Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

Θερινές Εκπτώσεις 2010


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σύμφωνα με το άρθρο 13, παρ. 3 του Ν.3557/2007, που καθόρισε τις ημερομηνίες των εκπτώσεων σε σταθερή βάση, οι θερινές εκπτώσεις του έτους 2010 θα αρχίσουν την Πέμπτη 15 Ιουλίου και θα λήξουν την Τρίτη  31 Αυγούστου.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει οι συνάδελφοι να επιδείξουν στα εξής:
  1. Τριάντα (30) ημέρες πριν από την έναρξη των εκπτώσεων (15/6/2008), απαγορεύεται στους υπεύθυνους των εμπορικών καταστημάτων να ανακοινώνουν, προς το κοινό, εκπτώσεις ή προσφορές με οποιονδήποτε τρόπο, ιδιαίτερα με διαφήμιση, επιστολές ή ανάρτηση διαφημιστικών πινακίδων.
Παράλληλα, σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου     Ανάπτυξης, η διενέργεια προωθητικών ενεργειών πωλήσεων, η οποία        δεν εκδηλώνεται καθόλο το έτος ως συνεχής πρακτική της επιχείρησης             αλλά μόνο κατά την 30ήμερη περίοδο απαγόρευσης των προσφορών ισοδυναμεί με απαγορευμένες προσφορές και τιμωρείται.  Έτσι,   φαινόμενα προσφορών ή όψιμων πρακτικών προώθησης πωλήσεων             κατά την περίοδο αυτή (15/6/2008 έως 14/7/2008) που προηγείται των τακτικών εκπτώσεων, πρέπει να καταγγέλλονται στις τοπικές  Διευθύνσεις Εμπορίου και να τιμωρούνται.
  1. Η αναγραφή διπλής τιμής, δηλαδή της παλαιάς (συνήθως διαγραμμένης) και της νέας τιμής των προϊόντων που πωλούνται με έκπτωση είναι υποχρεωτική στα εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία όπου αυτά (τα προϊόντα) εκτίθενται.
  2. Η αναγραφή ποσοστού έκπτωσης δεν είναι υποχρεωτική και ανήκει στην διακριτική ευχέρεια της επιχείρησης εάν θα αναγράψει ποσοστό ή όχι.  Σε περίπτωση που η επιχείρηση αναγράψει ποσοστό πρέπει να προσδιορίζεται ότι πρόκειται για έκπτωση (π.χ. «20% έκπτωση»).
  3. Η διενέργεια εκπτώσεων είναι στην διακριτική ευχέρεια της κάθε επιχείρησης.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην ακρίβεια των εκπτωτικών αναγγελιών προς τον πελάτη.  Η κάθε παροχή πρέπει να ταυτίζεται με την αναγγελία, οικονομικά, ποσοτικά και ποιοτικά.  Τα πρόστιμα είναι βαρύτατα και δεν επιτρέπεται να καταβληθεί ένα τέτοιο πρόστιμο λόγω λάθους.  Επειδή δε, πρόκειται για διοικητικό πρόστιμο, πρώτα εισπράττεται (και μάλιστα σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων) και κατόπιν αμφισβητείται στα Διοικητικά Δικαστήρια.
Η ΕΣΕΕ και το νομικό της τμήμα είναι στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση στο θέμα αυτό.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΑΣ ΕΥΧΟΝΤΑΙ
Κ Α Λ Ε Σ  Δ Ο Υ Λ Ε Ι Ε Σ !