Ένας μικρός και χρήσιμος οδηγός που εξηγεί γιατί οι γιατροί κάνουν αυτά που κάνουν… Επειδή όλα έχουν κάποιο λόγο.
Μερικές φορές δεν είμαστε σίγουροι γιατί ακριβώς οι γιατροί κάνουν αυτά που κάνουν όταν μας εξετάζουν. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν τους εμπιστευόμαστε, αλλά σίγουρα έχουμε αρκετές απορίες. Για παράδειγμα, γιατί ο γιατρός πιέζει την κοιλιά μας όταν μας εξετάζει;
Ας δοκιμάσουμε να απαντήσουμε σε μερικές από τις πιο κοινές απορίες που μας έχουν δημιουργηθεί αυτά τα χρόνια…
Γιατί πρέπει να κάνουμε ετήσιο check-up;
Για καθαρά προληπτικούς λόγους. Ο γιατρός μας, μιλάει μαζί μας για όσα έχουν συμβεί, μαθαίνει το ιατρικό μας ιστορικό, κάνει εξετάσεις που χρειάζονται για να βεβαιωθούμε ότι όλα είναι καλά, και μας μιλάει για το πώς μπορούμε να προλάβουμε διάφορες παθήσεις. Επειδή η πρόληψη είναι ο πιο σίγουρος τρόπος να είμαστε πάντα υγιείς.
Γιατί ο γιατρός πιέζει την κοιλιά μας;
Το σχήμα, η κατάσταση του δέρματος και ο τρόπος που η κοιλιά κινείται όταν αναπνέουμε δίνει αρκετές πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας μας. Με την άσκηση πίεσης στην περιοχή, ελέγχει να δει αν υπάρχουν περιοχές που είναι πολύ σφιγμένες, πολύ ευαίσθητες ή μεγαλύτερες από ό,τι πρέπει.
Τι είναι αυτό το εργαλείο που βάζει στο αυτί μας;
Λέγεται ωτοσκόπιο, και δίνει πληροφορίες για… το αυτί μας. Βοηθάει τον γιατρό να δει αν το τύμπανό μας είναι ερεθισμένο, αν υπάρχει κάποια μόλυνση ή κυψελίτιδα που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα.
Γιατί ανάβει ένα μικρό φως μπροστά από το μάτι μας;
Αυτό συμβαίνει για να ελέγξει αν οι κόρες του ματιού αντιδρούν φυσιολογικά στο φως. Επίσης, μπορεί να φανερώσει αλλαγές στο μάτι που να σχετίζονται με υπέρταση, διαβήτη ή γλαύκωμα.
Γιατί χρησιμοποιεί το στηθοσκόπιο;
Ελέγχει αν οι παλμοί της καρδιάς μας είναι φυσιολογικοί, και επίσης μπορεί να ελέγξει τους πνεύμονές μας, για να δει αν όλα είναι φυσιολογικά με την αναπνοή μας. Και, όχι, δεν έχουμε ιδέα γιατί το στηθοσκόπιο είναι πάντα παγωμένο. Μερικά πράγματα τα δεχόμαστε χωρίς ερωτήσεις.
Γιατί μας ζητάει να γυρίσουμε το κεφάλι μας και να βήξουμε;
Όταν ο γιατρός ελέγχει τους όρχεις ενός άνδρα, μπορεί να ζητήσει στον ασθενή να γυρίσει το κεφάλι του και να βήξει. Αυτό γίνεται για να δει αν υπάρχει ένα πρόβλημα που ονομάζεται βουβωνοκήλη, κατά την οποία όταν οι μύες της κοιλιάς σφίγγονται, ένα κομμάτι του εντέρου περνάει το κοιλιακό τοίχωμα και φτάνει μέχρι το όσχεο. Δεν είναι σοβαρό πρόβλημα τις περισσότερες φορές, αλλά μπορεί να χρειαστεί θεραπεία. (Και για μια απορία που δεν έχει επιστημονική εξήγηση: Γυρνάμε το κεφάλι μας στο πλάι, για να μην βήξουμε στο πρόσωπο του γιατρού.)
Γιατί χρειάζεται αίμα;
Οι αιματολογικές εξετάσεις είναι ο πιο απλός τρόπος να ανακαλύψει πολλά προβλήματα που δεν εμφανίζουν άμεσα συμπτώματα, όπως ανεβασμένη χοληστερόλη, διαβήτη, παθήσεις στα νεφρά, στο συκώτι ή στον θυρεοειδή.
Γιατί χτυπάει το γόνατό μας με ένα σφυράκι;
Για να ελέγξει τα αντανακλαστικά μας. Το γόνατό μας θα αντιδράσει αυτόματα, μόλις χτυπηθεί στο κατάλληλο σημείο.
Γιατί μας βάζει να ουρήσουμε σε ένα κυπελάκι;
Το ουρολογικό τεστ χρησιμοποιείται για να εντοπίσει μολύνσεις, σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες, πέτρες ή φλεγμονές στα νεφρά, διαβήτη, αλλά και προβλήματα με την κύστη μας. Στις γυναίκες, επίσης, είναι ο πιο εύκολος τρόπος να μάθουν αν εγκυμονούν.
Μην ξεχνάτε ποτέ ότι δεν υπάρχουν “λάθος” απορίες. Οποιαδήποτε ερώτηση έχετε, ο γιατρός σας μπορεί να απαντήσει και να σας εξηγήσει με λεπτομέρειες τι κάνει την συγκεκριμένη στιγμή. Καθώς αυτό είναι κάτι που μπορεί να σας ηρεμήσει, ζητήστε του να το κάνει
http://www.iatronet.gr/ygeia/iatrikes-exetaseis/article/42238/ti-akrivws-kanei-o-giatros-mas-otan-mas-exetazei.html