Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2011

Από την τσέπη τους θα πληρώνουν τους γιατρούς οι ασφαλισμένοι από το νέο έτος


Εκτός ελέγχου είναι πλέον η κατάσταση στο χώρο της υγείας καθώς από το νέο έτος οι ασφαλισμένοι θα καλούνται να πληρώνουν από την τσέπη τους τους ιδιώτες γιατρούς που θα επισκέπτονται καθώς ο κλάδος αρνείται να υπογράψει συμβάσεις με τον νέο φορέα παροχών Υγείας τον ΕΟΠΥΥ εξαιτίας των εξαιρετικά χαμηλών αμοιβών. 
 

Σύμφωνα με απόφαση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) όλοι οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί της χώρας καλούνται να μην υπογράψουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ ο οποίος θεωρητικά θα ξεκινήσει την επίσημη λειτουργία του από τον νέο χρόνο. 
Ο ΠΙΣ επισημαίνει ότι δεν τηρήθηκαν τα συμφωνηθέντα με την κυβέρνηση μεταξύ άλλων δε θεσμοθετείται η συνταγογράφηση για όλους, δεν αποπληρώνονται οι οφειλές ενώ μεταξύ άλλων οι αμοιβές των γιατρών για κάθε εξέταση ασθενούς προσδιορίζονται στα 10 ευρώ μικτά και μάλιστα με πλαφόν τους 200 ασθενείς ανά μήνα.
Ο ΠΙΣ αφού καλεί όλους τους γιατρούς να μη συμβληθούν με τον ΕΟΠΠΥ δίνει οδηγίες για το πώς θα αμείβονται από τους ασθενείς από 1.1.2012 αλλά και για το πώς θα συνταγογραφούν. 
Συγκεκριμένα όπως αναφέρει: «Οι ιατροί θα δέχονται τους ασφαλισμένους αμειβόμενοι, σύμφωνα τις διατάξεις του Π.Δ. 127/2005, εκδίδοντας αποδείξεις παροχής υπηρεσιών και χρησιμοποιώντας τις ηλεκτρονικές εφαρμογές συνταγογράφησης και παραπεμπτικογραφίας. Κατά την ιατρική επίσκεψη ο Ιατρός αφού αμειφτεί από τον
ασφαλισμένο, θα εκδίδει Απόδειξη Παροχής Υπηρεσιών και θα συμπληρώνει
κανονικά την εντολή υγειονομικής περίθαλψης στο ατομικό βιβλιάριο νοσηλείας ασφαλισμένου, με τις κατά περίπτωση επισημάνσεις και σφραγίδες (Πρώτη επίσκεψη, Δεύτερη επίσκεψη, ιατρείο ή οικία κλπ). Η εντολή θα παραμένει στο βιβλιάριο του ασφαλισμένου. Στην υγειονομική εντολή πρέπει να αναγράφεται η επισήμανση “Μη συμβεβλημενος Ιατρός”».
Η συνταγογράφηση θα εκτελείται ηλεκτρονικά.