Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Απάντηση Σκανδαλίδη σε Αγάτσα για την αποπληρωμή οφειλών των Παυλαίων προς τον Οργανισμό Κωπαΐδας



Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Κώστας Σκανδαλίδης, απάντησε στην Αναφορά της Άριας Αγάτσα, σχετικά με την αποπληρωμή των οφειλών προς τον Οργανισμό Κωπαΐδας.
Η απάντηση του Υπουργού έχει ως εξής:
ΘΕΜΑ: «Αποπληρωμή οφειλών προς τον Οργανισμό Κωπαΐδας»
ΣΧΕΤ: Η ΠΑΒ 3779/1-3-2011
Απαντώντας στην παραπάνω αναφορά που κατέθεσε η Βουλευτής κα. Α. Αγάτσα, σας πληροφορούμε τα εξής:
Οι γεωργικοί κλήροι που παραχωρήθηκαν στους ακτήμονες καλλιεργητές της πρώην Κοινότητας Παύλου, κατά τη διανομή της Κωπαΐδας, υδροδοτούνται αποκλειστικά από τα νερά του Μέλανα ποταμού (Μαυροποτάμου), που πηγάζει από τις πηγές «Πολυγύρας» και το πότισμα των γεωργικών αυτών κλήρων πραγματοποιείται μέσω του υφιστάμενου αρδευτικού δικτύου της Κωπαΐδας, του οποίου η διοίκηση, λειτουργία και συντήρηση ανήκει, κατά το νόμο, στην αποκλειστική αρμοδιότητα και ευθύνη του Οργανισμού Κωπαΐδας. Ο Οργανισμός Κωπαΐδας χρεώνει ανταποδοτικά τέλη άρδευσης στους ωφελούμενους παραγωγούς για τη διοίκηση, λειτουργία και συντήρηση των έργων του.
Κατά την καλλιεργητική χρονιά 2010, ο Οργανισμός Κωπαΐδας έκανε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να εξυπηρετηθεί αρδευτικά η πρώην Κοινότητα Παύλου, ώστε τελικά να επιτευχθεί η σωστή και έγκυρη άρδευση της εν λόγω περιοχής, γεγονός που αποδεικνύεται, καθώς δεν υπήρξε ουδεμία διαμαρτυρία προς τον Οργανισμό Κωπαΐδας από τους κληρούχους της περιοχής.
Συγκεκριμένα:
-Πραγματοποιήθηκε συντήρηση των αγροτικών δρόμων της περιοχής, συνολικού μήκους 50km, με το γκρέιντερ του Οργανισμού Κωπαΐδας.
-Πραγματοποιήθηκε καθαρισμός των χωμάτινων διωρύγων της περιοχής, μήκους 1500 μέτρων.
-Πραγματοποιήθηκε καθαρισμός του Μέλανα ποταμού (από τη θέση «Διπότι» έως τη θέση «Γέφυρα Τουρλογιάννη») από τα παρόχθια υδροχαρή φυτά, που προκαλούσαν ανάσχεση της ροής του ποταμού και με δυσκολία τους καλοκαιρινούς μήνες επιτυγχανόταν η επιστροφή των υδάτων για άρδευση από τη λίμνη Υλίκη και συνέβαλαν σε πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή.
Η ανταπόκριση στην πληρωμή των τελών άρδευσης των ωφελούμενων παραγωγών της πρώην Κοινότητας Παύλου, ήταν πολύ χαμηλή (η χαμηλότερη όλων των Κωπαϊδικών περιοχών). Σημειώνεται ότι το ύψος της στρεμματικής εισφοράς έχει παραμείνει ίδιο τα τελευταία δέκα χρόνια.
Έχοντας υπόψη τα παραπάνω, ο Οργανισμός Κωπαΐδας, μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του, για λόγους νομιμότητας και ίσης μεταχείρισης με τους συνεπείς παραγωγούς, προέβη στην εφαρμογή της αριθμ.1024851/1713/0016/26-2-97 Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ 290/Βʼ) «Είσπραξη εσόδων υπέρ τρίτων από τις ΔΟΥ», με την οποία δίδεται η δυνατότητα να εισπραχθούν οι οφειλές των ωφελουμένων παραγωγών μέσω των ΔΟΥ. Σημειώνεται ότι η εν λόγω απόφαση εφαρμόζεται και από άλλους Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων, με αποτέλεσμα να διασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία των έργων των Εγγείων Βελτιώσεων και η οικονομική βιωσιμότητα των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ