Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

Υπόμνημα προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη για την αστυνόμευση στην Αλίαρτο




Κύριε Υπουργέ
Δια του παρόντος υπομνήματος θέτω υπόψη σας την κατάσταση που επικρατεί στον Δήμο Αλιάρτου σε σχέση με την αστυνόμευση και την τήρηση της έννομης τάξης. Σας ενημερώνω, δε, πως το ίδιο υπόμνημα απεστάλη από τον Δήμο Αλιάρτου, με αρ.πρωτ.7992/28-7-2011,στην προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου σας, ενώ πραγματοποιήθηκε και συνάντηση αντιπροσωπείας του Δήμου μας με τον υφυπουργό κο Όθωνα και υπηρεσιακούς παράγοντες, χωρίς ωστόσο να δοθεί καμία λύση.
Ζητούμε να προγραμματίσετε μια συνάντησή σας με την επιτροπή μας,με επικεφαλής τον Δήμαρχο, προκειμένου να σας ενημερώσουμε εκ του σύνεγγυς για το πρόβλημα της πόλης μας και να αναζητήσουμε λύση.

ΠΡΟΦΙΛ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΙΑΡΤΟΥ

Ο Καλλικρατικός Δήμος Αλιάρτου Ν.Βοιωτίας, με έδρα την Αλίαρτο, προήλθε από την συνένωση των πρώην Δήμων Αλιάρτου και Θεσπιέων.. Η έκταση του νέου Δήμου είναι 256.89τ.χλμ και ο πληθυσμός του 12300 κάτοικοι σύμφωνα με την απογραφή της ΕΣΥΕ του 2001.Περιλαμβάνει δέκα (10) Δημοτικά Διαμερίσματα.
Η γεωγραφική του Θέση ,στο κέντρο του νομού Βοιωτίας και πάνω στον άξονα της Παλαιάς Εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας με την αυξημένη κίνηση που αυτό συνεπάγεται, καθώς και οι ιδιαίτερες συνθήκες που υπάρχουν, όπως η πεδιάδα της Κωπαϊδας και...... η γειτνίαση με την Νέα Εθνική οδό Αθήνας-Θεσσαλονίκης, τον καθιστούν σημείο αυξημένης διέλευσης οχημάτων και επισκεπτών.

ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗΣ

Στην πόλη της Αλιάρτου υπάρχει αστυνομικός σταθμός με ισχνή δύναμη ,που μετά βίας διατηρεί ανοικτό το κατάστημα και περιοχή ευθύνης την Δημοτική Ενότητα της Αλιάρτου (Δ.Δ. Αλιάρτου, Πέτρας, Υψηλάντη, Σωληναρίου, Ευαγγελίστριας).Παρά τις εξαιρετικά φιλότιμες προσπάθειες των ανδρών, με την υφιστάμενη δομή, είναι αδύνατη η αστυνόμευση του χώρου ευθύνης του αστυνομικού σταθμού Αλιάρτου.
Η Δημοτική Ενότητα Θεσπιών του Δήμου Αλιάρτου, (ΔΔ. Θεσπιών, Λεονταρίου, Μαυρομματίου, Νεοχωρίου, Άσκρης), αστυνομεύεται από το Αστυνομικό τμήμα Βαγίων που ανήκει στο Δήμο Θηβών και που, επίσης παρουσιάζει έλλειψη προσωπικού.
Ωστόσο το φαινόμενο αυτό, του Δήμου Αλιάρτου, να είναι χωρισμένος στα δύο, πρέπει άμεσα να σταματήσει και να δημιουργηθούν οι συνθήκες ενιαίας και πλήρους εποπτείας και αστυνόμευσης του χώρου του.
Η εμπέδωση αισθήματος ασφαλείας είναι σημαντική υπόθεση με θετικές κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες.
Οφείλω φυσικά να καταθέσω ότι υπάρχει άριστη συνεργασία με την Αστυνομική Διεύθυνση Βοιωτίας, η οποία συνδράμει ,αλλά η έλλειψη καθημερινής και ολοήμερης παρουσίας αστυνομικής δύναμης στο Δήμο είναι αισθητή.


«ΕΚΡΗΚΤΙΚΑ»ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ


Σημαντική είναι τα τελευταία χρόνια η αύξηση της εγκληματικότητας στην περιοχή ,καθώς και της μεταφερόμενης από τα αστικά κέντρα ,που περιλαμβάνει και σοβαρές εγκληματικές ενέργειες (πχ ληστεία ΕΛΤΑ με σύλληψη δραστών,ληστεία ΕΤΕ,ληστεία ΙΚΑ κ.α).Συχνό φαινόμενο είναι οι διαρρήξεις σπιτιών και οι κλοπές αυτοκινήτων. Το αίσθημα της ασφάλειας των πολιτών έχει κλονιστεί πολύ σοβαρά.
Σοβαρότατο πρόβλημα αποτελεί η έλλειψη τροχαίας αστυνόμευσης στα Δημοτικά Διαμερίσματα , κυρίως όμως στην έδρα, που επιβαρύνεται περισσότερο από την διέλευση εντός της ,της Παλαιάς Εθνικής οδού στην οποία η κίνηση αυξάνεται συνεχώς και εξαιτίας των διοδίων της Νέας Οδού. Σημαντικός λόγος επιδείνωσης του προβλήματος, είναι η έλλειψη περιφερειακού δρόμου ή έστω ενός παρακαμπτήριου της Παλαιάς Εθνικής οδού, που θα μπορούσε να απορροφήσει μέρος της κίνησης, ιδιαίτερα τα βαρέα οχήματα. Επισημαίνουμε ότι η Παλαιά Εθνική οδός, ως εσωτερικός πλέον δρόμος, αποτελεί το κέντρο της πόλης της Αλιάρτου, με τους δημότες να διέρχονται για τις δουλειές τους, τους μαθητές για τα σχολεία κ.οκ.
Αδυναμία εφαρμογής του νόμου, σε συνδυασμό και με την έλλειψη Δημοτικής Αστυνομίας, στακαταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος με αποτέλεσμα να παρατηρούνται φαινόμενα πλήρους ασυδοσίας.
Πολύ σοβαρό θέμα δημόσιας τάξης,με ισχυρές πιθανότητες απρόβλεπτων συνεπειών, είναι τα προβλήματα που δημιουργούνται αφενός από τους τέσσερις (4) καταυλισμούς των ΡΟΜΑ που βρίσκονται εντός και περιμετρικά της πόλης της Αλιάρτου (αριθμούν περίπου 500 άτομα σε μόνιμη βάση και με αυξητικές τάσεις,) και παρά της προσπάθειες προσέγγισης και ελέγχου που διαχρονικά γίνονται από τις δημοτικές αρχές, η παραβατικότητα είναι πολύ σοβαρή και αφετέρου από τους διερχόμενους, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες, ασκούντες εμπορική δραστηριότηταΡΟΜΑ, οι οποίοι κατά δεκάδες καταλαμβάνουν τους κοινόχρηστους χώρους και κατασκηνώνουν στο κέντρο της πόλης με ευνόητα αποτελέσματα. Θεωρώ, ως προς αυτό το ζήτημα ,την κατάσταση εξαιρετικά σοβαρή και παρά τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλουμε προς κάθε κατεύθυνση δεν μπορώ να εγγυηθώ ότι τα πράγματα θα εξελιχτούν ομαλά. Σας μεταφέρω την έντονη ανησυχία μου για μια ανεξέλεγκτη οργή που διαμορφώνεται, σε δημότες που βλέπουν την ζωή τους να υποβαθμίζεται και την περιουσία τους να υποτιμάται ραγδαία.

ΠΡΟΤΑΣΗ


Κατά την άποψή μας, η οποία τεκμηριώνεται από την γνώση των προβλημάτων της περιοχής μας μερικά απ’τα οποία αναφέρονται πιο πάνω, η μόνη ενδεδειγμένη και ρεαλιστική πρόταση,είναι η δημιουργία ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ με την ανάλογη στελέχωσή του , με έδρα την Αλίαρτο και χώρο ευθύνης του σίγουρα το σύνολο του Δήμου και την γύρω περιοχή λόγω του πλεονεκτήματος της γεωγραφικής θέσης.
Η πρόταση αυτή είναι αίτημα όλης της τοπικής κοινωνίας, όπως εκφράζεται από τους φορείς της, από τους συλλόγους ,εμπορικούς, επαγγελματικούς κ.α, από τους πολίτες των οποίων της αγωνίας καθημερινά γινόμαστε δέκτες και βέβαια αποτελεί και θέση του Δημοτικού μας Συμβουλίου καθώς και όλων των τοπικών .
Επιθυμούμε και το ζητούμε δια του παρόντος υπομνήματος ,άμεση συνάντηση μαζί σας,προκειμένου να σας θέσουμε εκ του σύνεγγυς το ζήτημα.
Η επίλυση και ο έλεγχος των προβλημάτων γίνεται προτού αυτά διογκωθούν, πιστεύω πως ακόμη υπάρχει λίγος χρόνος. Μην τον αφήσουμε να σπαταληθεί άσκοπα.