Τετάρτη 30 Μαΐου 2018

Νικήστε την γκρίνια με τα ίδια της τα όπλα, τις λέξεις…

Έχετε σκεφτεί ποτέ να βάλετε στοίχημα με τον εαυτό σας να σταματήσετε την γκρίνια;...

Η αλλαγή της αντίληψης που έχουμε για τη ζωή δε συμβαίνει από τη μία μέρα στην άλλη. Βάζοντας με τον εαυτό μας αυτό το στοίχημα, δηλαδή να πάψουμε να γκρινιάζουμε, επιλέγουμε να δουλέψουμε προκειμένου να επαναπρογραμματίσουμε τον εαυτό μας. Για να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε την καθημερινότητά μας, πρέπει πράγματι να μάθουμε να σκεφτόμαστε και να ζούμε διαφορετικά και , κυρίως, να επιλέγουμε αυτό που θέλουμε να πούμε, αυτό που θέλουμε να μεταφέρουμε στους άλλους.

Είναι γεγονός ότι τα λόγια μας ασκούν μεγάλη επιρροή στη ζωή μας και στους ανθρώπους που μας περιβάλλουν. Τα λόγια μας τρέφουν τις πεποιθήσεις μας. Όταν γκρινιάζουμε, καταλήγουμε σιγά-σιγά να πιστεύουμε αυτά που λέμε: ότι οι άλλοι είναι ηλίθιοι, ότι η ζωή είναι δύσκολη, ότι κανένας δεν μας βοηθά, ότι οι προσπάθειές μας δεν ανταμείβονται ποτέ, ότι είμαστε εξουθενωμένοι. Έτσι, η γκρίνια μας επηρεάζει συχνά τις πράξεις μας και τελικά τη ζωή μας. Τα λόγια που λέμε, είτε το θέλουμε είτε όχι, πρέπει να τα παίρνουμε στα σοβαρά, διότι όλος ο κόσμος μας είναι φτιαγμένος από λέξεις.

Τα πιστεύω σας γίνονται σκέψεις, οι σκέψεις σας γίνονται λέξεις, οι λέξεις σας γίνονται πράξεις, οι πράξεις σας γίνονται συνήθειες, οι συνήθειές σας γίνονται αξίες, οι αξίες σας γίνονται το πεπρωμένο σας.

Μαχάτμα Γκάντι

Είναι, λοιπόν, σημαντικό να «επαναπρογραμματίσουμε» τον τρόπο που επιλέγουμε να επικοινωνήσουμε με τη ζωή, με τον κόσμο, με τον εαυτό μας. Αλλάζοντας τις λέξεις που ανακλαστικά λέμε, θα αλλάξουμε σιγά-σιγά και τις σκέψεις μας και τα συναισθήματα που έχουν ριζώσει μέσα μας εδώ και πολλά χρόνια.

Η διάθεσή μας να νικήσουμε την γκρίνια μας δίνει τη δυνατότητα να μπούμε σε αυτόν τον δρόμο. Ακόμη κι αν στην αρχή μας φαίνεται αδύνατον να κερδηθεί ένα τέτοιο στοίχημα, να ξέρετε ότι αν απαλλαγείτε από τη συνήθεια να γκρινιάζετε, μία συνήθεια που μολύνει τα πάντα, θα έχετε «επανεκπαιδευτεί». Πράγματι, το σοβαρότερο πρόβλημα με αυτή τη συνήθεια είναι ότι δημιουργεί τρόπους σκέψης και δράσης που το μυαλό μας χρησιμοποιεί κατ’ επανάληψη και σε τέτοιο βαθμό ώστε σιγά-σιγά αυτοί οι τρόποι να γίνονται κυρίαρχοι και να αποκλείουν τη χρήση οποιουδήποτε άλλου. Θα πρέπει να γνωρίζεται ότι απαιτούνται τουλάχιστον 10 ευκαιρίες μάθησης για να αποκτήσετε νέες συνήθειες. Εδώ βρίσκεται το ενδιαφέρον αυτού του στοιχήματος που θα σας επιτρέψει να «βιώσετε», να «μάθετε», να «επανεκπαιδευτείτε» με στόχο να δημιουργήσετε νέες (νευρωνικές) συνδέσεις στον εγκέφαλό σας. Προοδευτικά, το αντανακλαστικό και η συνήθεια της γκρίνιας θα αποδυναμωθούν μέχρι να εξαφανιστούν τελείως. Έπειτα δεν θα χρειάζεται να κάνετε μεγάλη προσπάθεια για να μην γκρινιάζετε αφού ο οργανισμός σας θα έχει παγιώσει αυτό το νέο τρόπο συμπεριφοράς και ύπαρξης. Ο «μυς της γκρίνιας» θα έχει εξασθενήσει και ο «μυς της ευτυχίας» θα είναι πιο δυνατός, πιο ισχυρός. Με αυτόν τον τρόπο, κάτι που στην αρχή μοιάζει αδύνατον να κερδηθεί θα γίνει δεύτερη φύση σας.

Από το βιβλίο «Νικήστε την Γκρίνια» της Christine Lewisci, Πεδίο
Πηγή