Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2018

Υπαναχώρησε η Περιφερειακή Διοίκηση στο θέμα της σύγκλησης έκτακτου Περιφερειακού Συμβουλίου για τις καταστροφές στην Β. Εύβοια


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με επιστολή μας στις 3-10-18 ζητήσαμε την άμεση σύγκληση έκτακτου περιφερειακού συμβουλίου λόγω των τεράστιων προβλημάτων που υπάρχουν μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στους δήμους Μαντουδίου- Λίμνης – Αγ. Άννας και Λοκρών ώστε:

✓ Να παρθούν όσο το δυνατό συντομότερα όλα τα απαραίτητα μέτρα ανακούφισης των κατοίκων.

✓ Να στηριχτεί η οικογένεια των θυμάτων –αγνοουμένων.

✓ Να καταγραφούν και να αποκατασταθούν οι ζημιές και οι υποδομές που έπαθαν ζημιά.

✓ Να δρομολογηθούν και να υλοποιηθούν αντιπλημμυρικά, αντιδιαβρωτικά έργα.

✓ Να αντιμετωπιστούν οι κατολισθήσεις και τα προβλήματα στο οδικό δίκτυο.

✓ Να ανασταλούν οι εισφορές , τα τέλη, οι προσαυξήσεις από τους πληγέντες.

✓ Να υπάρξουν έκτακτες ενισχύσεις στους αγρότες , κτηνοτρόφους και αυτοαπασχολούμενους που επλήγησαν.

✓ Να ενισχυθεί με προσωπικό και μέσα το πυροσβεστικό κλιμάκιο της περιοχής.

Προτείναμε, μάλιστα, η συνεδρίαση να γίνει στο Δήμο Μαντουδίου –Λίμνης – Αγ. Άννας ώστε να ακουστούν τα προβλήματα και οι ανάγκες που υπάρχουν από τους ίδιους τους πλημμυροπαθείς .

Και ενώ ενημερωθήκαμε –μετά από πέντε ημέρες, στις 8-1018,- ότι το αίτημά μας έγινε δεκτό, την αμέσως επόμενη μέρα η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έκρινε ότι δεν υπάρχει λόγος για έκτακτό Περιφερειακό Συμβούλιο, αφού όπως ισχυρίζεται η Περιφερειακή Αρχή το θέμα αυτό μπορεί να συζητηθεί στην τακτική συνεδρίαση στις 31/10, δηλαδή ένα μήνα μετά από τις καταστροφικές πλημμύρες.

Δεν βλέπει τη σκοπιμότητα της έκτακτης συνεδρίασης όταν 12 ημέρες μετά τις πλημμύρες υπάρχουν χωριά χωρίς νερό, το οδικό δίκτυο, οι αγροτικοί δρόμοι είναι κατεστραμμένοι και δεν υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης για την καταγραφή των ζημιών, δεν υπάρχουν ζωοτροφές για τα ζώα που γλίτωσαν και θα ψοφήσουν από την πείνα, τα σχολεία είναι μέσα στη λάσπη όπως και χωράφια, στάβλοι, αποθήκες…. Όταν μια ολόκληρη περιοχή είναι ανοχύρωτη και στα πιο συνηθισμένα καιρικά φαινόμενα του χειμώνα που έρχεται.

Δεν έχουμε αυταπάτες για την πολιτική που εφαρμόζει και η Περιφερειακή Αρχή Στερεάς Ελλάδας και η Δημοτική Αρχή Μαντουδίου –Λίμνης- Αγ. Άννας. Υπηρετούν τους ίδιους στόχους και τα ίδια συμφέροντα με αυτά της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ. Δηλαδή, την πολιτική που προωθεί την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και αφήνει ανυπεράσπιστο το λαό. Σε αυτή την πολιτική συγκλίνουν όλοι, στηρίζοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση που χαρακτηρίζει ως «μη επιλέξιμα» τα αναγκαία μέτρα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής, αντισεισμικής προστασίας. Αναδεικνύεται ότι η ανάπτυξη που όλοι πίνουν νερό στο όνομά της δε χωρά τις λαϊκές ανάγκες.

Ένα χρόνο μετά την πυρκαγιά στη Λίμνη έγινε στην περιοχή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, αναδείχθηκαν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν και παρέμεναν άλυτα μέχρι τότε, αλλά και ο κίνδυνος που υπήρχε για πλημμύρες. Ακούστηκαν τότε μεγάλα λόγια, όπως τώρα, και πέρασε και δεύτερος χρόνος, χωρίς να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα που να αντιμετωπίζουν τα καιρικά φαινόμενα- έντονα και ηπιότερα- χωρίς να αποζημιωθούν επί της ουσίας οι πληγέντες ρετσινάδες. Δεν μπορεί λοιπόν κανείς τους να πει ότι έφταιγε ο «κακός μας ο καιρός»!!!!

Με την ίδια λογική δεν έγιναν αντιπλημμυρικά έργα στον Κηρέα και τους παραποτάμους, αν και ήταν γνωστό το πρόβλημα. Με την ίδια λογική, παρά τα κατολισθητικά φαινόμενα στη Β.Κ. Εύβοια, εδώ και χρόνια η διέλευση γίνεται με «ευθύνη του οδηγού». Με την ίδια λογική, παραμονές εκλογών όλοι μιλούν για το απαράδεκτο οδικό δίκτυο και μετά το γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια και σήμερα , που καταστράφηκε εντελώς, κάνουν πως δεν ξέρουν! Οι εκπρόσωποι του Δήμου, της Περιφέρειας, της κυβέρνησης, εμφανίστηκαν, όταν ήταν τα φώτα στραμμένα στην περιοχή και διαβεβαίωναν τους κατοίκους ότι θα πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, όχι μόνο δεν έχουν καταγράψει όλες τις ζημιές, αλλά δεν έχουν λύσει και άμεσα βασικά προβλήματα και, όπως μάθαμε σήμερα, αποσύρουν τα μηχανήματά τους γιατί τα μαντριά, τα χωράφια, τα σπίτια είναι «ιδιωτικά» και πρέπει να τα καθαρίσουν μόνοι τους οι πλημμυροπαθείς!!!

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, επιμένουμε στο αίτημα που καταθέσαμε για την πραγματοποίηση έκτακτου Περιφερειακού Συμβουλίου στο Μαντούδι και περιμένουμε την έγγραφη απάντηση της Περιφέρειας.

Στηρίζουμε τα αιτήματα της επιτροπής πλημμυροπαθών και διεκδικούμε μαζί τους από την Κυβέρνηση, την Περιφέρεια, το Δήμο, τον ΕΛΓΑ:

Έκτακτο επίδομα από την κυβέρνηση για τους πληγέντες ώστε να ανταποκριθούν στις άμεσες ανάγκες επιβίωσης.

Εδώ και τώρα να αποζημιωθούν 100%- χωρίς όρους, προϋποθέσεις, αστερίσκους και χαράτσια στον ΕΛΓΑ- όλοι οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι και άλλοι παραγωγοί που έχουν υποστεί καταστροφή στην παραγωγή, τις αποθήκες, τα εργαλεία και τον μηχανολογικό εξοπλισμό, στα ζώα και τις ζωοτροφές, τα μελίσσια κλπ.

Να γίνει άμεσα καταγραφή των ζημιών και να αποζημιωθούν στο 100% οι καταστροφές που υπάρχουν σε σπίτια (οικοσυσκευές και λοιπό οικιακό εξοπλισμό), μαγαζιά, μικρές επιχειρήσεις.

Να αποκατασταθούν άμεσα οι δρόμοι, το αγροτικό δίκτυο, που έχουν κοπεί και καταστραφεί, το δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης, η σύνδεση του ρεύματος με ευθύνη του κράτους. Να εκπονηθεί μελέτη για το συνολικό εκσυγχρονισμό του οδικού δικτύου.

Να υπάρξει άμεσος σχεδιασμός, γενναία χρηματοδότηση και υλοποίηση εκτεταμένων αντιπλημμυρικών έργων με ευθύνη του κράτους (διάνοιξη και εμβάθυνση του Κηρέα, κατασκευή προστατευτικών τοιχίων, καθαρισμός παραποτάμων και ρεμάτων κ.α.).

Να γίνουν άμεσα τα αναγκαία αντιδιαβρωτικά έργα και φράγματα ανάσχεσης στους ορεινούς όγκους.


Να αποκατασταθούν οι ζημιές και να λειτουργήσουν άμεσα τα σχολεία του Μαντουδίου.


Πάγωμα των χρεών σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους για τους πληγέντες. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης.


Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη και τον ΕΝΦΙΑ για τους πληγέντες. Καμιά διακοπή ρεύματος, νερού και τηλεφώνου σε λαϊκές οικογένειες που έχουν χρέη.


Αποκατάσταση του αγροτικού οδικού δικτύου και καθαρισμός των δασικών δρόμων για να έχουν πρόσβαση οι ρητινοκαλλιεργητές στη συλλογή της ρητίνης.

Καθαρισμός των αποστραγγιστικών καναλιών στους κάμπους της περιοχής Μαντουδίου.

Αντιπλημμυρικά έργα στήριξης των χωραφιών και επιχωμάτωση στα πραγματικά τους όρια των χωραφιών που έχουν παρασυρθεί.

Αναστολή πληρωμών των αγροτικών τιμολογίων της ΔΕΗ μέχρι το τέλος του χρόνου.

Αναστολή πληρωμής του ΕΛΓΑ. Να πληρωθεί μετά την καταβολή των αποζημιώσεων.

Καταθέτουμε τα αιτήματά τους στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Στηρίζουμε τις διεκδικήσεις τους.

Θεωρούμε υποχρέωση της Περιφέρειας και ζητάμε τροποποίηση του προϋπολογισμού της να μεταφέρει πιστώσεις από το αποθεματικό της για την ενίσχυση των πληγέντων για τις άμεσες ανάγκες επιβίωσής τους και για έργα υποδομής. Θεωρούμε υποχρέωσή της να ζητήσει έκτακτη επιχορήγηση από την Κυβέρνηση.

12-10-2018

ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ

ΣΟΦΙΑ ΝΤΟΥΡΟΥ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΚΟΠΟΥΛΟΣ