Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Αντιδρούν οι αγρότες κατά του ΕΛΓΑ!!!


altΚαλούνται να πληρώσουν ασφάλιστρα ρίσκου για τις παραγωγές τους…
 
Αντιδράσεις πυροδοτεί ο νέος κανονισμός του ΕΛΓΑ στην Βοιωτία, καθώς οι αγρότες καλούνται να προπληρώσουν ανεβασμένα ασφάλιστρα για παραγωγές που δεν γνωρίζουν αν θα τις έχουν.
Ο υπολογισμός με βάση τα νέα ποσοστά που εισάγει ο νόμος για την ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής) θα γίνεται επί των στοιχείων της αγροτικής εκμετάλλευσης που δηλώνουν κάθε χρόνο οι παραγωγοί στην αίτηση ενιαίας ενίσχυσης, η οποία από φέτος θα περιλαμβάνει υποχρεωτικά και δήλωση καλλιέργειας ή εκτροφής προς τον ΕΛΓΑ.
Ο νόμος δηλαδή, υποχρεώνει τον αγρότη να προπληρώνει ασφάλιστρα για παραγωγή, που δεν γνωρίζει αν θα την πάρει, με τις περισσότερες αντιδράσεις να έρχονται από τους ελαιοπαραγωγούς, οι οποίοι θεωρούν «αδιανόητο» να πληρώνουν κάθε χρόνο ασφάλιστρο, καθώς όλοι γνωρίζουν πως η ελιά δίνει παραγωγή ανά δύο και τρία χρόνια..
Ο νόμος έχει ήδη ψηφιστεί από το 2010, αφορά όλες τις καλλιέργειες και από 1/1/2011 η εισφορά υπέρ ΕΛΓΑ δεν θα γίνεται όπως μέχρι σήμερα επι της αξίας του τιμολογίου , αλλά με την δήλωση καλλιέργειας εκτροφής και την διαδικασία της συμπλήρωσης της ενιαίας δήλωσης για τις επιδοτήσεις.
«Ο νόμος αρχικά κινείται σε θετική κατεύθυνση, καθώς υποχρεώνει τους αγρότες να εκδίδουν τιμολόγια και να ασφαλίζουν την παραγωγή τους, όμως παρουσιάζει προβλήματα, που πρέπει να εξεταστούν» επισημαίνει ο Σ/ντής της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Θήβας Μ. Πικάσης, εξηγώντας: «Για κάποιες καλλιέργειες καλούνται οι παραγωγοί να πληρώσουν αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές ι για μια αναμενόμενη παραγωγή, που κανείς δεν γνωρίζει αν τελικά ληφθεί και αν θα πουληθεί».
Θεωρεί αυξημένα τα ασφάλιστρα σε ορισμένες παραγωγές όπως είναι το κοκκάρι που καλλιεργείται στην περιοχή μας ουσιαστικά από μικρομεσαίους αγρότες, οι οποίοι καλούνται να επιβαρυνθούν με ασφάλιστρα 88,6 ευρώ ανά στρέμμα για παραγωγή, που δεν ξέρει αν θα την πάρουν , πότε και αν θα την πουλήσουν, αλλά και αν τελικά θα εισπράξουν.
Τα ασφάλιστρα όμως αυξήθηκαν και στα ξερά κρεμμύδια (46,2 ευρώ ανά στρέμμα), στα κρασοστάφυλα, τα οποία αυξήθηκαν διπλά, από 6 ευρώ που ήσαν σε 12, 6 ευρώ κ.α.
Τι προβλέπει όμως ο νόμος για όσους προπληρώσουν τα ασφάλιστρα, αλλά τελικά δεν πάρουν την παραγωγή;
Προβλέπονται δυο τρόποι, στους οποίους αναφέρεται ο Δ/ντής της Ε.Γ.Σ Θήβας: «Ο πρώτος είναι η καταβολή των ασφαλίστρων σε καταθετικό λογαριασμό του ΕΛΓΑ μέχρι 15/7, που πιστεύω ότι είναι ανέφικτος για τον αγρότη που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας και ο δεύτερος έχει να κάνει με τον συμψηφισμός των απαιτήσεων που έχει ο παραγωγός από το ελληνικό δημόσιο, δηλαδή, συμψηφισμός κατά την πληρωμή της ενίσχυσης που θα πάρει».
Δηλαδή, το ασφάλιστρο εφόσον δεν θα παρακρατείται από το τιμολόγιο πώλησης θα μπορεί να αφαιρεθεί από την ενιαία ενίσχυση ή να βεβαιώνεται ως «χρέος» προς την Εφορία