Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

Σιτάρι: Η εκτίναξη των τιμών έσωσε την παρτίδα


Μια ακόμα απογοητευτική χρονιά για τα σιτηρά θα ήταν η εφετινή, αν δεν εκτινάσσονταν η τιμή του σκληρού στα 25 λεπτά- κατά περιοχές μάλιστα ξέφυγε και προς τα επίπεδα των 27- 28 λεπτών, κι αυτό γιατί οι αποδόσεις δεν ήταν ικανοποιητικές σε όλη τη χώρα.
Στα πεδινά του νομού Κιλκίς για παράδειγμα, μιας καθαρά σιτοπαραγωγικής περιοχής ο θερισμός έχει ολοκληρωθεί και οι αποδόσεις κυμαίνονται περί τα 150 κιλά/στρέμμα, αφιστάμενες από την αρχική αισιόδοξη εκτίμηση ότι θα μπορούσαν να «σπάσουν» το φράγμα των 200 κιλών ως μέση απόδοση.
Έτσι και μετά τις πρώτες ημέρες όλοι οι παράγοντες εκτιμούσαν ως πιθανότερο «στήσιμο» τα 150 κιλά, εκτίμηση που επιβεβαιώθηκε από τα πραγματικά στοιχεία του θερισμού.
 
Η παγκόσμια έλλειψη σιτηρών, σε συνδυασμό με την υψηλή ζήτηση ανέβασε τις τιμές και για πρώτη φορά εφέτος, ύστερα από δεκαετίες, η πληρωμή του προϊόντος έγινε απευθείας στο «χωράφι» με τις τιμές να ξεκινούν από τα 22 λεπτά και σε λίγες ημέρες να σταθεροποιούνται στο επίπεδο των 25 λεπτών για το σκληρό και στα 20 λεπτά για το μαλακό.