Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

Χριστούγεννα στο σπίτι τους θα κάνουν 1.500 μικροποινίτες

"Απολύονται" λόγου του υπερπληθυσμού στις ελληνικές φυλακές"Απολύονται" λόγου του υπερπληθυσμού στις ελληνικές φυλακές
Ανοίγει η πόρτα των φυλακών για 1.500 μικροποινίτες, αλλά και κρατούμενους που εκτίουν κακουργηματικές ποινές μέχρι 10 χρόνια, με εξαίρεση τους φοροφυγάδες, τους καταχραστές δημόσιου χρήματος και τους καταδικασθέντες για εγκληματική και τρομοκρατική οργάνωση.
Δεκατέσσερις μήνες μετά τη νομοθετική παρέμβαση Καστανίδη, που επέτρεψε την απόλυση 750 μικροπαραβατών, ο Μιλτ. Παπαϊωάννου κάνει δεύτερη ένεση αποσυμφόρησης, με στόχο να αντιμετωπιστεί, έστω και προσωρινά, η εκρηκτική κατάσταση του σωφρονιστικού συστήματος, μέχρι να υπάρξουν μόνιμες ρυθμίσεις.
 
Όσοι έχουν καταδικασθεί μέχρι 3 χρόνια, αρκεί να έχουν εκτίσει το 1/10 της ποινής, από 3 μέχρι 5 χρόνια, εφόσον έχουν εκτίσει το 1/5 της ποινής και από 5 μέχρι 10 χρόνια, εφόσον έχουν εκτίσει το 1/3 της ποινής. Η απόλυση γίνεται με τον όρο της ανάκλησης. Εάν, δηλαδή, μέσα σε τρία χρόνια από την αποφυλάκιση διαπράξουν και νέο αδίκημα, θα εκτίσουν αθροιστικά τη νέα ποινή μαζί με την παλαιότερη για την οποία αποφυλακίστηκαν.
 
Παράλληλα, παραγράφονται και δεν εκτελούνται ποινές μέχρι ενός έτους που δεν έχουν εκτιθεί, υπό τον όρο ότι ο καταδικασμένος δεν θα διαπράξει μέσα σε δύο χρόνια από τη δημοσίευση του νόμου νέα αξιόποινη πράξη, που επισύρει ποινή πάνω από 6 μήνες.
 
Όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση, ο όρος αυτός έχει αντιεγκληματικό και προληπτικό χαρακτήρα, αφού κάποιος μετά την απόλυση πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός στην καθημερινή του συμπεριφορά.
 
Η νέα νομοθετική παρέμβαση για την εφάπαξ αποσυμφόρηση κρίθηκε αναγκαία και για να αφεθούν ελεύθεροι ελαφροποινίτες και φτωχοδιάβολοι που δεν έχουν να πληρώσουν και καταλήγουν στη φυλακή, σε αντίθεση με τους κατάδικους που έχουν την οικονομική δυνατότητα και εξαγοράζουν τις ποινές τους.
 
Το υπουργείο Δικαιοσύνης φιλοδοξεί ότι με τα νομοσχέδια για τα ναρκωτικά, τον Ποινικό και τον Σωφρονιστικό Κώδικα, που έχουν ήδη ολοκληρωθεί, θα εξορθολογιστεί το πλαίσιο των ποινών και της κράτησης και θα αντιμετωπιστεί  ο υπερπληθυσμός των ελληνικών φυλακών.
 
24h NewsRoom