Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Δελτίο τύπου της Αυτοδιοικητικής Ενότητας

Για τις παράνομες λιμενικές εγκαταστάσεις στον όρμο Νούσας, περιοχή ΘΙΣΒΗΣ

Την Τρίτη 3-5-2011 στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο συζητήθηκε για πέμπτη φορά η αίτηση της ΔΙΑ.ΒΙ.ΠΕ.ΘΙ.Β Α.Ε (διαχειρίστριας της ΒΙ.ΠΕ ΘΙΣΒΗΣ) για αδειοδότηση των λειτουργούντων ήδη λιμενικών εγκαταστάσεων στον όρμο της Νούσας και ειδικότερα για την νομιμοποίηση της παράνομης κατασκευής ενός μέρους της συνολικής προβλήτας, που κατασκευάστηκε από την ΕΤΒΑ, στις αρχές της δεκαετίας του ’90.
Σε έκτακτη προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση του θέματος,την Δευτέρα 2/5/2011 με μεγάλη πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε την παρέμβαση υπέρ της προστασίας του Αρχαιολογικού Χώρου και του περιβάλλοντος της περιοχής, θέση που υποστήριξε όλες τις προηγούμενες φορές ο Δήμος Θίσβης, με συνέπεια να απορρίπτονται οι επανειλημμένες προσπάθειες για παράνομη νομιμοποίηση των αρχαιολογικών και περιβαλλοντικών υπερβάσεων της σχετικής Υ.Α που υπέγραψε το 1988 η Υπουργός Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη και απεδέχθησαν ως έγκυρη, απορρίπτοντας τις «αιτήσεις θεραπείας» εκ μέρους της ΔΙΑ.ΒΙ.ΠΕ.ΘΙ.Β Α.Ε, δυο επόμενοι Υπουργοί Πολιτισμού, οι κκ. Μιχάλης Λιάπης (2008) και Αντώνης Σαμαράς (2009).
Έκπληξη αποτέλεσε για εμάς η διαφοροποίηση της μείζονος αντιπολίτευσης, που τάχθηκε υπέρ της απαίτησης της ΔΙΑ.ΒΙ.ΠΕ.ΘΙ.Β Α.Ε για νομιμοποίηση των εγκαταστάσεων και επι του Αρχαιολογικού χώρου, υποστηρίζοντας τις θέσεις των εκπροσώπων της Σωληνουργίας Κορίνθου ΑΕ. Η έκπληξη έγινε ακόμη μεγαλύτερη όταν την επόμενη, κατά την εκδίκαση της υπόθεσης στο ΚΑΣ, ο κ. Νίκος Σβίγγος ως επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, παρακάμπτοντας την θέση που υπερψηφίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, τάχθηκε υπέρ της ανατροπής της ΥΑ του 1988, υποστηρίζοντας τις θέσεις των εκπροσώπων των βιομηχάνων, προβάλλοντας ως πρόφαση την προστασία των 500 εργαζομένων της ΒΙ.ΠΕ Θίσβης.
Βεβαίως κάτι τέτοιο δεν προέκυψε κατά την συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο, απο την οποία ο κ. Νίκος Σβίγγος απουσίαζε, όπου ο εκπρόσωπος της ΔΙΑ.ΒΙ.ΠΕ.ΘΙ.Β Α.Ε, είχε δηλώσει σε σχετική ερώτηση “ότι καμμία θέση εργασίας δεν κινδυνεύει απο το μήκος της προβλήτας του Λιμανιού του όρμου της Νούσας, αφού αυτή την στιγμή οι λειτουργούσες λιμενικές εγκαταστάσεις καλύπτουν τις ανάγκες και η νομιμοποίηση της υπο συζήτηση προβλήτας ζητείται για λόγους περεταίρω ανάπτυξης”.
Μετά από αυτή την εξέλιξη νομίζουμε οτι, οποιαδήποτε απόφαση του ΚΑΣ, που δεν θα λαμβάνει υπ’ όψιν την προστασία του Αρχαιολογικού Χώρου και του Περιβάλλοντος της περιοχής και θα στρέφεται κατά των συμφερόντων του Δήμου Θηβαίων και των πολιτών της περιοχής, όπως αυτά εκφράστηκαν απο τον Δήμαρχο κ. Σπύρο Νικολάου, θα βαρύνει την αποκλίνουσα συμπεριφορά του κ. Νίκου Σβίγγου, ο οποίος παρακάμπτοντας την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, συντάχθηκε με την πλευρά των ιδιωτικών συμφερόντων και της άκρατης επιθυμίας τους για αυθαιρεσία προς εξυπηρέτηση του ίδιου όφελους.