Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017

Ελληνικό καφενείο με άρωμα παράδοσης 250 χρόνων

http://www.politikixalkidiki.gr/2017/06/Elliniko-kafeneio-me-aroma-paradosis-250-xronon.html

Το παλαιότερο ελληνικό καφενείο βρίσκεται στον Λαύκο ένα γραφικό παραδοσιακό χωριό του νοτίου Πηλίου με θέα τον Παγασητικό. Το καφενείο του Εμμανουήλ Φορλίδα, που λειτουργεί αδιαλείπτως από το 1785, σε ένα πρόσφατα ανακαινισμένο διώροφο πέτρινο αρχοντικό. αποτελεί ζωντανό παράδειγμα μιας παράδοσης αιώνων. Ο Μανώλης Φορλίδας και η σύζυγός του Μαρία, συνεχίζουν με πολύ μεράκι την οικογενειακή παράδοση που μετράει επτά γενιές.

Υπήρξε κουρείο και καφενείο μαζί στο παρελθόν, επίσης κρεοπωλείο, ενώ κάποτε λειτουργούσε και ως λοκάντα, όπου πραγματοποιούνταν γλέντια καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Την εποχή που ο επάνω όροφος λειτουργούσε σαν χάνι, είχε φιλοξενήσει τον Παπαδιαμάντη ντυμένο καλογερόπαιδο, τον Βάρναλη όταν ήταν λυκειάρχης στη γειτονική Αργαλαστή, αλλά και τον Δερμούζο όταν ήταν διευθυντής στο Παρθεναγωγείο Βόλου.

Παλιές ψάθινες καρέκλες, τραπεζάκια με μάρμαρα Πηλίου και στη μέση η ξυλόσομπα, μικρά παράθυρα, ένα δάπεδο από παλιά τσιμεντοκονία, στους τοίχους παλιές φωτογραφίες, αφίσες και κορνιζαρισμένα φύλλα εφημερίδων με αφιερώματα στα χρόνια ύπαρξης του.







Η ιστορία 250 χρόνων αποτυπώνεται σε κάθε γωνιά του παλιού καφενείου που έχει πρωταγωνιστήσει σε αμέτρητα αφιερώματα, σε ελληνικά και διεθνή μέσα, έχει προσελκύσει κατ’ επανάληψη το ενδιαφέρον πολλών φίλων της παράδοσης και του πολιτισμού, έχει πρωταγωνιστήσει σε τηλεοπτικό σποτ, ενώ φωτογραφίες του «ταξίδεψαν» μέχρι το Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.












Πολλά άλλαξαν στην πορεία του χρόνου, αλλά το καφενείο του Φορλίδα διατηρεί το άρωμα της παράδοσης και εξακολουθεί να «αφηγείται» σε κάθε γωνιά του την ιστορία της Ελλάδας.

*Επιμέλεια Ελένη Πασχαλάκη