424,8 εκατ. ευρώ!
«Δεν δίνουμε πίσω τα λεφτά. Ηταν αποζημιώσεις που δικαιούμασταν και δόθηκαν σε μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά«, λένε οι αγρότες, αναφορικά με το «πακέτο Χατζηγάκη», που ζητά να επιστραφεί -
και μάλιστα έντοκα - η Ευρωπαϊκή Ενωση, σε ρεπορτάζ που δημοσιεύει η εφημερίδα "ΕΘΝΟΣ".
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης από την πλευρά του διαβεβαιώνει ότι θα εξαντληθούν όλα τα ένδικα μέσα ώστε να μην δοθούν τα 424,8 εκατ. ευρώ και θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια να μην κρατηθούν από τους αγρότες.
Σε δηλώσεις του ο υπουργός Κ. Σκανδαλίδης, ανέφερε ότι έδωσε ήδη εντολή στο Ειδικό Γραφείο Κοινοτικού Δικαίου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους να ασκήσει προσφυγή ακύρωσης ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου της Ε.Ε., καθώς επίσης να καταθέσει αίτηση για την αναστολή εκτέλεσης της απόφασης.
«Πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να δώσει έναν σκληρό νομικό αγώνα για να μην επιστραφούν αυτά τα χρήματα. Δεν μπορούν να τα δώσουν πίσω οι αγρότες. Ωστόσο αυτές τις ώρες οφείλουμε όλοι να κρατάμε χαμηλούς τόνους, να εμπιστευόμαστε όσους χειρίζονται το θέμα νομικά και κυρίως κάποιοι να κάνουν την αυτοκριτική τους. Να δουν τι χρήματα έδωσαν και σε ποιους», μας είπε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου, Νικ. Πρίντζος, φανερά προβληματισμένος για την απαίτηση της Ε.Ε., αλλά και τις βαρυσήμαντες δηλώσεις όσων έφτασαν εδώ την κατάσταση.
Δεν αναγνωρίζει χρέος που προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στη Θεσσαλία, γνωστός αγροτοσυνδικαλιστής από την Καρδίτσα, Βαγγέλης Μπούτας.
«Ηταν χρήματα που τα δικαιούμασταν. Περνούσαμε μια πολύ δύσκολη χρονιά, δίναμε το σιτάρι στα 16 λεπτά το κιλό και το βαμβάκι στα 22 λεπτά το κιλό. Μεγάλες καταστροφές υπέστησαν καλλιέργειες από καιρικές συνθήκες, οι αγρότες ήταν σε απόγνωση και από τον Δεκέμβριο του 2008 είχαμε βγει στους δρόμους» λέει ο Χρ. Σισερόπουλος.
Πακέτο Χατζηγάκη
Πώς και γιατί δόθηκαν οι ενισχύσεις
Οι αγροτικές κινητοποιήσεις, που ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 2009 και κράτησαν έναν μήνα, ήταν διάσπαρτες σε όλη τη χώρα. Αγρότες από τον Εβρο έως τη Φθιώτιδα και τη Βοιωτία είχαν προαναγγείλει από τον Δεκέμβριο του 2008 κινητοποιήσεις με μπλόκα στις εθνικές οδούς και στις 20 Ιανουαρίου άρχισε η κάθοδος των τρακτέρ στους δρόμους.
Στις 22 Ιανουαρίου 2009 ο Σ. Χατζηγάκης ανακοίνωσε το γνωστό «πακέτο» των 425 εκατ. ευρώ, το οποίο συνοδευόταν από ασάφειες ως προς τον τρόπο διανομής του και τους τελικούς αποδέκτες. Το σύνολο των χρημάτων εμφανίστηκαν ως αποζημιώσεις για καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες, λόγω ζημιών και προέρχονταν από τον ΕΛΓΑ, ενώ οι περισσότεροι από τους αγρότες και κτηνοτρόφους που πήραν χρήματα ουδέποτε έκαναν αίτηση στον ΕΛΓΑ και επιπλέον δεν εμφανίστηκε τότε καινούργιο ζημιογόνο αίτιο που να δικαιολογεί νέα εκταμίευση χρημάτων.
Από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε το «πακέτο Χατζηγάκη», άρχισαν οι αντιδράσεις από την ΕΕ. Λίγες εβδομάδες αργότερα -και πριν ακόμη δοθούν τα χρήματα- η τότε επίτροπος Γεωργίας, Μάριον Φίσερ Μπόελ, έστειλε επιστολή στον Σ. Χατζηγάκη, ζητώντας διευκρινίσεις και πληροφορίες για το πακέτο ενίσχυσης των αγροτών.
Ο κ. Χατζηγάκης απάντησε ότι τα 425 εκατ. αφορούσαν αποζημιώσεις για ζημιές που υπέστησαν οι αγρότες το 2008, αλλά οι κοινοτικοί δεν πείστηκαν. Αμφισβητώντας τη φερεγγυότητα της ελληνικής κυβέρνησης, εξέτασαν και ένα ποσό περίπου 400 εκατ. ευρώ που δόθηκε το 2008 από τον ΕΛΓΑ ως αποζημιώσεις και έτσι η έρευνα έγινε για συνολικό ποσό 800.000 εκατ. ευρώ. http://planet-greece.blogspot.com/2012/01/mercedes.html#more