Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017

Πώς πήραν το όνομά τους 5 πλατείες της Αθήνας

https://ygeiasdromoi.blogspot.gr/2017/10/pws-phran-to-onoma-toys-5-plateies-ths-athhnas.html


Πολλές φορές οι πλατείες κρύβουν μια πολύ παράξενη ή ακόμα και τραγική πίσω από την ονομασία την προέλευση της. Αυτό συμβαίνει και με τις πλατείες των Αθηνών. Στις περισσότερες περιπτώσεις. Σε περίπτωση που αναρωτιόσασταν λοιπόν, οι πέντε παρακάτω πλατείες έχουν όλες μια ιστορία από πίσω τους, ενδιαφέρουσα αλλά όχι πάντα ευχάριστη.


Πλατεία Αμερικής
Το όνομα της πλατείας «Αμερικής» δεν είναι το πρώτο όνομα της πλατείας της οδού Πατησίων. Υπήρξε κάποτε πλατεία Ανθεστηρίων και πιο πρόσφατα πλατεία Αγάμων, που το είχαμε ακούσει στην ταινία του Γιάννη Γκιωνάκη «Ο τρελλός της πλατείας Αγάμων». Το πλατεία Αμερικής δόθηκε τιμής ένεκεν στην πλατεία το 1927 από τον δήμαρχο Σπύρο Πάτση, για τον φιλελληνισμό που έδειχναν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Πλατεία Κλαυθμώνος
Η πλατεία της οδού Σταδίου θα μπορούσε να είχε ονομαστεί και «πλατεία των δακρύων», αν στις αρχές του 20ου αιώνα είχε ήδη επικρατήσει η δημοτική. Πριν από το 1909, στην πλατεία βρισκόταν το υπουργείο Εσωτερικών. Το υπουργείο απέλυε τους μη μόνιμους υπαλλήλους του, όταν άλλαζε η εκάστοτε κυβέρνηση. Δηλαδή αρκετά συχνά. Οι απολυμένοι συγκεντρώνονταν στην πλατεία και εκλιπαρούσαν με «κλαυθμούς και οδυρμούς», να επαναπροσληφθούν. Ο συγγραφέας Δ. Καμπούρογλου αναφέρθηκε σε αυτήν πρώτη φορά με αυτό το όνομα το 1878. Όμως επίσημα, η πλατεία άλλαξε πολλές ονομασίες και άργησε πολύ να ονομαστεί πλατεία Κλαυθμώνος αν και όλοι την γνώριζαν με αυτό το όνομα. Σήμερα ονομάζεται «πλατεία Εθνικής Συμφιλιώσεως».


Πλατεία Συντάγματος
Η πλατεία μπροστά από την βουλή των Ελλήνων δεν ονομάστηκε έτσι καθόλου τυχαία. Ονομάστηκε έτσι λόγω του πρώτου συντάγματος της χώρας, το 1844, που παραχώρησε ο Όθωνας ύστερα από διαδηλώσεις στην συγκεκριμένη πλατεία, που βρισκόταν τότε μπροστά από το τότε παλάτι, δηλαδή την σημερινή βουλή.Πλατεία Ομονοίας
Η κεντρικότερη πλατεία της Αθήνας, που έχει αλλάξει πολλές φυσιογνωμίες τα τελευταία 100 χρόνια, ονομάστηκε έτσι το 1863. Τότε έγινε η συμφιλίωση των δυο αντίπαλων πολιτικών παρατάξεων που δημιουργήθηκαν μετά την έξωση του Όθωνα. Οι Πεδινοί και οι Ορεινοί λοιπόν συγκρούστηκαν ανελέητα μέχρι να συμφιλιωθούν, με την σύγκρουση να έχει ως απολογισμό τουλάχιστον 120 νεκρούς!


Πλατεία Κολωνακίου
Η πλατεία της αριστοκρατικής συνοικίας του κέντρου οφείλει το όνομα της σε ένα μικρό κολωνάκι που βρίσκεται εκεί. Το κολωνάκι αυτό τοποθετήθηκε στο σημείο κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Οι Αθηναίοι της εποχής συνήθιζαν να κάνουν λιτανείες και ιεροτελεστίες για αποφυγή επιδημιών ή άλλων συμφορών. Στα σημεία που κατέληγαν οι λιτανείες έστηναν ένα κολωνάκι. Υπάρχουν αρκετά τέτοια κολωνάκια σε διάφορες περιοχές της Αθήνας, με το συγκεκριμένο να είναι το πιο γνωστό.

http://www.e-daily.gr/themata/94203/pws-phran-to-onoma-toys-5-plateies-ths-athhnas-pics