Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Συναίνεση... γιοκ



Τρία όχι, μία υποσχετική και ένα ναι με ανταλλάγματα εισέπραξε ο πρωθυπουργός μετά τον κύκλο επαφών του με τους πολιτικούς αρχηγούς, πλην Αλέκας Παπαρήγα.
Ο Αντώνης Σαμαράς επέμεινε μέχρι τέλους και δεν πρόσφερε την πολυπόθητη συναίνεση στα σχέδια του πρωθυπουργού. Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να εγκαταλείψει την χώρα ο κ. Παπανδρέου. Ο Φώτης Κουβέλης του είπε όχι και η Ντόρα Μπακογιάννη με την γνωστή αμφισημία του λόγου της έμεινε στις …υποσχετικές.
Απόλυτα ξεκάθαρος ο κ. Καρατζαφέρης όστις ζήτησε «συνευθύνη» και όχι «συναίνεση» που σημαίνει σε απλά ελληνικά πώς ζήτησε να συγκυβερνήσει.
Κατόπιν τούτου ο Γιώργος Παπανδρέου θα συνομιλήσει την Τετάρτη στις 10:00 με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στην συνέχεια ενδεχομένως να ενημερώσει και τους πολίτες. Πάντως και μέχρι την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν γίνεται λόγος για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες παρά τις δημοσιογραφικές κουβέντες σε επίπεδο πολιτικού κουτσομπολιού ή και φλυαρίας.
Με το υπουργικό συμβούλιο φανερά διχασμένο μετά και την τοποθέτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου και με τα νέα οικονομικά μέτρα να λειτουργούν και πάλι με στόχο τον μέσο φορολογούμενο μισθωτό και συνταξιούχο, ο πρωθυπουργός είναι υποχρεωμένος να προσφύγει σε σαρωτικό ανασχηματισμό, τουλάχιστον έως την επομένη της ψήφισης από την Βουλή του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Σταθερότητας.
Αυτεπάγγελτους συμμάχους στην προοπτική αυτή έχει τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών, τον ΙΟΒΕ αλλά και τους μισούς από τους παράγοντες των Βρυξελλών, αφού οι άλλοι μισοί διερωτώνται δημόσια πλέον για την ορθότητα του Μνημονίου.
Άλλωστε την Τρίτη το πρωί οι «Financial Times» πρότειναν την διαγραφή του ελληνικού χρέους χαρακτηρίζοντας ως «ειδική περίπτωση» την ελληνική υπόθεση και καταλήγοντας στο συμπέρασμα πώς δεν υπάρχει πιθανότητα διαχείρισης της δημοσιονομικής αστάθειας της ελληνικής οικονομίας.
Το τετ-α-τετ Παπανδρέου-Σαμαρά
Το πρώτο «όχι» για συναίνεση πήρε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, από τον πρόεδρο της ΝΔ, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση των ανακοίνωση των σκληρών μέτρων. Ο κ. Σαμαράς υπεραμύνθηκε της ανάγκης επαναδιαπραγμάτευσης των όρων του Μνημονίου και ξεκαθάρισε ότι δεν δίνει συναίνεση σε πολιτικές που έχουν αποτύχει, τονίζοντας τη λέξη «όχι» σε συμφωνία κορυφής καθόσον η πολιτική αυτή που εφαρμόζεται είναι αδιέξοδη.
«Τέτοια συναίνεση δεν δίνω. Με το “Ζάππειο ΙΙ” έδειξα τον δρόμο επανεκκίνησης της οικονομίας και επαναδιαπραγμάτευσης των όρων του Μνημονίου. Η κυβέρνηση δεν τολμά να κάνει επανεκκίνηση και δεν σκέφτεται να κάνει επαναδιαπραγμάτευση. Επαναλαμβάνει το ίδιο λάθος και ξεπερνά τα όρια αντοχής της οικονομίας και του λαού μας.
«Σε αυτή την αποδεδειγμένα λανθασμένη συνταγή του Μνημονίου δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε» είπε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που υποστηρίζει ότι ο κ. Παπανδρέου επιμένει στην ίδια αποτυχημένη συνταγή εν όψει των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.
Όχι και από τον Τσίπρα
Ξεκάθαρος εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας, όσον αφορά τη συναίνεση. Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου δήλωσε: «Δεν ήρθα εδώ να συζητήσω τη λεηλασία της ελληνικής οικονομίας, δεν θα νομιμοποιήσω το έγκλημα σε βάρος του ελληνικού λαού».
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει τη γενναιότητα να παραδεχθεί το λάθος και ψάχνει για συνενόχους, ενώ συμπλήρωσε πως το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να φύγει το συντομότερο δυνατόν.
Άρνηση Φώτη Κουβέλη για το Μεσοπρόθεσμο
Κάθετος στο ενδεχόμενο ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος εμφανίστηκε και ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης.
Όπως επισήμανε, διαφώνησε με τον πρωθυπουργό σε πάρα πολλά ζητήματα και πρότεινε να υπάρξει αναστροφή της ασκούμενης πολιτικής για να σταματήσει η ύφεση.
Ο κ. Κουβέλης πρότεινε την αναδιάρθρωση του χρέους με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και μείωση του επιτοκίου, ενώ παράλληλα ζήτησε να διαμορφωθεί ένα πενταετές αναπτυξιακό πρόγραμμα το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με 20 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων από το ΕΣΠΑ και με την έκδοση επενδυτικού ομολόγου.
Πρόταση συγκυβέρνησης από Καρατζαφέρη
Τη θέση του ότι δεν φθάνει μια αόριστη συναίνεση, αλλά χρειάζεται συνευθύνη των κομμάτων για την πορεία εξόδου της χώρας από την κρίση, ανέλυσε στον πρωθυπουργό κατά την κατ' ιδίαν συνάντηση που είχαν το μεσημέρι ο Γ. Καρατζαφέρης. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, ο Γ. Παπανδρέου δεν απέρριψε την πρότασή του.
Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό για περισσότερο από μία ώρα, ο Γ. Καρατζαφέρης δήλωσε πως ο κ. Παπανδρέου του εξήγησε ποιες από τις προτάσεις του υλοποιεί και ποιες εξετάζει.
Συνάντηση με... υπόσχεση
Μετά τη συνάντησή της με τον Πρωθυπουργό, η κ.Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε ότι συμφωνεί με τη μείωση του λειτουργικού κόστους του κράτους, αλλά λέει «όχι» στη φορολογική πολιτική, γιατί εξοντώνει οικονομικά τους Έλληνες.
Ακόμη, πρότεινε να υπάρξει κοινή διαπραγμάτευση των κομμάτων με την τρόικα για μια διαφορετική φορολογική πολιτική, καθώς και να περάσει νόμος για τη μείωση των βουλευτών σε 200 που θα προβλέπει και άρση της βουλευτικής ασυλίας.     
ΠΗΓΗ ΖΟΥΓKΛΑGR