Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Οι χώρες που διαχειρίστηκαν με άσωτο τρόπο τα δημοσιονομικά τους να κηρύξουν πτώχευση"


Ζισκάρ Ντ΄ Εστέν:"
Καταπέλτης για την Ελλάδα, αλλά και τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν δυσεπίλυτα οικονομικά προβλήματα, λόγω υψηλών ελλειμμάτων, εμφανίζεται με συνέντευξή του στην γαλλική εφημερίδα «Les Echos», ο πρώην Πρόεδρος της γαλλικής Δημοκρατίας, κ. Βαλερί Ζισκάρ Ντ΄Εστέν.
Δίχως πολλές περιστροφές, ωραιοποιήσεις και πολιτικούς ελιγμούς ο γηραιός γάλλος πολιτικός υποστηρίζει πως «οι χώρες που διαχειρίστηκαν με τρόπο άσωτο τα δημοσιονομικά τους θα...
έπρεπε να κηρύξουν πτώχευση. Τα κράτη που αποτυγχάνουν στη διαχείριση των οικονομικών τους πρέπει να αναλαμβάνουν το κόστος, όπως ακριβώς και οι επιχειρήσεις. Εφόσον δεν μπορεί μια χώρα να επαναφέρει σε ισορροπία τα οικονομικά της, τότε θα πρέπει να βγει από τη ζώνη του ευρώ και να προχωρήσει σε υποτίμηση του νομίσματός της. Αυτό βέβαια θα ήταν καταστροφικό για αυτόν που θα το έκανε… όχι όμως και για την υπόλοιπη ευρωζώνη», συμπληρώνει ο κ. Ντ΄Εστέν.
Αναφερόμενος στην πορεία του ευρώ και τις τυχόν συνέπειες από την πτώχευση ή αδυναμία της Ελλάδας εξυπηρέτησης του χρέους της εξέφρασε την άποψη πως «δεν υπάρχει κρίση του ευρώ! Το ενιαίο νόμισμα αποδίδει και για ορισμένους μάλιστα αποδίδει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αυτό που δεν είχαμε προβλέψει ήταν οι κανόνες του παιχνιδιού σε περίπτωση που ένα μέλος, όπως η Ελλάδα, κηρύξει πτώχευση».
Με την ίδια παρρησία, πάντως, διατυπώνει επικριτικά σχόλια για το ρόλο που διαδραμάτισαν οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας στην πρώτη δεκαετία του αιώνα, λέγοντας πως «φέρουν βαριά ευθύνη η Γαλλία και η Γερμανία διότι εμπόδισαν την εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας τη δεκαετία του 2000», υπογραμμίζει.
http://www.dailynews24.gr/