Ευθείες βολές εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής εξαπέλυσε ο βουλευτής Βοιωτίας της Νέας Δημοκρατίας Μιχάλης Γιαννάκης, με αφορμή την ανακοίνωση του ΟΣΚ για διακοπή της κατασκευής του Σχολείου Δηλεσίου.
Με ερώτηση που κατέθεσε προς τα συναρμόδια Υπουργεία ο Μιχάλης Γιαννάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση για αλαλούμ, αφού η Μνημονιακή πολιτική σηματοδοτεί την περικοπή πολύτιμων πόρων από την Παιδεία, ενώ η μεταφορά της αρμοδιότητας εποπτείας του ΟΣΚ από το Υπουργείο Παιδείας στο Υπουργείο Υποδομών σημαίνει ότι την πολιτική της κυβέρνησης ασκεί ένα Υπουργείο, που -εξ αντικειμένου- αδυνατεί να αντιληφθεί τις ανάγκες κτηριακών υποδομών και τις προτεραιότητες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Ο Μιχάλης Γιαννάκης ζήτησε από τους Υπουργούς να αναζητήσουν νέους οικονομικούς πόρους και να εκπονήσουν ένα σαφές χρονοδιάγραμμα, προκειμένου να μετεγκατασταθεί το 12θέσιο πλέον Σχολείο Δηλεσίου σε ένα σύγχρονο και λειτουργικό κτήριο, όπως απαιτούν οι παιδαγωγικές και εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών σε μια ταχύτατα αναπτυσσόμενη περιοχή.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ: Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων
Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων
Αθήνα, 7 Ιουνίου 2011
ΘΕΜΑ: «Απαράδεκτες καθυστερήσεις στην κατασκευή του Σχολείου Δηλεσίου»
Κύριοι Υπουργοί,
Η κυβέρνηση αποφάσισε με το άρθρο 7 του ΠΔ 189 (ΦΕΚ 221 Α’/05.11.2009) την μεταφορά της αρμοδιότητας εποπτείας του Οργανισμού Σχολικών Κτηρίων ΑΕ από το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας, που έχει πλήρη επίγνωση των κτηριακών αναγκών, στο νεοσύστατο τότε Υπουργείο Υποδομών.
Δυστυχώς, επιβεβαιώθηκε η άποψη περί ενός νέου κυβερνητικού κυκεώνα που δημιούργησε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, αφού μεταφέρθηκαν αρμοδιότητες και υπηρεσίες που μέχρι τότε λειτουργούσαν ικανοποιητικά, σε νέα σχήματα, που προφανώς αδυνατούσαν να αντιληφθούν ανάγκες, να αξιολογήσουν και να ιεραρχήσουν προτεραιότητες.
Στο νομό Βοιωτίας θύμα αυτού του κυβερνητικού αλαλούμ έπεσε το Σχολείο Δηλεσίου, του οποίου η κατασκευή είχε δρομολογηθεί από τον ΟΣΚ από το 2008. Πιο συγκεκριμένα, ενώ από προ τριετίας είχαν εξασφαλισθεί οι απαιτούμενοι πόροι και είχαν εκπονηθεί οι μελέτες για την κατασκευή του σχολείου σε οικόπεδο που είχε παραχωρηθεί από τον Δήμο Τανάγρας και ενώ η αναγκαιότητα δημιουργίας του σχολείου αποτέλεσε επιτακτική απαίτηση των 6000 περίπου κατοίκων του Δηλεσίου, η κυβέρνηση, δια του Διευθύνοντος Συμβούλου του ΟΣΚ ΑΕ, ανακοίνωσε πρόσφατα, ελέω περικοπών του Μνημονίου, την διακοπή της κατασκευής του σχολείου Δηλεσίου.
Έτσι, το 12θέσιο πλέον σχολείο Δηλεσίου συνεχίζει να στεγάζεται σε εγκαταστάσεις ΠΡΟΚΑΤ, σε τριτοκοσμικές συνθήκες, χωρίς μάλιστα να δίνεται η προοπτική μετεγκατάστασης σε ένα σύγχρονο και λειτουργικό κτήριο, όπως απαιτούν οι παιδαγωγικές και εκπαιδευτικές ανάγκες των μικρών μαθητών σε μια ταχύτατα αναπτυσσόμενη περιοχή του νομού μας.
Επειδή είναι προφανές ότι η κυβέρνηση αποφασίζει με καθαρά λογιστικούς όρους την διακοπή της κατασκευής του σχολείου Δηλεσίου και αδυνατεί να αντιληφθεί και να ιεραρχήσει τις ανάγκες της εκπαιδευτικής διαδικασίας στην περιοχή
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ:
-Προτίθενται να χρηματοδοτήσουν την κατασκευή του Σχολείου Δηλεσίου; Ποιους εναλλακτικούς πόρους μπορούν να προσελκύσουν για την κατασκευή του σχολείου;
-Πότε θα ξεκινήσει η κατασκευή του σχολείου στο Δήλεσι;