Παρασκευή, 5 Μαΐου 2017

Σύσκεψη του Σ.Τ.Ο Πολιτικής Προστασίας Δήμου Θηβαίων για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιώνΣυνεδρίασε το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο (Σ.Τ.Ο.) Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Θηβαίων, με επικεφαλής τον Δήμαρχο Θηβαίων κ. Σπύρο Νικολάου, την Πέμπτη 4 Μαϊου 2017 στο Δημαρχείο της Θήβας.
Τα θέματα της συνεδρίασης ήταν :
Απολογισμός πλημμυρικών φαινομένων-χιονοπτώσεων και παγετού στη ζώνη ευθύνης του Καλλικρατικού Δήμου Θηβαίων
Σχεδιασμός και δράσεις πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση της Αντιπυρικής Περιόδου 2017 και το επικαιροποιημένο μνημόνιο συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων- υπηρεσιών.
Η σύσκεψη ξεκίνησε με ενημέρωση από τον Δήμαρχο για τον απολογισμό της χειμερινής περιόδου και στη συνέχεια για τα αναφερόμενα στη σχετική εγκύκλιο της Γ.Γ.Π. Προστασίας και το Μνημόνιο Ενεργειών του Δήμου, με σκοπό τη συνεργασία των εμπλεκομένων φορέων για την υποστήριξη του έργου του Πυροσβεστικού Σώματος στην καταστολή των πυρκαγιών της θερινής περιόδου.
Βάση και των εισηγήσεων των εμπλεκομένων φορέων (Π.Υ. Θήβας- Τμήμα Πολ.Προστασίας Π.Ε.Βοιωτίας, Δασαρχείο Θήβας, Κ.Ε.ΠΒ, Τροχαία Θηβών, Αστυνομία Θηβών, Τμήμα Πολ. Προστασίας Δήμου Θηβαίων ), καθορίστηκαν οι παρακάτω ενέργειες με σκοπό την καλύτερη πυροπροστασία –πυρασφάλεια στη Ζώνη ελέγχου του Δήμου:
Διάθεση μηχανημάτων του Δήμου, προς υποβοήθηση του έργου του Πυροσβεστικού Σώματος .
Συντήρηση και αντικατάσταση πυροσβεστικών υδροστομίων, σύμφωνα με τις υποδείξεις της Π.Υ.
Προληπτικός καθαρισμός βλάστησης σε περιοχές ιδιαίτερης προστασίας άλση, πάρκα κλπ., σε ιδιόκτητα οικόπεδα σύμφωνα με τις Πυροσβεστικές Διατάξεις και του άρθρου 94 του Ν. 3852/2010 «Καλλικράτης» , σε αγροτεμάχια με σιτοκαλαμιές ή υπολείμματα άλλων καλλιεργειών πλησίον των δασών Μοσχοποδίου, Κιθαιρώνα κλπ, ώστε να δημιουργηθεί αντιπυρική ζώνη προς την πλευρά που γειτνιάζουν με αυτά.
Συνεχής ενημέρωση των πολιτών από το Δήμο, με ανάλογα Δελτία Τύπου-Ανακοινώσεις, για όλα τα παραπάνω μέτρα πρόληψης, σε συνεργασία με όλες τις Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες.
Ενημέρωση του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε.Βοιωτίας για την εξέλιξη όποιας κατάστασης.
Επιτήρηση όλων των δασικών εκτάσεων και κυρίως των Δασών Μοσχοποδίου και Κιθαιρώνα και του αλσυλλίου της Αγ. Τριάδας από το Δήμο, τη Δασική Υπηρεσία, Εθελοντές κλπ.
Απαγόρευση της κυκλοφορίας, σε περίπτωση που τεθεί σε εφαρμογή με απόφαση της Π.Ε. Βοιωτίας το μέτρο αυτό, στα Δάση Μοσχοποδίου και Κιθαιρώνα και Αγ.Τριάδα Τοπ. Κοιν. Θήβας, σε συνεργασία με ΕΛ.ΑΣ. Κ.Ε.ΠΒ, Δασαρχείο.
Εκπομπή περιπόλων από Κ.Ε.ΠΒ, Π.Υ και ΕΛ.ΑΣ σε περίπτωση υψηλού δείκτη επικινδυνότητας.
Οι παραπάνω ενέργειες-άξονες που συζητήθηκαν εγκρίθηκαν ομόφωνα από το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Θηβαίων για την άμεση εκτέλεσή τους, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών κατά τη θερινή περίοδο 2017.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν o Αντιδήμαρχος Θηβαίων κ. Χατζησταμάτης, ο Διοικητής της Π.Υ. Θηβών κ. Οικονόμου, ο Δασάρχης Θηβών κ. Αμοιρίδης, εκ μέρους του ΚΕΠΒ Θήβας ο Λοχαγός κ. Κουτσούκης, ο υπάλληλος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Βοιωτίας κ. Μεταξάς, οι εκπρόσωποι της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων κ.κ..Καντίκας και Μπακάλης και οι υπάλληλοι της Τεχνικής Υπηρεσίας Δήμου Θηβαίων κ.κ Παπαναστασίου και Θεοδωσιάδης.