Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

12 εταιρείες ελέγχουν τις εισαγωγές πατάτας

Πατάτες Αιγύπτου από τη.... Θήβα!


Στα... χέρια 12 εταιρειών βρίσκονται οι εισαγωγές της πατάτας, σύμφωνα με τα πρώτα ευρήματα έρευνας που κάνει το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Στα 0,90 ευρώ το κιλό έχει εκτιναχθεί η τιμή της. Το "φούσκωμα" των τιμών και τα "βαφτίσια" της αιγυπτιακής, της γαλλικής και της κυπριακής πατάτας ως ελληνικής βρίσκονται στο... μικροσκόπιο της Υπηρεσίας Εποπτείας Αγοράς του υπουργείου και ύστερα από εντολές του υφυπουργού Ντ. Ρόβλια έχει ξεκινήσει η διαδικασία της χαρτογράφησης της αλυσίδας ξένων προμηθευτών και Ελλήνων εισαγωγέων.
Πηγές αναφέρουν στο "Εθνος" ότι έχουν εντοπιστεί μόλις 12 εταιρείες Ελλήνων εισαγωγέων, οι οποίοι φέρνουν από τις τρεις χώρες μεγάλες ποσότητες πατάτας για την κάλυψη των αναγκών της εγχώριας ζήτησης. Οι προμηθεύτριες επιχειρήσεις στη Γαλλία, την Αίγυπτο και την Κύπρο είναι 47, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο. Το... περίεργο, λένε καλά πληροφορημένες πηγές στην εφημερίδα μας, είναι πως ανάμεσα σε αυτές είναι και ελληνικές επιχειρήσεις. Δηλαδή εδρεύουν στο εξωτερικό και πωλούν στους εισαγωγείς.
Οι έρευνες εστιάζονται στο αν υπάρχει "σχέση" ανάμεσα στις εισαγωγικές και τις προμηθεύτριες εταιρείες. Επίσης γίνονται έρευνες αν με εικονικά τιμολόγια, ή με εσκεμμένες αλλαγές δρομολογίων εισόδου, "φουσκώνουν" τις τιμές του προϊόντος και στη συνέχεια οι ποσότητες μεταφέρονται σε ειδικά... εργαστήρια, όπου πλένονται από το χώμα και ονοματίζονται Θηβών, Πάτρας κ.ο.κ.