Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο.

Κληροδότημα Γεωργίου Σωτ. Γεωργίου - δυνατότητα κτήσεως του από τον Δήμο Θηβαίων


Στην πόλη της Θήβας έχει καταληφθεί υπέρ του Δήμου, το κληροδότημα Γεωργίου Σωτ. Γεωργίου. Πρόκειται για ακίνητο εντός οικοπέδου, το οποίο τελικώς έχει καταγραφεί ως περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου, με αριθμό καταγραφής δημοσίου κτήματος στην Θήβα, ΑΚ 478, όπου μέχρι σήμερα έχει μείνει ανεκμετάλλευτο.
Ο Δήμος Θηβαίων λόγω στενότητας και έλλειψης ιδιοκτήτου χώρου στέγασης όλων των υπηρεσιών του ενδιαφέρεται και κατ΄ επανάληψη έχει εκδηλώσει την επιθυμία του να αποκτήσει το ανωτέρω κληροδότημα για την εξυπηρέτηση των αναγκών του, πλην όμως στερείται χρημάτων για την απόκτηση του.
Επειδή το ανωτέρω κληροδότημα ουδείς το κατέχει άμεσα και θα χαρακτηρισθεί κατεδαφιστέα η εντός οικοπέδου οικία.
Επειδή ο Δήμος Θηβαίων έχει απευθυνθεί στην ΚΕΔ – γραφείο Λιβαδειάς όπου εκδηλώνει το ενδιαφέρον για την απόκτηση του, δεν έχει δοθεί όμως απάντηση λόγω της ειδικότητας του θέματος.
Επειδή επιβάλλεται η αλλαγή ενός παρωχημένου νομοθετικού πλαισίου για την εκμετάλλευση των εθνικών κληροδοτημάτων και των σχολαζουσών κληρονομιών.
Επειδή θα μειωθούν αισθητά οι λειτουργικές δαπάνες μισθωμάτων του Δήμου Θηβαίων, ιδιαιτέρα στην σημερινή οικονομική κατάσταση που βρίσκονται οι ΟΤΑ.
Ερωτάται ο κος Υπουργός
-Είναι στις προθέσεις του Υπουργείου η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου που ρυθμίζει την εκμετάλλευση των εθνικών κληροδοτημάτων και των σχολαζουσών κληρονομιών;
-Είναι στις προθέσεις του Υπουργείου η παραχώρηση του παραπάνω κληροδοτήματος στον Δήμο Θηβαίων, άνευ ανταλλάγματος, με σκοπό την χρήση στέγασης των υπηρεσιών του;
Η Ερωτώσα Βουλευτής
Βασιλική Τσόνογλου - Βυλλιώτη