Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Επιστολή στον Σκανδαλίδη για την παραχώρηση των κήπων Αλιάρτου

ΘΕΜΑ: Παραχώρηση των Κήπων και άλλων εκτάσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο Δήμο Αλιάρτου προς αξιοποίησή τους

Αγαπητέ Υπουργέ,

Όπως γνωρίζετε η Αλίαρτος βρίσκεται στο κέντρο της Βοιωτίας, αποτελεί κέντρο αγροτικού πληθυσμού πλην όμως τόσο την πόλη της Αλιάρτου όσο και τον υπόλοιπο Δήμο η πολιτεία δεν τον έχει αξιολογήσει αναπτυξιακά με συνέπεια να υπολείπεται σημαντικά των άλλων δήμων σε υποδομές και έργα ανάπτυξης. Πιστεύω ότι με την παρούσα επιστολή μου θα συμβάλλω έστω και ελάχιστα στο να γίνει κατανοητό ότι η ιστορική πόλη της Αλιάρτου και όλος ο Δήμος αξίζουν όχι μόνο της προσοχής μας αλλά και της προσπάθειας αναβάθμισής τους.

Σας διαβιβάζω το από 13/12/2011 με αριθ.ρωτ.13156 έγγραφο του Δήμου Αλιάρτου, που αποτελεί ένα χρόνιο αίτημα προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Στην πόλη της Αλιάρτου βρίσκονται οι περίφημοι Κήποι, στους οποίους σώζονται βιομηχανικά κτήρια του 19ου αιώνα τα οποία και χρησιμοποιούσε η εταιρεία «Lake Copais Co Ltd» όπου στεγάζονταν οι διοικητικές υπηρεσίες της εταιρείας καθώς και οι χώροι κατοικίας των Άγγλων στελεχών της, ένα υδροηλεκτρικό εργοστάσιο και δύο νερόμυλοι.

Η περιοχή των κήπων καλύπτει μία επιφάνεια 110 στρεμμάτων και αποτελεί έναν μοναδικού αγγλικού τύπου βοτανολογικό κήπο, μέσα στον οποίο βρίσκονται αγροτοβιομηχανικά κτίσματα, κατοικίες και κτήρια διοίκησης τα οποία κατασκεύασε η αγγλική εταιρεία αποξήρανσης της λίμνης Κωπαΐδας καθώς και ένα μοναδικό παράδειγμα αγροτοβιομηχανικής αρχιτεκτονικής και παράλληλα χαρακτηριστικό δείγμα αγγλικής αρχιτεκτονικής κατοικιών και διαμόρφωσης κήπων, σε συνδυασμό με ένα τέλειο για την εποχή του σύστημα άρδευσης.

Οι «Κήποι» βρίσκονται στην καρδιά της πόλης της Αλιάρτου και αποτελούν πνεύμονα πρασίνου, χώρο αναψυχής αλλά και ιστορική κληρονομιά για τους δημότες αλλά και για τους επισκέπτες της πόλης.

Τα κτήρια έχουν κηρυχθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού ιστορικά διατηρητέα μνημεία αλλά ο Οργανισμός Κωπαΐδας και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που είναι και οι ιδιοκτήτες του χώρου αδυνατούν να το συντηρήσουν αλλά και να το αναδείξουν και γι’ αυτό τη συντήρηση την έχει αναλάβει ο Δήμος Αλιάρτου.

Είναι πλέον ώριμο το αίτημα του Δήμου Αλιάρτου να παραχωρηθούν οι Κήποι, η νότια και νοτιοδυτική έκταση 64 στρεμμάτων του οικισμού Μαλάκι αλλά και το άλσος που φροντίζει και συντηρεί ο Δήμος Αλιάρτου και το οποίο στηρίζει και το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Κωπαΐδας.

Κατόπιν όλων αυτών κρίνεται δίκαιο σκόπιμο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να παραχωρήσει κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή την έκταση των Κήπων με τα υφιστάμενα κτήρια εξαιρουμένων ως προς τη χρήση των κτηρίων όπου στεγάζονται τα γραφεία της διοίκησης και του συνεργείου, τα οποία χρησιμοποιούνται από τον Οργανισμό Κωπαΐδας.

Ο Δήμος Αλιάρτου σκοπεύει να αναδείξει το φυσικό κάλλος και να τονίσει την πολιτιστική και ιστορική τους αξία για ολόκληρη την Κωπαΐδα καθώς εφάπτονται της Παλαιάς Εθνικής Οδού Αθήνας-Λαμίας από την οποία διέρχονται χιλιάδες επισκέπτες προς την Αράχωβα, τους Δελφούς και την Δυτική Ελλάδα. Ο χώρος θα χρησιμοποιηθεί για την στέγαση του Πνευματικού Κέντρου, της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και του Μουσείου για την ιστορία των Κήπων.

Επίσης, ζητείται να παραχωρηθεί κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή η έκταση εμβαδού 63.943 τ.μ με τα υφιστάμενα σε αυτά διατηρητέα κτήρια που αποτελεί και φυσική συνέχεια των κήπων προς νότια και νοτιοδυτικά και συνορεύει νοτιοανατολικά με τα όρια του οικισμού του Δήμου Αλιάρτου Μαλάκι, Ανατολικά με ιδιοκτησία κληρονόμων Αρβανίτη και πέραν αυτού με σχέδιο πόλεως, Δυτικά με μη εγκεκριμένη δημοτική οδό που συνδέει το σχέδιο πόλεως με τον οικισμό Μαλάκι και Βόρεια με τους Κήπους και τον Λόφιο ποταμό που διασχίζει την πόλη της Αλιάρτου.

Τέλος, ζητείται η παραχώρηση προς τον Δήμο Αλιάρτου κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή του τεμαχίου 5 (Ο.Τ.92), του σχεδίου πόλης της Αλιάρτου έκτασης 22.469 τ.μ με τα υφιστάμενα διατηρητέα κτήρια που χρησιμοποιούνταν ως στάβλοι από την αγγλική εταιρεία, τα οποία με απόφαση του ΥΠΠΟΤ έχουν κριθεί διατηρητέα.

Η χώρα μας βιώνει δύσκολες ώρες και μέσα σε αυτές τις συνθήκες ο Δήμος Αλιάρτου αναζητά την δική του ευκαιρία ανάπτυξης. Η παραχώρηση των ακινήτων στο Δήμο Αλιάρτου θα προστατεύσει τα ακίνητα και θα θέσει τις βάσεις για σωστή αξιοποίηση αυτών με σεβασμό στο περιβάλλον και την ιστορική κληρονομιά και θα ικανοποιήσει το χρόνιο αίτημα των πολιτών του Δήμου Αλιάρτου και των δημοτών αυτού.

Με την βεβαιότητα ότι το παραπάνω αίτημα θα τύχει της δέουσας προσοχής και ανταπόκρισης εκ μέρους σας στέλνω θερμά ευχαριστήρια και εύχομαι αίσιο και ελπιδοφόρο το νέο έτος.

Με Εκτίμηση
Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη
Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Βοιωτίας