Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Δικαιότερο και πιο αποτελεσματικό σύστημα για να είναι ο ΕΛΓΑ συμπαραστάτης του Έλληνα παραγωγού και όχι απλά ένας εισπρακτικός οργανισμός»


«Δικαιότερο και πιο αποτελεσματικό σύστημα για να γίνει ο ΕΛΓΑ να είναι συμπαραστάτης του Έλληνα παραγωγού και όχι απλά ένας εισπρακτικός οργανισμός που εκτοξεύει το κόστος παραγωγής», ζήτησε ο βουλευτής Βοιωτίας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μιχάλης Γιαννάκης, με σχετική ερώτηση που κατέθεσε στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Πέρα από τις στρεβλώσεις που δημιουργεί το νέο καθεστώς λειτουργεί ισοπεδωτικά και αγνοεί την στρεμματική απόδοση των καλλιεργειών» τόνισε ο Μιχάλης Γιαννάκης ενώ σημειώνει και την αδυναμία του ΕΛΓΑ να παράσχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες στους Έλληνες παραγωγούς.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς: Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
ΘΕΜΑ: «Εισφορές αγροτών υπέρ ΕΛΓΑ».
Κύριε Υπουργέ,
Χιλιάδες αγρότες στη χώρα μας έχουν έρθει σε απόγνωση εξαιτίας των αυξημένων δαπανών που εκτοξεύουν στο κόστος παραγωγής αγροτικών προϊόντων και καθιστούν πολλές φορές ακόμη και ασύμφορη την παραγωγή.
Με βάση το παλιό σύστημα οι εισφορές στον ΕΛΓΑ υπολογίζονταν σε 3% επί της αξίας της παραγωγής, σε αντίθεση με το σημερινό που οι εισφορές καθορίζονται εκ των προτέρων βάσει στρεμμάτων, αγνοώντας ουσιαστικά το μέγεθος της παραγωγής. Παράλληλα, η υποχρεωτική προκαταβολή των εισφορών από τον παραγωγό δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα και στην ρευστότητα του.
Παρά τις θριαμβολογίες του αρμόδιου Υπουργείου, δεν έχουν ακόμη δοθεί οι αποζημιώσεις που οφείλονται στους παραγωγούς λόγω των βροχοπτώσεων του προηγούμενου έτους. Την ίδια ώρα, την εικόνα διάλυσης που επικρατεί στον ΕΛΓΑ, επιτείνει η μη διενέργεια εκτιμήσεων από τους γεωπόνους-εκτιμητές του οργανισμού λόγω μη κάλυψης των εκτός έδρας μετακινήσεων.
Έτσι, οι κυβερνητικοί πειραματισμοί έχουν μετατρέψει τον ΕΛΓΑ από ασφαλιστικό οργανισμό που παρέχει το απαιτούμενο δίχτυ προστασίας στον Έλληνα αγρότη, σε ένα στυγνό εισπρακτικό φορέα της κυβέρνησης.
ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΟΥΤΟΥ ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ:
-Προτίθεται το Υπουργείο να προχωρήσει στην άμεση μείωση των ασφαλιστικών εισφορών υπέρ του ΕΛΓΑ;
-Προτίθεται να αλλάξει ο τρόπος ασφάλισης των γεωργικών εκμεταλλεύσεων ώστε να γίνει δικαιότερος, να μην δημιουργούνται ανισότητες και να συνεχίσει ο ΕΛΓΑ να είναι στο πλευρό του Έλληνα παραγωγού;
-Προτίθεται το αρμόδιο υπουργείο να συνεχίσει την ενίσχυση του ΕΛΓΑ ώστε να καλύπτονται οι λειτουργικές δαπάνες (μετακινήσεις) και να πραγματοποιούνται απρόσκοπτα οι εκτιμήσεις των ζημιών;
Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ