Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Παρατείνεται η προθεσμία τακτοποίησης των αυθαιρέτων έως τα τέλη Φεβρουαρίου 2012

Παρατείνεται η προθεσμία τακτοποίησης των αυθαιρέτωνέως τα τέλη Φεβρουαρίου 2012 ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Η προθεσμία καταβολής της α' δόσης του ενιαίου ειδικού προστίμου παρατείνεται μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2012 για όλες τις αιτήσεις που υποβάλλονται μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2011.

Η παράταση της προθεσμίας ήταν αναμενόμενη, καθώς κατά το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί πολύ οι ρυθμοί υπαγωγής στη ρύθμιση. Μέχρι την περασμένη Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου είχαν εγγραφεί στο ηλεκτρονικό σύστημα 217.476 δηλώσεις τακτοποίησης. Εξ αυτών οι 82.317 είναι υπό επεξεργασία, οι 55.419 βρίσκονται στο στάδιο της αρχικής υπαγωγής (έχει εκδοθεί ή πληρωθεί το παράβολο), οι 33.465 στο στάδιο της προσωρινής υπαγωγής (έχει εκδοθεί ή πληρωθεί η πρώτη δόση του προστίμου) και οι 46.275 αιτήσεις βρίσκονται στο στάδιο της ολοκληρωμένης υπαγωγής (έχουν καταβληθεί οι δόσεις ή έχει γίνει εφάπαξ πληρωμή). Μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένονται έσοδα της τάξης των 100 εκατ. ευρώ.
Οπως ανακοινώθηκε χθες από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, το ηλεκτρονικό σύστημα των αυθαιρέτων λειτουργεί κανονικά, αν και υπάρχουν προβλήματα καθώς συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των μηχανικών. Συγκεκριμένα, λόγω της αναστολής της λειτουργίας του ηλεκτρονικού συστήματος αμοιβών του ΤΕΕ, η διαδικασία τακτοποίησης των αυθαιρέτων δεν μπορεί να ολοκληρωθεί.