Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Β. Τσόνογλου για τους Εμπορικούς Συλλόγους

Προς τον Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κο. Μ. Χρυσοχοίδη
ΘΕΜΑ: Μη συμμετοχή των Εμπορικών Συλλόγων στον έλεγχο του πλανόδιου εμπορίου και των πολυκαταστημάτων
Σας επισυνάπτω το από 14/03/2011 έγγραφο του εμπορικού συλλόγου Θηβών σχετικά με την μη συμμετοχή των εμπορικών συλλόγων στον έλεγχο του πλανόδιου εμπορίου και των πολυκαταστημάτων με κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης αλλά και Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Η απόφαση αυτή είναι πλήγμα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις πολύ περισσότερο σε δυσχερείς για την χώρα μας συνθήκες.

Η απάντηση του αρμόδιου Υφυπουργού Ντίνου Ρόβλια

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
Γ.Γ. ΕΜΠΟΡΙΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ
ΘΕΜΑ: Απάντηση στην Αναφορά της Βουλευτού κας Β. Τσόνογλου-Βυλλιώτη
ΣΧΕΤ: Αναφορά 4702/04-04-2011
Απαντώντας στην παραπάνω Αναφορά, που κατέθεσε στη Βουλή τν Ελλήνων η Βουλευτής κα Β. Τσόνογλου-Βυλλιώτη, σχετικά με Δελτίο Τύπου του Εμπορικού Συλλόγου Θήβας για τη μη συμμετοχή των Εμπορικών Συλλόγων στον έλεγχο του πλανόδιου εμπορίου και των πολυκαταστημάτων, σας γνωστοποιούμε τα ακόλουθα:
Η Οδηγία 2006/123/ΕΚ «Υπηρεσίες στην Εσωτερική Αγορά», που ενσωματώθηκε στην Ελληνική Νομοθεσία με το ν.3844/2010 (ΦΕΚ 63 Α), θέσπισε γενικές διατάξεις που διευκολύνουν την ελεύθερη εγκατάσταση των παροχών υπηρεσιών και την ελεύθερη κυκλοφορία των υπηρεσιών, εκτός συγκεκριμένων εξαιρέσεων. Επίσης, έχει στόχο να περιοριστούν τα διοικητικά εμπόδια και η υπερβολική γραφειοκρατία, ώστε να επιτρέψουν οι εθνικές διοικήσεις στους παρόχους υπηρεσιών την εγκατάσταση σε ένα άλλο κράτος-μέλος και τη διασυνοριακή παροχή υπηρεσιών χωρίς υπερβάλλον κόστος.
Σε εφαρμογή των ανωτέρω δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ με αρ.275 Β΄ η υπ’ αριθ. Κ1-164/17-01-2011 Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργείων Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Οικονομικών και Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας που ρυθμίζει τα ακόλουθα θέματα:
Καταργείται η, έστω και συμβουλευτική, συμμετοχή του εμπορικού συλλόγου στη διαδικασία αδειοδότησης τόσο του υπαίθριου πλανόδιου όσο και του υπαίθριου στάσιμου εμπορίου. Η άμεση ή έμμεση συμμετοχή ανταγωνιστικών φορέων (όπως στην περίπτωση του υπαίθριου πχ ο εμπορικός σύλλογος) στη λήψη αποφάσεων των αρμοδίων αρχών σχετικά με την αδειοδότηση απαγορεύεται ρητά από την Οδηγία 123 (άρθρο 14, παρ.6), και συνεπώς η διάταξη της ΚΥΑ εναρμονίζει την ελληνική νομοθεσία με την Οδηγία.
Πέραν των ανωτέρω θέτουμε υπόψη σας ότι οι προϋποθέσεις και οι διαδικασίες που έθετε ο ν.2323/1995 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει και οι οποίες αφορούν στον ορισμό συγκεκριμένου αριθμού αδειών υπαίθριου πλανόδιου και στάσιμου εμπορίου και συγκεκριμένων θέσεων για την άσκηση της δραστηριότητας του στάσιμου εμπορίου δεν θίγονται. Επίσης δεν θίγεται η προϋπόθεση ότι σε ένα φυσικό πρόσωπο αντιστοιχεί μόνο μία άδεια υπαίθριου (πλανόδιου ή στάσιμου) εμπορίου ή λαϊκής αγοράς. Τέλος, διατηρείται και η απαγόρευση δραστηριοποίησης στο υπαίθριο εμπόριο και στις λαϊκές αγορές νομικών προσώπων (πλην των συνεταιρισμών στις λαϊκές).
Ο Υφυπουργός
Ντίνος Ρόβλιας