Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Στα αζήτητα οι πατάτες. Σε απόγνωση οι παραγωγοί

Ως τη χειρότερη χρονιά της τελευταίας 20ετίας, χαρακτηρίζουν στον ΑγροΤύπο οι πατατοπαραγωγοί της Βόρειας Ελλάδας, τη φετινή εμπορική χρονιά. Χαρακτηριστικά τονίζουν ότι αυτή την περίοδο, το προϊόν παραμένει στις αποθήκες, η ζήτηση είναι μηδαμινή ενώ η τιμή έχει «κατρακυλήσει» στα 10 λεπτά/κιλό. Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα μας αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Αμυνταίου φέτος «κυκλοφορούν» στην περιοχή ακόμα και γαλλικές συσκευασμένες πατάτες με τιμή 8 – 10 λεπτά το κιλό. «Αυτό σημαίνει ότι κάτι περίεργο παίζεται κάτω από το τραπέζι», μας αναφέρει ο ίδιος. Την ίδια στιγμή ο κ. Γιώργος Καρασαββίδης, παραγωγός από την Εξοχή, Κάτω Νευροκοπίου Δράμας δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι μετά την φετινή χρονιά ένα μεγάλο ποσοστό πατατοπαραγωγών εξετάζει το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει την καλλιέργεια. Καλύτερα είναι τα πράγματα σε επίπεδο αγοράς αυτή την εποχή σε περιοχές όπως η Ηλεία και η Αχαΐα (εκεί ωστόσο είναι μειωμένη η παραγωγή) ενώ τα προβλήματα με τις χαμηλές τιμές δεν λείπουν και από την Θήβα.

Αμύνταιο
«Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με την διάθεση, την ζήτηση και τις τιμές στην πατάτα», δηλώνει στον ΑγροΤύπο, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Αμυνταίου, κ. Γιώργος Γιαννιτσόπουλος.
Και προσθέτει: «Μαθαίνω μάλιστα ότι το τελευταίο διάστημα εισάγονται γαλλικές πατάτες με 8 – 10 λεπτά το κιλό. Στην περιοχή μας μια τιμή η οποία απλά δεν θα ζημιώνει τον παραγωγό χωρίς να βγάζει κέρδος είναι γύρω στα 18 λεπτά/κιλό. Όταν μπαίνουν στην ελληνική αγορά πατάτες συσκευασμένες με τόσο χαμηλή τιμή αυτό σημαίνει ότι κάτι περίεργο παίζεται κάτω από το τραπέζι. Στο Αμύνταιο καλλιεργούνται περίπου 3.000 στρέμματα και η περίοδος συγκομιδής είναι ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος. Αυτή την εποχή ένας πολύ μεγάλος όγκος του προϊόντος που συγκομίσαμε τότε είναι στις αποθήκες αδιάθετο».

Δράμα
Για μια άσχημη χρονιά χωρίς προηγούμενο κάνει λόγο στον ΑγροΤύπο και ο παραγωγός από την Εξοχή, Κ. Νευροκοπίου, κ. Γιώργος Καρασαββίδης, περιγράφοντας με τα μελανότερα χρώματα την φετινή κατάσταση στην αγορά. Συγκεκριμένα μας αναφέρει: «Φέτος η χρονιά είναι χειρότερη από ποτέ. Δεν υπάρχει απορρόφηση από το εμπόριο και ότι πουλιέται είναι σε πενιχρές τιμές και συγκεκριμένα στα 10 λεπτά/κιλό την στιγμή που μας στοιχίζει 25 λεπτα/κιλό. Επίσης στην περιοχή μας αυτή την περίοδο ο κόσμος ταλαιπωρείται και λόγο των αντίξοων καιρικών συνθηκών. Χαρακτηριστικά σας αναφέρω ότι θα πρέπει να ανάβουμε κάθε μέρα σόμπες στις αποθήκες μας προκειμένου να διατηρήσουμε και να προστατεύσουμε από το κρύο τις πατάτες που έχουμε στις αποθήκες. Και αυτό είναι ένα επιπλέον μεγάλο έξοδο».

Αθρόες εισαγωγές

Σε ερώτησή μας σχετικά με το που οφείλεται η φετινή άσχημη κατάσταση ο ίδιος μας απαντά: «Εμείς πιστεύουμε ότι ο λόγος που φέτος δεν υπάρχει ζήτηση είναι οι αθρόες ανεξέλεγκτες εισαγωγές από Ευρώπή και από Τρίτες χώρες.
Πέρσι η τιμή της πατάτας κυμάνθηκε στα 30 λεπτά/κιλό και υπήρχε και έντονη ζήτηση κάτι που δεν έγινε φέτος. Η κατάσταση των παραγωγών είναι δραματική με αυτή την κατάσταση».
Και καταλήγει: «Επανειλημμένα έχουμε μεταφέρει τα προβλήματά μας στην πολιτεία αλλά δεν έχουμε πάρει απαντήσεις. Στην περιοχή του Νευροκοπίου καλλιεργούνται περίπου 40.000 στρέμματα και φέτος συγκομίσαμε περίπου 120.000 τόνους και η ποιότητά μας ήταν πολύ καλή αλλά αυτή η εξέλιξη στην αγορά μας απογοήτευσε. Πραγματικά μετά την φετινή χρονιά είναι πολλοί οι αγρότες που σκέφτονται να εγκαταλείψουν την καλλιέργεια. Ένας από αυτούς είναι και εγώ. Γνωρίζουμε ότι οι εισαγωγές δεν μπορούν να απαγορευθούν, αυτό που ζητάμε εμείς είναι υπάρχει τουλάχιστον κάποιος σχετικός έλεγχος».

Θήβα
Προβλήματα όμως στο θέμα της τιμής δεν υπάρχουν μόνο στην Βόρεια Ελλάδα. Σε επικοινωνία που είχαμε με τον διευθυντή της ΕΑΣ Θήβας κ. Μιχάλη Πικάση μας τόνισε: «Αυτή την περίοδο βρισκόμαστε στην εποχή της συγκομιδής η ολοκλήρωση της οποίας θα εξαρτηθεί από τις καιρικές συνθήκες. Στην περιοχή μας υπάρχει μια τακτική (επειδή είναι φθινοπωρινή καλλιέργεια και η συγκομιδή ξεκινάει από τέλος Νοεμβρίου) οι παραγωγοί να αφήνουν το προϊόν στο χωράφι και να μαζεύουν όταν το επιτρέπουν οι συνθήκες. Αυτό βέβαια έχει και το ρίσκο του αφού αν έχουμε παγετούς θα έχουμε και ζημιές. Η ποιότητα και φέτος είναι καλή ενώ όσον αφορά την ζήτηση είναι πολύ πεσμένη και οι τιμές που απολαμβάνουν οι παραγωγοί είναι “τιμές απελπισίας” με δεδομένο ότι το κόστος καλλιέργειας είναι πολύ μεγάλο στην περιοχή μας».
Ο κ. Πικάσης μας ανέφερε επίσης ότι: «Σχετικά με τις εισαγωγές θέλω να πω ότι δεν είναι μόνο αυτές καθαυτές το πρόβλημα. Αυτό που ζημιώνει περισσότερο τους παραγωγούς είναι τα προϊόντα που εισάγονται από Τρίτες χώρες και εν συνεχεία ελληνοποιούνται. Ο καταναλωτής λοιπόν θα πρέπει να αποκτήσει συνείδηση και να στηρίζει την ελληνική παραγωγή η οποία στα περισσότερα προϊόντα υπερτερεί ποιοτικά έναντι των ξένων».