Τρίτη 8 Μαΐου 2018

Εορτή Οσίου Κλήμεντος


Την 1η Μαΐου η Τοπική μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη ενός εκ της χορείας των Βοιωτών Αγίων, του Οσίου Κλήμεντος του εν τω όρει Σαγματά ασκήσαντος. Η μνήμη του τιμάται την 26η Ιανουαρίου αλλά λόγω της δυσκολίας

πρόσβασης το χειμώνα εορτάζεται και την 1η Μαΐου. Επίκεντρο του εορτασμού η Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Σαγματά, όπου ασκήτεψε και πέθανε ο Όσιος Κλήμης, το εγκαλλώπισμα των μοναστών.

Ο Όσιος Κλήμης μετά από τριάντα χρόνια κοντά στον μεγάλο ασκητή του Κιθαιρώνα Όσιο Μελέτιο και μετά το θάνατο του Οσίου Μελετίου αναχώρησε από τον Κιθαιρώνα για το Σαγμάτιο όρος, όπου και εγκαταστάθηκε επιδιδόμενος σε αυστηρούς ασκητικούς αγώνες σε ένα απόκρημνο σπήλαιο. Η φήμη του ασκητή του Σαγματίου όρους γίνεται γνωστή παντού και γύρω του μαζεύονται μοναχοί και ασκητές. Με την εγκατάσταση του Οσίου Κλήμεντος αρχίζει η ακμή του Σαγματίου όρους με την ίδρυση μονής τον 12ο αιώνα.

Οικοδομείται το περίφημο Καθολικό με το περίτεχνο μαρμαροθετημένο δάπεδο αφιερωμένο στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος, χτίζονται κελιά και βοηθητικοί χώροι, Τράπεζα, φωτάναμμα, κινστέρνα κ.ά.

Η Μονή Σαγματά έχει αγιασθεί με την παρουσία τεσσάρων Αγίων, οι οποίοι ασκήτεψαν στη Μονή, των Οσίων Μελετίου, Κλήμεντος, Γερμανού και Σεραφείμ.

Η Μονή στο διάβα των αιώνων πέρασε περιόδους ακμής αλλά και παρακμής και υπέστη τη φθορά του χρόνου αλλά και των δεινών που πέρασε η πατρίδα μας. Στα νεώτερα χρόνια το μοναστήρι ανασυγκροτείται. Από το 1971 γίνονται αναστηλωτικές εργασίες, ενώ από το 1977 εγκαθίσταται νέα αδελφότητα. Η νέα αδελφότητα με ηγούμενο τον μακαριστό αρχιμ. Νικόδημο Μπανταλούκα, τον μετέπειτα Ηγούμενο της Μονής και νυν Μητροπολίτη Αργολίδος κ. Νεκτάριο, τον νυν Μητροπολίτη Ιλίου κ. Αθηναγόρα, τον νυν Επίσκοπο Μεθώνης κ. Κλήμεντα και τον νυν Ηγούμενο πανοσ. αρχιμ. π. Παΐσιο Ναυπλιώτη δίνει νέα πνοή στο Μοναστήρι, το οποίο αναγεννάται πνευματικά υπό την καθοδήγηση του τότε Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας και νυν Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου.

H μνήμη λοιπόν του Αγίου εις τον οποίο ανάγεται η ίδρυση και ύπαρξη της Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Σαγματά εορτάστηκε πανηγυρικά την Τρίτη 1η Μαΐου ε.έ. Έτσι, το πρωΐ της 1ης Μαΐου στον Ιερό Ναό που είναι αφιερωμένος στον Όσιο Κλήμεντα, εντός του οποίου βρίσκεται ο τάφος του, τελέστηκε Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αργολίδος κ. Νεκταρίου και συμπροσευχομένου του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Γεωργίου, με την συμμετοχή του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής πανοσ. αρχιμανδρίτου π. Παϊσίου Ναυπλιώτη, καθώς και πλήθους πιστών που ανέβηκαν στο Σαγμάτιο όρος για τιμήσουν τον Όσιο.

Κατά το κήρυγμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αργολίδος κ. Νεκτάριος αναφέρθηκε στο βίο του Οσίου Κλήμεντος, τονίζοντας την συγχωρητικότητα του Αγίου.

Πηγή: imtl.gr