Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017

Γ. Μαυρωτάς: «Στη μετεξέλιξη του προοδευτικού μεσαίου χώρου δεν πρέπει να πρωταγωνιστήσει το παρελθόν»


Περιοδεία του Γ. Μαυρωτά στη Βοιωτία

Την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου, ο Γραμματέας Κοινοβουλευτικού Έργου και βουλευτής με το Ποτάμι Γιώργος Μαυρωτάς επισκέφθηκε τη Βοιωτία όπου και είχε συναντήσεις με φορείς για τα προβλήματα της περιοχής καθώς και συζητήσεις με κατοίκους για τo εγχείρημα ανασυγκρότησης του προοδευτικού μεσαίου χώρου εν όψει των εκλογών της 12ης Νοεμβρίου.

Πρώτος σταθμός στην περιοδεία ήταν η Θήβα όπου ο κ. Μαυρωτάς συνοδευόμενος από το τοπικό στέλεχος του Ποταμιού Δημήτρη Μπάκα, συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Θηβαίων κ. Σπύρο Νικολάου παρουσία και του Προέδρου της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης – Αποχέτευσης Θήβας κ. Α. Στάικο. Σε ένα ιδιαίτερα θερμό και εποικοδομητικό κλίμα, συζήτησαν τα προβλήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης και ειδικότερα του Δήμου Θηβαίων με κυριότερο την πολύ μεγάλη μείωση της χρηματοδότησης η οποία από το 2011 έχει περικοπεί συνολικά -για όλα τα έτη- κατά 23 εκ. €. Αναδείχθηκαν τα προβλήματα στην εκτέλεση των συμβάσεων και των προμηθειών οι οποίες έχουν φρενάρει, καθώς και για την ελλιπή ενημέρωση του δήμου για τις αποφάσεις της κεντρικής διοίκησης. Τέλος τονίστηκε η ανάγκη για στελέχωση των δήμων και με υπαλλήλους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με τις κατάλληλες ειδικότητες ώστε να μπορούν να υλοποιούνται τα έργα ενώ έγινε αναφορά και στον επικείμενο νέο τρόπο εκλογής των αιρετών στους ΟΤΑ.

Στη συνέχεια το κλιμάκιο του Ποταμιού επισκέφθηκε το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στη Θήβα όπου και ξεναγήθηκε στους ειδικά διαμορφωνομένους χώρους του, παρουσία της υπευθύνου της δομής κ. Κλαούντια Σαμαρά. Ο κ. Μαυρωτάς συνομίλησε με εργαζομένους στις διάφορες υπηρεσίες της δομής, είδε από κοντά τους χώρους του νηπιαγωγείου και της παροχής ιατρικών υπηρεσιών, τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις καθώς και τους χώρους διαμονής των προσφύγων, και δήλωσε ότι πρόκειται για μια δομή πρότυπο που πρέπει να αναδειχθεί. Σημαντική είναι βέβαια και η συνδρομή των στελεχών του στρατού στην υποστήριξη της δομής.

Επισκεπτόμενος τον ΟΑΕΔ Θήβας, είχε την ευκαιρία για μια διεξοδική συνομιλία με τις υπευθύνους του οργανισμού όπου ενημερώθηκε για τον νέο τρόπο λειτουργίας και τις υπηρεσίες συμβουλευτικής επιχειρηματικότητας και επαγγελματικού προσανατολισμού, τις οποίες προσφέρει στην ευρύτερη τοπική κοινωνία. Αναδείχθηκε το πρόβλημα της ανεργίας η οποία εστιάζεται στους ανειδίκευτους πολίτες καθώς και στην έλλειψη εξειδικευμένου και πανεπιστημιακής μόρφωσης εργατικού δυναμικού στην περιοχή της Θήβας. Ο κ. Μαυρωτάς συνεχάρη τα στελέχη του ΟΑΕΔ για τη μεθοδική δουλειά που επιτελούν και συμφώνησε στην πρόταση της θεσμικής αναβάθμισης του οργανισμού με την κοινοποίηση εκ μέρους των εργοδοτών όλων των προκηρυσσόμενων θέσεων εργασίας.

Επόμενος σταθμός στη Βοιωτία, ήταν η πρωτεύουσα του νομού, Λιβαδειά όπου και ο βουλευτής του Ποταμιού συνάντησε τη Δήμαρχο Λεβαδέων κα. Γιώτα Πούλου παρουσία των Αντιδημάρχων κ.κ. Α. Κοσκοβόλη, Χ. Κυπραίου και Σ. Καρβούνη. Έγινε ιδιαίτερη μνεία στην επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος φιλοξενίας προσφύγων σε διαμερίσματα, από τον Δήμο της Λιβαδειάς καθώς και για τη νέα συμμετοχή του σε πιλοτικό πρόγραμμα από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής για την καταγραφή δεξιοτήτων και ικανοτήτων των προσφύγων. Ο κ. Μαυρωτάς ενημερώθηκε για την πολύ καλή πορεία του προγράμματος της κοινωφελούς εργασίας και των πλεονεκτημάτων του για τους απασχολούμενους αλλά και για τους δημότες. Τέλος συζητήθηκαν τα θέματα της υποχρηματοδότησης και των ημιτελών έργων όπως αυτό του κολυμβητηρίου καθώς επίσης και για προβλήματα με τους διαγωνισμούς για τους βιολογικούς καθαρισμούς.

Ακολούθησε συνάντηση με τη νομαρχιακή επιτροπή Βοιωτίας του ΤΕΕ Ανατολικής Στερεάς όπου αναδείχθηκαν τα πολλά προβλήματα που απασχολούν τους Έλληνες μηχανικούς σχετικά με την υπέρμετρη φορολόγηση και τις μεγάλες ασφαλιστικές εισφορές. Ο Πρόεδρος της νομαρχιακής επιτροπής του ΤΕΕ κ. Α. Παναγώτας τόνισε τα μεγάλα εμπόδια με τη γραφειοκρατία και τη χρηματοδότηση για όποιον νέο μηχανικό θέλει να ασκήσει επιχειρηματική δραστηριότητα, καθώς και τη σημαντική καθυστέρηση με τα έργα του νέου ΕΣΠΑ και το νέο ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ. Όλα τα παρευρισκόμενα μέλη του ΤΕΕ αναφέρθηκαν στη στασιμότητα της αγοράς και ειδικά της οικοδομής δραστηριότητας, ενώ μαζί με τον κ. Μαυρωτά επεσήμαναν την ανάγκη για αξιοποίηση των κελυφών εγκαταλελειμμένων βιομηχανικών κτιρίων, της ενεργειακής αναβάθμισης και της επέκτασης χρήσης των νέων τεχνολογιών.

Τέλος ο κ. Μαυρωτάς συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Βοιωτίας κ. Π. Αγνιάδη με τον οποίο συζήτησαν θέματα του εμπορικού, παραγωγικού και τουριστικού τομέα του νομού. Ο κ. Αγνιάδης στάθηκε στον μεγάλο αριθμό λουκέτων στην αγορά, την έλλειψη ρευστότητας και τη μη αξιοποίηση δυνατοτήτων και συγκεκριμένων περιοχών της Βοιωτίας. Μάλιστα μεταφέρθηκε στον κ. Μαυρωτά ο οποίος αναγνώρισε ως σημαντική ευκαιρία, τη δυνατότητα να κατασκευασθούν αθλητικά-προπονητικά κέντρα στη Βοιωτία τα οποία θα τονώσουν την απασχόληση και την επισκεψιμότητα της περιοχής.

Με τελευταίο σταθμό τα Άσπρα Σπίτια Βοιωτίας και την ολοκλήρωση της ιδιαίτερα σημαντικής επίσκεψης και του κύκλου των επαφών που είχε ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς δήλωσε ότι: «Τα προβλήματα της Βοιωτίας είναι λίγο-πολύ τα προβλήματα όλης της χώρας, με μια έμφαση στην έντονη αποβιομηχάνιση της περιοχής που κάποτε έσφυζε από δραστηριότητα. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν και αυτό το ξέρουμε στον προοδευτικό μεσαίο χώρο που αποτελεί και την ελπίδα για πολιτική σταθερότητα με βιώσιμες λύσεις και όχι ιδεολογικές αναλύσεις. Η μετεξέλιξη όμως του προοδευτικού μεσαίο χώρου δεν μπορεί να στηριχτεί στις παθογένειες του παρελθόντος αλλά αντίθετα να κυνηγήσει τις προκλήσεις του μέλλοντος χωρίς ιδεολογικές παρωπίδες, με μόνη πυξίδα την επίλυση των προβλημάτων που ταλαιπωρούν τους πολίτες, όχι με προσωρινές «ασπιρίνες» αλλά με γενναίες και τολμηρές πολιτικές προς όφελος των πολλών».