Δευτέρα 20 Αυγούστου 2018

Γιατί πρέπει να… ξεχάσετε τα αναψυκτικά μετά το γεύμα


Από τον Γιώργο Παπαδημητρόπουλο
Μπορεί πολλοί από εσάς να θεωρείτε το...
αναψυκτικό ως ένα δροσιστικό και αναζωογονητικό ρόφημα, ωστόσο θα πρέπει να το σκεφτείτε διπλά την επόμενη φορά που θα θελήσετε να πιείτε για να… χωνέψετε.

Ακόμα και αν προτιμάτε τα αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη, θα πρέπει να ξέρετε ότι η κατανάλωσή τους έχει μια σειρά από επιπτώσεις στον οργανισμό σας.

Είναι πιο πιθανή η εμφάνιση διαβήτη
Ορισμενα αναψυκτικά περιέχουν σιρόπι καλαμποκιού το οποίο είναι υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη και παράλληλα συμβάλει στην ανάπτυξη των ελεύθερων ριζών στον οργανισμό οι οποίες έχουν συνδεθεί με την εμφάνιση διαβήτη και την φθορά των ιστών.

Τα μπουκάλια είναι επιβλαβή
Τα πλαστικά μπουκάλια περιέχουν την τοξική ουσία δισφαινόλη Α η οποία μέσω του αναψυκτικού μπορεί να περάσει μέσα στο σώμα σας. Η ουσία αυτή έχει συνδεθεί με την κατάθλιψη και την εμφάνιση προβλημάτων στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Αύξηση σωματικού βάρους
Έρευνα έδειξε πως άτομα που πίνουν διαιτητικά αναψυκτικά έχουν 41% πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκα για κάθε κουτάκι που καταναλώνουν ημερησίως! Η γλυκιά γεύση οδηγεί τα κύτταρα στο να αποθηκεύουν το λίπος και τους υδατάνθρακες, κάτι που αυξάνει το αίσθημα της πείνας με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Περιέχουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης
Ένα κουτάκι περιέχει 10 κουταλιές του γλυκού ζάχαρη. Η ζάχαρη σε υγρή μορφή αυξάνει κατακόρυφα τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και προκαλεί την αντίδραση της ινσουλίνης. Η συχνή κατανάλωση αυξάνει μακροπρόθεσμα το σωματικό λίπος.

Περιέχουν φωσφορικό οξύ
Το φωσφορικό οξύ εμποδίζει το σώμα να απορροφά το ασβέστιο και η έλλειψη του δεύτερου οδηγεί σε οστεοπόρωση και προβλήματα στην οδοντοστοιχία.

Μπορεί να οδηγήσουν σε αφυδάτωση
Τα υψηλά επίπεδα ζάχαρης, νατρίου και καφεΐνης που περιέχει ένα αναψυκτικό, μπορούν να οδηγήσουν σε αφυδάτωση. Πολλά άτομα την προτιμούν μετά το γεύμα αντί για το νερό και καταλήγουν να μην πίνουν τις επαρκείς ποσότητες νερού ημερησίως.

Περιέχουν τεχνητές γλυκαντικές ουσίες
Τα διαιτητικά αναψυκτικά περιέχουν ασπαρτάμη αντί για ζάχαρη, ωστόσο αυτό μπορεί να είναι χειρότερο για την υγεία σας. Η ασπαρτάμη έχει συνδεθεί με επιληπτικές κρίσεις, διαβήτη και άλλα θέματα υγείας.

Περιέχουν μηδέν θρεπτικά συστατικά

Πέραν της ελκυστικής γεύσης, το αναψυκτικό δεν προσφέρει τίποτε περισσότερο γιατί έχει μηδενική θρεπτική αξία.
Πηγή