Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018

75η Επέτειος της Μάχης της Πύλης

Την 16η Οκτωβρίου 2018 στην Πύλη Δερβενοχωρίων τιμήθηκε η 75η Επέτειος της Μάχης της Πύλης που έγινε την 16η Οκτωβρίου 1943 εναντίον των Γερμανών. 

Οι Γερμανοί είχαν πάρει ομήρους αρκετά παιδιά τσοπανόπουλα, τα περισσότερα από τα οποία βρέθηκαν σκοτωμένα, και τα οποία συνάντησαν καθώς πήγαιναν για την Πύλη, με σκοπό να βρουν τα όπλα που είχαν συγκεντρωθεί εκεί και να τιμωρήσουν τους κατοίκους. 

Οι Πυλιώτες αντιστάθηκαν και την επομένη ημέρα 17 Οκτωβρίου οι Γερμανοί με τεθωρακισμένα εισέβαλαν στο χωριό και το πυρπόλησαν με αποτέλεσμα να δολοφονηθούν ή να αποτεφρωθούν όσοι γέροι και ασθενείς δεν μπόρεσαν να το φύγουν.

Στο σημείο της μάχης όπου έχει στηθεί μνημείο τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιο για τους πεσόντες στη μάχη και έγινε κατάθεση στεφάνων και ομιλία από μαθήτρια, παρουσία των αρχών του Δήμου Τανάγρας και του Νομού, των σχολείων και των κατοίκων της περιοχής.

Μετά την εκδήλωση ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε το Ιερό Ησυχαστήριο Αναλήψεως του Κυρίου στα Σκούρτα, όπου τέλεσε τρισάγιο στον τάφο του μακαριστού Επισκόπου Τανάγρας κυρού Πολυκάρπου.

Πηγή: www.imtl.gr