαφορές ανάμεσα τους, όπως

Το RLS δεν προκαλεί πόνο, ενώ οι νυχτερινές κράμπες προκαλούν. Το RLS προκαλεί περισσότερο μια αίσθηση δυσφορίας. Το RLS μας κάνει να θέλουμε να κουνήσουμε τα πόδια μας, ενώ οι νυχτερινές κράμπες εμποδίζουν την κίνηση. Η κίνηση στο RLS δίνει την αίσθηση της ανακούφισης – στις νυχτερινές κράμπες η κίνηση δεν ανακουφίζει και απαιτείται τέντωμα των ποδιών. Αιτίες και παράγοντες κινδύνου των νυχτερινών κραμπών…

Η ακριβής τους αιτία συχνά δεν είναι γνωστή, αλλά πιθανές αιτίες και παράγοντες κινδύνου μπορεί να είναι οι εξής: Όταν καθόμαστε για μεγάλες χρονικές περιόδους. Υπερβολική χρήση των μυών του ποδιού. Όταν στεκόμαστε ή δουλεύουμε σε τσιμεντένια πατώματα. Όταν δεν καθόμαστε σωστά. Επίσης, υπάρχουν κάποιες ιατρικές παθήσεις που μπορεί να προκαλούν νυχτερινές κράμπες, όπως: Εγκυμοσύνη Αλκοολισμός Αφυδάτωση Νόσος Parkinson’s Νευρομυϊκές διαταραχές Ανατομικές διαταραχές, όπως η πλατυποδία Ενδοκρινικές διαταραχές, όπως ο διαβήτης Διουρητικά, στατίνες, β-αγωνιστές.

Θεραπεία και πρόληψη…

Η θεραπεία εξαρτάται από την αιτία που προκαλεί τις νυχτερινές κράμπες. Για παράδειγμα, αν προκαλούνται από αφυδάτωση, τότε πρέπει να πίνετε πολύ νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας. Άλλες θεραπείες και μέσα πρόληψης είναι τα εξής: Χρησιμοποιήστε αγριοκάστανο, το οποίο έχει αποδειχτεί ότι αυξάνει την ροή του αίματος στα πόδια. Kάντε ένα ζεστό, χαλαρωτικό μπάνιο πριν πέσετε για ύπνο, για να χαλαρώσετε τους μυς σας. Βάλτε μια θερμοφόρα στην περιοχή της κράμπας. Δοκιμάστε τον βελονισμό για να χαλαρώσετε τους μυς σας. Βάλτε μια θερμοφόρα στην περιοχή της κράμπας. Δοκιμάστε τον βελονισμό για να χαλαρώσετε τους σφιγμένους μυς. Βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε έλλειψη σε μαγνήσιο ή κάλιο – και τα δύο σχετίζονται με τις κράμπες. Τεντώστε τα πόδια σας πριν ξαπλώσετε. Κάντε μερικές ασκήσεις στο νερό για να αναπτύξετε του μυς των ποδιών. Φορέστε εργονομικά παπούτσια και αποφύγετε τα ψηλοτάκουνα. Τι να κάνετε σε περίπτωση που πάθετε κράμπα..
Μια νυχτερινή κράμπα μπορεί να σας αφήσει σχεδόν ακινητοποιημένους. Αν ξέρετε πώς να την αντιμετωπίσετε, θα μπορέσετε να ανακουφιστείτε και να έχετε λιγότερο σφιγμένους μυς μετά.

Δείτε μερικές συμβουλές…

Καθίστε στο πάτωμα και απλώστε τα πόδια σας μπροστά σας. Προσπαθήστε να γυρίσετε το πέλμα σας προς τα πάνω με τα δάχτυλα του ποδιού να δείχνουν προς τα γόνατα – μπορεί να χρειαστεί να τραβήξετε τα πέλματα σας για να τεντώσουν καλύτερα. Σηκωθείτε αργά και περπατήστε για λίγο γύρω γύρω – η κίνηση των ποδιών βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος. Κάντε απαλό μασάζ στην περιοχή με κυκλικές κινήσεις. Βεβαιωθείτε ότι τα σεντόνια και οι κουβέρτες σας δεν είναι πολύ σφιχτά και δεν κάνουν τους μυς σας να σφίγγουν. Καταναλώστε μια κουταλιά κίτρινη μουστάρδα για να ανακουφίσετε την ενόχληση….

Credit: theheartysoul.com…