Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2009

Στην Ολομέλεια της Βουλής


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Στην Ολομέλεια της Βουλής και στα πλαίσια της ημέρας κατά της Βίας των Γυναικών η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βοιωτίας Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη επιλέχθηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης και πραγματοποίησε σχετική ομιλία.
Η ομιλία έχει ως εξής:

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,
Η 25η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της βίας έναντι των γυναικών. Βία κατά των γυναικών σημαίνει κάθε πράξη βίας με βάση το φύλλο, που έχει ως συνέπεια σωματική, σεξουαλική ή ψυχολογική βλάβη, τον εξαναγκασμό ή την αυθαίρετη στέρηση ελευθερίας είτε στη δημόσια είτε στην ιδιωτική ζωή, και υπό ευρεία έννοια καλύπτει την σεξουαλική κακοποίηση, την ενδοοικογενειακή βία, την σεξουαλική παρενόχληση, την βία στα σχολεία, την εμπορία γυναικών, την σεξουαλική εκμετάλλευση, ως και την διακριτική μεταχείριση μειονεκτούντων και κοινωνικά ευπαθών ατόμων, βία λεκτική, ψυχολογική, παρεμπόδιση στην εργασία και στην ελευθερία.
Η βία κατά των γυναικών με οποιαδήποτε μορφή είτε πρόκειται για βία μέσα στην οικογένεια, είτε στην απασχόληση της, είναι φαινόμενο πολύ παλαιό ως προς την προέλευση του, πλην αντιμετωπίζονταν ως ζήτημα ελάσσονος σημασίας. Άλλως τε η θεωρία της επιθετικής κυριαρχίας του άνδρα πάνω στην γυναίκα θεωρείτο φυσικό δικαίωμα του, που μάλιστα αποτυπώνονταν στο σύστημα ενός συνόλου πολιτιστικών αξιών, που έδινε το προβάδισμα στη φυσική δύναμη.
Αυτός ο μύθος διατηρήθηκε επί χρόνια ακόμη και στην δική μας χώρα και λειτουργούσε μέσα από θεσμούς, όπως η οικογένεια, το σχολείο, η συναναστροφή. Στη βάση αυτής της θεωρήσεως η γυναίκα, αδύναμη από τη φύση της, κατατάσσεται σε κατώτερο ον, που οφείλει να δέχεται κάθε μορφής βίας που κατευθύνεται εναντίον της.


Διαβάστε όλη την ομιλία της Βάσως Τσόνογλου στην ιστοσελίδα του ΠΑΣΟΚ: http://www.pasok.gr/portal/resource/contentObject/id/33ba1dea-05c3-41a5-bc29-8d3600ae4c18