Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

Μέτρα για τη στήριξη της μελισσοκομίας ανακοίνωσε από τα Χανιά ο Καρχιμάκης.

Στις πρωτοβουλίες και τα μέτρα της κυβέρνησης για τη στήριξη του μελιού και των προϊόντων της μέλισσας αναφέρθηκε, μιλώντας σε διεθνές συμπόσιο για το μέλι που γίνεται στα Χανιά, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μιχάλης Καρχιμάκης. Παράλληλα, ανακοίνωσε την ίδρυση και τη λειτουργία στις εγκαταστάσεις του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων, εργαστηρίου αναφοράς για το μέλι.
"Αντιμετωπίζουμε στο τριετές πρόγραμμα στήριξης του μελιού και την ολοκλήρωση εργαστηρίων αναφοράς για την ανάλυση των μελιών του τόπου μας. Και στο πλαίσιο αυτό, ένα από τα εργαστήρια αναφοράς θα προβλεφθεί και στο ΜΑΙΧ, εδώ στα Χανιά," είπε ο κ. Καρχιμάκης.
Ο κ. Καρχιμάκης αναφέρθηκε στις θρεπτικές ιδιότητες του μελιού και των προϊόντων της μέλισσας, επισημαίνοντας ότι αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της μεσογειακής δίαιτας και διατροφής.
Παράλληλα, μίλησε και για τη συνεισφορά της μελισσοκομίας στην αγροτική οικονομία.
"Στην Ελλάδα, εργάζονται σχεδόν 20.000 μελισσοκόμοι, εκ των οποίων περισσότεροι από 3.000 επαγγελματικά.
Ειδικότερα, εδώ στην Κρήτη, υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 2.500 μελισσοκομικές μονάδες, ενώ σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις, η συνολική εγχώρια μελισσοκομία αριθμεί περίπου 1,5 εκατομμύρια μελίσσια, με συνολική ετήσια παραγωγή μελιού από 12.000 έως 17.000 τόνους", τόνισε ο κ. Καρχιμάκης, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα κατέχει τη δεύτερη θέση σε μελίσσια και σε παραγωγή μελιού, ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης
"Αυτά τα στοιχεία, μαζί με το γεγονός ότι η παγκόσμια παραγωγή μελιού έχει αυξηθεί από το 1996 έως σήμερα κατά 25% περίπου, διαμορφώνουν μια νέα δυναμική, τόσο στην παραγωγή του προϊόντος όσο και στις νέες συνθήκες του διεθνούς εμπορίου," επεσήμανε.
 Από το βήμα του συμποσίου των Χανίων, ο κ. Καρχιμάκης τόνισε την ανάγκη της διασφάλισης της ποιότητας του προϊόντος, επισημαίνοντας ότι αυτό, αποτελεί καθήκον της πολιτείας αλλά και των παραγωγών, ενώ αναφέρθηκε αναλυτικά στις δράσεις και τα μέτρα που αναλαμβάνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
 Όπως ανέφερε, τα μέτρα αυτά διακρίνονται σε οριζόντια προγράμματα και ειδικότερα προγράμματα, βάσει ευρωπαϊκών κανονισμών και εθνικών αποφάσεων για τη μελισσοκομία.
Στα οριζόντια προγράμματα εντάσσονται οι νέοι μελισσοκόμοι (στο πρόγραμμα των νέων αγροτών) και οι μελισσοκόμοι ή και οι αγρότες που έχουν τη μελισσοκομία κατά κύρια απασχόληση, για την πραγματοποίηση επενδύσεων στο πλαίσιο των σχεδίων βελτίωσης στον κλάδο της μελισσοκομίας.
Αναφορικά με το 4ο ΚΠΣ, με την προκήρυξη των σχεδίων βελτίωσης, θα ενταχθούν άμεσα και οι μελισσοκομικές εκμεταλλεύσεις, μελισσοκόμοι ή και φυσικά πρόσωπα για επενδύσεις στη μεταποίηση, στην τυποποίηση και στην εμπορία των γεωργικών προϊόντων."
Όπως ακόμα είπε, από το 2001 μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί περισσότερα από 25 επενδυτικά προγράμματα, με σκοπό την ίδρυση και τον εκσυγχρονισμό μονάδων τυποποίησης μελιού.
"Με την υλοποίηση των νέων προγραμμάτων στηρίζεται η μελισσοκομία, ενώ φαίνεται η ξεκάθαρη βούληση για την περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας του προϊόντος," είπε ο κ. Καρχιμάκης.
Παράλληλα, μίλησε για εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά, και στη νομοθετική ρύθμιση για τον καλύτερο συντονισμό των φορέων ελέγχου, ώστε, όπως είπε, το αποτέλεσμα να είναι ακόμα πιο αποδοτικό, τόσο στην εγχώρια παραγωγή όσο και στις εξαγωγές του προϊόντος.
Ο κ. Καρχιμάκης ανέφερε επίσης, ότι ικανοποιήθηκε ένα πάγιο αίτημα για τη λειτουργία της ομάδας εργασίας για το μέλι, η οποία λειτουργεί από τα τέλη Μαρτίου.
Η ομάδα αποτελείται από παράγοντες όλων των συναρμόδιων υπουργείων και τη Διεπαγγελματική Οργάνωση Μελιού και αναμένεται έως τον προσεχή Ιούνιο, να παρουσιάσει συγκεκριμένες και εφαρμόσιμες προτάσεις για την παραγωγή, τις προοπτικές, την τυποποίηση και τον ποιοτικό έλεγχο του προϊόντος.
Παράλληλα, όπως είπε, εκπονήθηκε ένα σύγχρονο και λειτουργικό πρόγραμμα μελισσοκομίας για την προσεχή τριετία που θα στηρίξει τον κλάδο με 17 εκατ. ευρώ.