Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2018

Τα πυροσβεστικά οχήματα του μέλλοντος [video]

Επιμέλεια: Μαρίνα Σίσκου
Ένα ατύχημα που οδηγεί στο ξέσπασμα μίας πυρκαγιάς αναπόδραστα δημιουργεί μία...
αλυσίδα από απρόβλεπτους παράγοντες οι οποίοι δυσκολεύουν την επιτυχημένη του αντιμετώπιση. Οι κυριότεροι είναι ο τρόμος, η σύγχυση, και ο πανικός οι οποίοι συνδυάζονται με τις αντικειμενικές δυσκολίες, όπως είναι η πρόσβαση της πυροσβεστικής. Το ένα ατυχές συμβάν διαδέχεται το άλλο με αποτέλεσμα να οδηγούν σε δυσάρεστη έκβαση.

Η σοβαρότητα κάθε ατυχήματος λοιπόν, φαίνεται να είναι αντίστοιχη της αποτελεσματικότητας των μέσων και των τακτικών που έχει η πυροσβεστική στη διάθεσή της. Βάσει της λογικής αυτής, από το 2037 και έπειτα οι πυρκαγιές σε πολυώροφα κτίρια των πόλεων θα είναι ατυχήματα ελαφριάς σοβαρότητας.

Με βάση τα διαθέσιμα μέσα που υπάρχουν σήμερα, ο κόσμος, έπειτα από κάθε φυσική καταστροφή παρακολουθεί την διαδικασία της απόδοσης των ευθυνών και ανακαλύπτει ελλείψεις και αμέλειες που έρχονται μοιραία στην επιφάνεια εκ των υστέρων. Η πραγματικότητα αυτή μας δημιουργεί πάντοτε το αίσθημα της απελπισίας για τους ανθρώπους που βίωσαν το τραυματικό αυτό γεγονός, της αδικίας και της ανημποριάς.

Οι πυρκαγιές στα δάση είναι ένα σαρωτικό φαινόμενο για όλες τις μορφές ζωής, που αποδυναμώνει για χρόνια το οικοσύστημα. Εξίσου απειλητικές είναι και οι πυρκαγιές που ξεσπούν στον αστικό ιστό, συνήθως σε πολυώροφες κατοικίες, συγκροτήματα, και ουρανοξύστες. Στην περίπτωση της εμφάνισης της πυρκαγιάς σε ένα κτίριο, ένα από τα απειλητικότερα σενάρια για τη ζωή του ανθρώπου είναι η πιθανότητα της ασφυξίας, ο εγκλωβισμός των ανθρώπων και η ανεξέλεγκτη εξάπλωση της πυρκαγιάς λόγω βραχυκυκλώματος ή απρόβλεπτων εκρήξεων από τα υλικά που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας.

Ας μη λησμονούμε πως στα ατυχήματα με αποτέλεσμα τη δημιουργία πυρκαγιάς, που απειλούν τη ζωή των ανθρώπων, κάθε λεπτό που περνά είναι πολύτιμο. Η κίνηση στους δρόμους της πόλης, η προσβασιμότητα στο κτίριο και η κατασκευή των οδικών αρτηριών αποτελούν συχνά ακόμη έναν επιβαρυντικό παράγοντα που αποβαίνει σε βάρος της σωτήριας έκβασης μίας πυροσβεστικής επιχείρησης.

Η αισιόδοξη απάντηση στο πρόβλημα έρχεται από το 2037.

Στο έτος αυτό χρονολογείται η υλοποίηση του πλάνου που παρουσιάζεται στο παρακάτω βίντεο. Πρόκειται για τα πυροσβεστικά οχήματα του μέλλοντος. Η τεχνολογία αυτή κάνει λοιπόν την πυρκαγιά στα ψηλά κτίρια να μοιάζει με ένα καθημερινό ατύχημα που σε καμία περίπτωση δεν θα είναι ικανό ν’ απειλεί την ανθρώπινη ζωή, τόσο των ομάδων διάσωσης όσο και των διασωζόμενων.

Το πυροσβεστικό αυτό όχημα παρακάμπτει ανεμπόδιστα την κυκλοφοριακή συμφόρηση, ανυψώνοντας τους γυροσκοπικούς του στύλους. Η λειτουργία του βασίζεται στην αξιοποίηση της τεχνολογίας drone.

Η σύλληψη της μηχανικής αυτής επινόησης ανήκει στον Ρώσο εφευρέτη και μηχανικό Dahir Semenov, γνωστό και με το όνομα Semenov Dahir Kurmanbievich. Το φουτουριστικό όχημα του βίντεο συγκαταλέγεται μεταξύ άλλων ασύλληπτων και εν μέρει τρομακτικών επινοήσεων του που αξιοποιούν την τεχνολογία του μέλλοντος. Το πυροσβεστικό όχημα είναι ένα σχέδιο μίας πλούσιας σειράς οχημάτων που διαθέτουν γυροσκοπική τεχνολογία.

Ο απεγκλωβισμός των ανθρώπων που κατοικούν, εργάζονται ή επισκέπτονται τον φλεγόμενο όροφο βλέπουμε ότι πραγματοποιείται ομαλά και απρόσκοπτα στο πλαίσιο μίας επιχείρησης που είναι απαλλαγμένη από κάθε κίνδυνο, ή αίσθημα σύγχυσης ή πανικού. Πράγματι, η δημιουργία πανικού από μόνη της συχνά καθιστά θανάσιμο παράγοντα σε παρόμοιες περιστάσεις.

Αν η κατασκευή και η λειτουργία οχημάτων της τεχνολογίας αυτής μοιάζει τη στιγμή αυτή να είναι μία ευφάνταστη επινόηση, ας κάνουμε μία αναδρομή στη ζωή μας πριν την τελευταία δεκαετία. Πιθανόν είναι να μην αντιμετωπίζαμε με σοβαρότητα την υλοποίηση όλου του πλήθους των άλλοτε φανταστικών επινοήσεων της μηχανικής και της τεχνολογίας που πλέον χρησιμοποιούμε καθημερινά.

Πηγή