Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

Ξεκίνημα σχολικής χρονιάς με 20.000 κενές θέσεις εκπαιδευτικών

Η νέα σχολική χρονιά ξεκινά στις 12 Σεπτέμβρη και αναμένεται να βρεί τα σχολεία με περίπου 20 χιλιάδες κενές θέσεις δασκάλων και καθηγητών.
Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία που δίδονται στη δημοσιότητα, οι νέοι διορισμοί (2011) στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα ανέλθουν περίπου στους 600. Αυτός ο περιορισμένος αριθμός οφείλεται στους γενικότερους δημοσιονομικους περιορισμούς που έχουν τεθεί
Την ίδια στιγμή αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν πρίπου 10 χιλιάδες εκπαιδευτικοί (πολλοί από αυτούς υπέβαλλαν αίτηση σύνταξης, θέοντας να κατωχυρώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα, φοβούμενοι τα χειρότερα στο ασφαλιστικό).
Με βάση αυτούς τους αριθμούς και σε συνδυασμό με τον προγραμματισμό για προσλήψεις περίπου 7 χιλιάδων αναπληρωτών (επίσης χαμηλός αριθμός λόγω των δημοσιονομικών περιορισμών), υπολογίζεται ότι θα μείνουν κενές περίπου 20 χιλιάδες θέσεις εκπαιδευτικών.

Με μια τέτοια προοπτική δεν έχει καθόλου άδικο η Υφυπουργός Παιδείας κα Ε. Χριστοφυλλοπούλου που πρόσφατα δήλωσε ότι “Φέτος είναι η πιο δύσκολη χρονιά, για το άνοιγμα των σχολείων, μετά την Μεταπολίτευση”.
Το υπουργείο Παιδείας πάντως προχωρεί σε νέο «Καλλικράτη» στα σχολεία με τη συγχωνεύση 1.933 σχολικών μονάδων σε 877. Έτσι μειώνει δραστικά τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών σε διοικητικές θέσεις, ενώ όπως τονίζουν κύκλοι του Υπουργείου, η πολιτική ηγεσία του θα επιμείνει στην ακριβή καταγραφή των εκπαιδευτικών κενών για να μην υπάρξουν τα πλασματικά κενά άλλων εποχών και να προχωρήσει έτσι στην πιο ορθολογική κατανομή του υπάρχοντος εκπαιδευτικού προσωπικού.
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς στις 12 Σεπτέμβρη, αναμένεται ότι θα βρεί την εκπαίδευση σε μια ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση.

Μια κατάσταση που αναμένεται να γίνει ακόμη χειρότερη αν συνυπολογιστούν και οι απεργαικές κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών που σύμφωνα με πληροφορίες προγραμματίζονται να ξεκινήσουν αμέσως μετά.