Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

Δήλωση του πρώην υφυπουργού Εσωτερικών Γιώργου Κατσιμπάρδη


· Σε ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» (7/06/11, σελίδα 16) ο συντάκτης Χ. Ζέρβας γράφει μεταξύ άλλων: «Μια ακόμη νίκη πέτυχαν οι συγγενείς των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας του Διστόμου, καθώς ο Άρειος Πάγος της Ιταλίας επικύρωσε την απόφαση του Εφετείου Φλωρεντίας, για επιβολή κατασχέσεων προς είσπραξη των αποζημιώσεων από αυτά, απορρίπτοντας την αίτηση αναίρεσης του Γερμανικού δημοσίου που ζητούσε να του αναγνωριστεί το προνόμιο ετεροδικίας για τα παραπάνω εγκλήματα, κάτι που θα ισοδυναμούσε με δικαστική ασυλία όλων των πράξεων βίας και θηριωδίας των ναζιστικών στρατευμάτων κατοχής στην Ελλάδα».
Ωστόσο οι συγγενείς των θυμάτων του Διστόμου, πριν προχωρήσουν στην εκτέλεση της απόφασης αυτής του Α.Π της Ιταλίας, θα περιμένουν την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης, στην οποία έχει προσφύγει το Γερμανικό κράτος.
· Τα σημειώνω όλα αυτά διότι για τούτο το μεγάλο θέμα των δικαστικών ενεργειών των θυμάτων του Διστόμου είχα σφοδρή αντιδικία, μέσω των φιλόξενων σελίδων της παραπάνω εφημερίδας, με την καθηγητή Κώστα Μπέη ο οποίος, μάλιστα, για να θεμελιώσει τις έωλες απόψεις του χρησιμοποίησε απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς τόσο κατά του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου όσο και κατά του υπουργού Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη, που προσέφυγαν στη Χάγη.
Πολύ θα ήθελα λοιπόν τώρα, τόσο ο ίδιος όσο κυρίως οι ενδιαφερόμενοι, να μας πει ο κ. Μπέης τι πρεσβεύει ύστερα από την απόφαση του Αρείου Πάγου της Ιταλίας.
· Εξάλλου σε ολοσέλιδο ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα» με τίτλο «Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΟΦΕΙΛΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ», και υπότιτλο «Γερμανοί και Έλληνες πολίτες διαδήλωσαν έξω από την Γερμανική πρεσβεία στο Κολωνάκι», η Εύη Σάλτου γράφει μεταξύ άλλων: «Άμεση αποζημίωση όλων των Ελλήνων, θυμάτων του ναζισμού, έγραφαν τα πανό, στα ελληνικά και τα γερμανικά, τα οποία είχε στήσει Ομάδα Δράσης για το Δίστομο, έξω από την Γερμανική πρεσβεία στο Κολωνάκι, χθες το μεσημέρι».
Τα μέλη της Ομάδας Αμβούργο-Δίστομο, στην οποία μετέχουν και Γερμανοί πολίτες, ανάμεσα τους και δικηγόροι, φώναζαν ρυθμικά «αποζημιώσεις-αποζημιώσεις» έξω από τα γραφεία της πρεσβείας.
Όσο και να ακούγεται οξύμωρο, οι Γερμανοί ήρθαν στη χώρα μας για να ζητήσουν εξ ονόματος των Ελλήνων τα χρήματα των αποζημιώσεων από την δική τους κυβέρνηση.
«Θέλουμε να υποστηρίξουμε εσάς στο θέμα των αποζημιώσεων, τις οποίες δικαιούστε από την Γερμανία για τα ολοκαυτώματα και τα εγκλήματα που έγιναν κατά τη περίοδο του Β’ Παγκοσμίου πολέμου», έλεγε χθες ο δικηγόρος Μάρτιν Κλάινγκερ, ένας από τους εννέα γερμανούς που ήρθαν στη χώρα μας.
Όλα αυτά προς γνώση και συμμόρφωση εκείνων, ευτυχώς των λίγων, που υποστηρίζουν ακόμα τις γερμανικές απόψεις.