Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Χαλκίδας έχουν ξεπεράσει τα όρια αντοχής τουs
Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο Χαλκίδας φέρνουν στη βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ, ο Ευβοιώτης Γιώργος Μαρίνος και οι Γιώργος Μαυρίκος και Νίκος Παπακωνσταντίνου. Οι βουλευτές κατέθεσαν Αναφορά του Δ.Σ. του σωματείου νοσηλευτικού προσωπικού ΠΕΣΥΠ Στερεάς Ελλάδας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο της Χαλκίδας και κατ' επέκταση η παρεχόμενη από το συγκεκριμένο νοσοκομείο περίθαλψη.
Μεταξύ άλλων το νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου Χαλκίδας επισημαίνει ότι "... Αγανακτήσαμε πια και απαιτούμε λύσεις εδώ και τώρα γιατί το νοσηλευτικό έχει ξεπεράσει πλέον τα όρια της αντοχής του. Έχουμε καταρρεύσει και κάποιος πρέπει επιτέλους να δώσει λύσεις". Οι εργαζόμενοι αναφέρουν τα παρακάτω προβλήματα:
"Στο πέρασμα του χρόνου, λοιπόν, έχουν προστεθεί τμήματα στο νοσοκομείο τα οποία δεν είναι καν στον Οργανισμό. Όπως λοιπόν καταλαβαίνετε τα επιπλέον τμήματα δουλεύουν με το ήδη υπάρχον προσωπικό το οποίο είναι αδύνατον να ανταπεξέλθει στον τεράστιο φόρτο εργασίας που προκύπτει. Παρ' όλα αυτά γίνονται και μετακινήσεις προσωπικού στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας και στο ΟΚΑΝΑ, με αποτέλεσμα το ήδη λιγοστό προσωπικό να επιβαρύνεται και άλλο.
Ένα άλλο σοβαρότερο πρόβλημα υπάρχει με τους τραυματιοφορείς. Συνοδοί σπρώχνουνε καρότσια και φορεία με καρδιοπαθείς, ενώ για την κάλυψη των βάρδιων έχουν μείνει μόνο 11 τραυματιοφορείς (2 εκ των οποίων σε αναρρωτική άδεια), ενώ δουλεύουν με 1 ρεπό και ταυτόχρονα 4 από αυτούς έχουν τοποθετηθεί σε άλλα πόστα διότι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Οι θέσεις τους όμως δεν εκκενώθηκαν ποτέ για να προσληφθούν νέοι. Σε ότι αφορά τώρα τους πρακτικούς νοσοκόμους, αυτοί δεν επαρκούν ούτε για αστείο. Η υπηρεσία προσπαθεί να καλύψει τις ανάγκες του νοσοκομείου με 4 άτομα ενώ εδώ και 1,5 χρόνο δεν υπάρχει νυχτερινός νοσοκόμος, ο οποίος φυσικά είναι απολύτως απαραίτητος και επιπρόσθετα έχει γίνει μετάταξη σε έναν τον οποίο και έκαναν κηπουρό. Αυτά είναι από τα παράλογα της Ελλάδας.
Όσον αφορά στην Καρδιολογική Κλινική, εδώ και πάρα πολλά χρόνια λειτουργεί σαν Στεφανιαία Μονάδα και νοσηλεύει περίπου στα 700 εμφράγματα ετησίως με monitors, θρομβωλύσεις και διασωληνώσεις. Είναι άδικο να μην χαρακτηριστεί και επίσημα Μονάδα ένα τόσο νευραλγικό και απαραίτητο για πολλούς ασθενείς τμήμα (με την ανάλογη φυσικα στελέχωσή του).
Στη Μαιευτική γυναικολογική κλινική (στην οποία πραγματοποιούνται ετησίως 550 περίπου τοκετοί) δεν υφίσταται στον Οργανισμό η αίθουσα τοκετών, ενώ μάλιστα υπάρχει και εντολή από το Σώμα Ελεγκτών Υγείας να διαμορφωθεί η αίθουσα τοκετού αλλά και το τμήμα έτσι ώστε να πληροί τις προϋποθέσεις λειτουργίας του ανάλογου τμήματος. Η εντολη όμως των Ελεγκτών έχει μείνει -δυστυχώς- μετέωρη.
Το Διαβητολογικό ιατρείο, το οποίο εξυπηρετεί ετησίως 6.500 ασθενείς, δεν είναι καν διαβητολογικό κέντρο.
Ο Αξονικός, ο οποίος λειτουργεί με 2 νοσηλεύτριες και λόγω ελλείψεως προσωπικού παραμένει τα βράδια κλειστός.
Οι ενδοσκοπήσεις, οι οποίες εξυπηρετούν ετησίως περίπου 1.300 ασθενείς και τέλος το τμήμα Αποστείρωσης και πρόσφατα έχουν δημιουργηθεί και τα ΤΕΠ.
Τα Τμήματα αιμορραγούν από έλλειψη προσωπικού, η Παθολογική κλινική δουλεύει με 2 και σπανίως με 3 νοσηλεύτριες, οι οποίες είναι υπεύθυνες για 52 ασθενείς. Πέστε μου σας παρακαλούμε εσείς τι να προλάβουν να κάνουν. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες αναγκαζόμαστε να δουλεύουμε είναι άθλιες, χωρίς άδειες, πολλές φορές με 1 ρεπό και με 3 Σαββατοκύριακα συνεχή μέσα και εάν τύχει και αρρωστήσει κάποια συναδέλφισσα εκεί τα πράγματα καταλήγουν στο αυτονόητο να κοπεί το ένα μας ρεπό. Με 2 νυχτερινά και πολλές φορές και 3 εβδομάδες, το ίδιο ισχύει για όλα τα τμήματα.
Θα θέλαμε επίσης να σας ενημερώσουμε ότι ο Οργανισμός του νοσοκομείου είναι από το 1986 και από τότε έχουν προστεθεί αρκετά τμήματα γι' αυτό και είναι επιτακτική πλέον η ανάγκη άμεσης τροποποίησής του έτσι ώστε να δημιουργηθούνε κενές οργανικές θέσεις και να προσληφθεί νοσηλευτικό προσωπικό.
Επίσης ένα ακόμα μεγάλο πρόβλημα είναι η πληρωμη των εξαιρέσιμών μας. Έχουμε καταντήσει να πληρωνόμαστε 2 φορές το χρόνο. Είναι το λιγότερο απαράδεκτο να ζητιανεύουμε τα δεδουλευμένα μας. Πρέπει επειγόντως να βρεθεί (και εκεί) μια λύση έτσι ώστε να παίρνουμε τα εξαιρέσιμα κάθε τέλος του μήνα. Μια πρόταση - λύση θα ήταν εάν το Υπουργείο Υγείας χορηγούσε στην αρχή κάθε έτους το 100% του κονδυλίου και όχι κάθε 3μηνο το 25% όπως γίνεται σήμερα.
Επίσης έχουμε πολλές φορές αποφανθεί στην προηγούμενη διοίκηση ζητώντας να γίνει επιτέλους και σε εμάς η Μηχανοργάνωση έτσι ώστε να γνωρίζουμε και εμείς αναλυτικά τι χρήματα παίρνουμε. Οι προδιαγραφές υπάρχουν, η υπεύθυνη υπάλληλος έχει ήδη έτοιμο το πρόγραμμα και ειλικρινά δεν καταλαβαίνουμε γιατί δεν προχωράει αυτό το σχέδιο. Ένα άλλο πρόβλημα είναι τα κέντρα υγείας του νομού μας τα οποία τα πιο πολλά υπολειτουργούν λόγου ελλείψεως νοσηλευτικού προσωπικού και τα οποία αποξενώνονται σε καθημερινή βάση". πηγη sερβιτορος