Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Ακόμα εκκρεμεί η αποζημίωση των πληγέντων στο Σαράντι


Για σχεδόν δύο μήνες εκκρεμεί η καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες από την διαρροή του καναλιού του Μόρνου στο Σαράντι, παρά τις σχετικές δεσμεύσεις του Υφυπουργού για άμεση αποζημίωση των πληγέντων.
«Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ διαχειρίστηκε επικοινωνιακά την καταστροφή στο Σαράντι και οι βαρύγδουπες δεσμεύσεις ενώπιον των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης παραμένουν κενό γράμμα» σημειώνει ο Μιχάλης Γιαννάκης σε σχετική ερώτηση προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων.
«Με την στάση της η κυβέρνηση επιβεβαιώνει ότι οι πληγέντες δικαίως ανησυχούν» σημειώνει ο Μιχάλης Γιαννάκης και καλεί την κυβέρνηση να ενημερώσει για το ακριβές χρονοδιάγραμμα των εξατομικευμένων εκτιμήσεων των ζημιών και την καταβολή των σχετικών αποζημιώσεων.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ: Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων
Αθήνα, 26 Μαΐου 2011
ΘΕΜΑ: Αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην καταβολή των αποζημιώσεων στους ζημιωθέντες στο Σαράντι Βοιωτίας»
Κύριε Υπουργέ,
Απαντώντας στην ΑΠ 776/04.04.2011 Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσα προς το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων σχετικά με τις αποζημιώσεις των ζημιωθέντων από το κανάλι του Μόρνου στο Σαράντι Βοιωτίας, ο αρμόδιος Υφυπουργός δεσμεύτηκε για την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων από την ΕΥΔΑΠ. Ανάλογες αναφορές έκανε η πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΜΕΔΙ και στις συσκέψεις που πραγματοποίησε με τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης τις μέρες της καταστροφής.
Ωστόσο, δύο και πλέον μήνες μετά τις καταστροφές στο Σαράντι Βοιωτίας, οι πληγέντες δεν έχουν ενημερωθεί για τις διαδικασίες που θα ακολουθήσει η ΕΥΔΑΠ για την καταβολή των αποζημιώσεων ενώ από καμία υπηρεσία δεν έχει πραγματοποιηθεί εκτίμηση των ζημιών. Επιβεβαιώνονται έτσι οι φόβοι των πληγέντων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για επικοινωνιακή διαχείριση της καταστροφής από μέρους της κυβέρνησης και ότι οι βαρύγδουπες δηλώσεις περί «άμεσης αποζημίωσης», περί «άμεσης αποκατάστασης των ζημιών», περί «συμβολής του Κράτους στην τουριστική ανάπτυξη στο Σαράντι» και περί «στήριξης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην διαχείριση της καταστροφής» αποτελούν ακόμα μερικές κενές υποσχέσεις της κυβέρνησης, προκειμένου να καθησυχάσει τους ανάστατους κατοίκους, τους επιχειρηματίες και τους πληγέντες αγρότες της περιοχής.
Επειδή ήδη η τοπική κοινωνία έχει αναλάβει σημαντικό κόστος για την αποκατάσταση των ζημιών
Επειδή δεν έχουν πραγματοποιηθεί οι αναγκαίες εκτιμήσεις των ζημιών από την ΕΥΔΑΠ και υπάρχει ο κίνδυνος να μην αναγνωρίσει τις ζημιές
ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ:
-Για ποιο λόγο καθυστερεί η καταβολή των αποζημιώσεων στους δικαιούχους; Πότε θα πραγματοποιηθούν εξατομικευμένες εκτιμήσεις των ζημιών;
-Ποιες διαδικασίες θα ακολουθηθούν για την ταχεία καταβολή των αποζημιώσεων; Πότε εκτιμούν οι υπηρεσίες του Υπουργείου και της ΕΥΔΑΠ ότι θα έχει ολοκληρωθεί η αποζημίωση των πληγέντων;
Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ