Δευτέρα 1 Μαΐου 2017

8 σημάδια ασθένειας που φαίνονται στο πρόσωπό μας


Όταν οι γιατροί συζητούν με τους ασθενείς πρόσωπο με πρόσωπο δεν το κάνουν απλά για να αναπτύξουν μια καλή σχέση μαζί τους. Ορισμένα χαρακτηριστικά του προσώπου μπορούν να αποκαλύψουν στοιχεία ζωτικής σημασίας για την υγεία μας που δεν είναι πάντα εμφανή. Θα πρέπει να σας ανησυχεί πολύ μια αλλαγή στην εμφάνισή σας. Εάν τα συμπτώματα είναι καινούρια, ενημερώστε τον γιατρό σας.
Ξηρό, λεπιοειδές δέρμα ή χείλη

Συνήθης ένδειξη αφυδάτωσης. Μπορεί επίσης να αποτελεί ένδειξη πιο σοβαρού προβλήματος που επηρεάζει τη λειτουργία των ιδρωτοποιών αδένων, όπως ο υποθυρεοειδισμός (που χαρακτηρίζεται από ανεπαρκή επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών) ή ο διαβήτης. Άλλα σημάδια υποθυρεοειδισμού είναι η αίσθηση κρύου, η αύξηση του σωματικού βάρους και η κόπωση. Τα συμπτώματα του διαβήτη περιλαμβάνουν υπερβολική δίψα, συχνή ούρηση και θολή όραση.
Υπερβολική τριχοφυΐα στο πρόσωπο

Η ανεπιθύμητη τριχοφυΐα, ειδικά γύρω από το σαγόνι, το πηγούνι και το άνω χείλος μπορεί να είναι σύμπτωμα συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών, μιας ορμονικής διαταραχής με υψηλά επίπεδα ανδρογόνων. (Αυτή η πάθηση μπορεί να επηρεάσει εκατομμύρια γυναίκες σε ηλικία τεκνοποίησης σε όλο τον κόσμο.)
Μαλακές, κίτρινες κηλίδες στα βλέφαρα

Οι ασθενείς με αυτές τις δερματικές αλλοιώσεις που υποδεικνύουν υψηλό επίπεδο χοληστερίνης και είναι γνωστές ως ξανθελάσματα, ενδέχεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Σύμφωνα με έρευνα που έλαβε χώρα στη Δανία το 2011 στην οποία συμμετείχαν 13.000 ασθενείς, περίπου το 4% των ασθενών είχε αυτές τις κηλίδες και αυτοί οι ασθενείς είχαν 70% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σκλήρυνση των αρτηριών και σχεδόν 50% περισσότερες πιθανότητες να πάθουν καρδιακή προσβολή τις επόμενες δεκαετίες από τους ασθενείς που δεν τις είχαν.
Σακούλες και πρήξιμο κάτω από τα μάτια

Η αίσθηση κόπωσης στα μάτια ενδέχεται να αποτελεί σημαντική ένδειξη για χρόνιες αλλεργίες που διαστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία και τα αναγκάζουν να διαρρέουν. Αυτό προκαλεί πρήξιμο και μαύρους κύκλους στο ευαίσθητο δέρμα κάτω από τα μάτια.
Ασυμμετρία στο πρόσωπο

Αυτό μπορεί να είναι ένα από τα πρώτα σημάδια εγκεφαλικού. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε ότι το ένα μέρος του προσώπου σας έχει μουδιάσει ή να νιώθετε ότι δεν μπορείτε να χαμογελάσετε. Ή μπορεί να δυσκολεύεστε να μιλήσετε.
Αλλαγή στο χρώμα της επιδερμίδας σας

Ακόμα και μικρές αλλαγές μπορεί να αποτελούν σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά. Η ωχρότητα θα μπορούσε να είναι σημάδι αναιμίας. Η κίτρινη όψη θα μπορούσε να αποτελεί ένδειξη ηπατικής νόσου. Μια γαλαζωπή απόχρωση στα χείλη ή στα νύχια θα μπορούσε να υποδεικνύει καρδιακή ή πνευμονική νόσο.
Εξανθήματα και κηλίδες

Κάποια προβλήματα του πεπτικού συστήματος μπορεί να εμφανίζονται στο δέρμα. Ερυθρά εξογκώματα που προκαλούν φαγούρα μπορεί να αποτελούν ένδειξη κοιλιοκάκης, ενός αυτοάνοσου νοσήματος όπου ο οργανισμός αντιδρά στη γλουτένη. Εξανθήματα σε σχήμα πεταλούδας στα ζυγωματικά και πάνω από τη γέφυρα της μύτης μπορεί να αποτελούν ένδειξη ενός άλλου αυτοάνοσου νοσήματος, του λύκου. Οι αλλεργίες, τα εκζέματα, η ροδόχρους ακμή και ορισμένες λοιμώξεις μπορούν επίσης να προκαλέσουν εξανθήματα στο πρόσωπο.
Πηγούνι που πέφτει

Σε συνδυασμό με χαρακτηριστικά όπως ο παχύς λαιμός και το μικρό σαγόνι, αυτό θα μπορούσε να είναι σημάδι άπνοιας στον ύπνο, μιας διαταραχής όπου η αναπνοή διακόπτεται επανειλημμένα για δέκα δευτερόλεπτα ή περισσότερο κατά τον ύπνο. Εάν έχετε έντονο ροχαλητό, πονοκεφάλους το πρωί ή νιώθετε υπερβολική κόπωση κατά τη διάρκεια της ημέρας, τότε θα πρέπει να κάνετε εξετάσεις.