Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

194 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ



ΝΑ ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ! ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΑ ΤΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ!

Kατά το δεκάμηνο Ιανουάριος-Οκτώβριος 2012 οι εκροές ανέρχονται στο ποσό των 194.018.838 ευρώ

Με τον «νόμιμο» τρόπο αποστολής μικροεμβασμάτων στέλνουν χρήματα στο εξωτερικό μετανάστες που ζουν στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Αρχής για το Ξέπλυμα του Βρώμικου Χρήματος.

Η Αρχή ενημερώνει, παράλληλα, ότι σύμφωνα με τις μετρήσεις στις οποίες έχει προβεί κατά το δεκάμηνο Ιανουάριος-Οκτώβριος 2012, οι εκροές αυτές ανέρχονται στο ποσό των 194.018.838 ευρώ.

Αυτά προκύπτουν από έγγραφο του προέδρου της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας, αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Παναγιώτη Νικολούδη, που διαβιβάστηκε στη Βουλή αναφορικά με τα εμβάσματα οικονομικών μεταναστών στο εξωτερικό και αφορούν την εκροή χρημάτων από τη χώρα μας προς τρίτες χώρες - κυρίως ασιατικές (Ιράκ, Μπαγκλαντές, Αφγανιστάν κλπ) αλλά και αφρικανικές.

Οι εκροές γίνονται είτε με τον παράνομο τρόπο (κρυμμένα χρήματα σε φορτηγά, σε αποσκευές κλπ) είτε με νόμιμο τρόπο, δηλαδή με αποστολές εμβασμάτων μέσω επιχειρήσεων διαμεσολάβησης στη μεταφορά κεφαλαίων (τύπου Western Union), χωρίς να αποκλείεται και το σύστημα «Hawala», αναφέρει ο κ. Νικολούδης στο έγγραφό του που διαβιβάστηκε δια του υφυπουργού Οικονομικών, Γιώργου Μαυραγάνη, μετά από ερώτηση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου.
Η Αρχή αναφέρει ότι για τις περιπτώσεις παράνομης εξαγωγής δεν έχει στοιχεία, παρά μόνο για τις περιπτώσεις που έχουν συλληφθεί από τις τελωνειακές αρχές. «Το βέβαιο είναι ότι ο μεγαλύτερος όγκος εκροών γίνεται με τον 'νόμιμο' τρόπο αποστολής εμβασμάτων, που όμως είναι κατακερματισμένα σε μικρά ποσά 300-1.000 ευρώ, έτσι ώστε να είναι δυσχερής ο έλεγχος των αποστολών και πολύ πιο δυσχερής ο φορολογικός έλεγχος», σημειώνει ο κ. Νικολούδης.

Ο κ. Νικολούδης αναφέρει, πάντως, ότι η Αρχή έχει αρχίσει την εφαρμογή συγκεκριμένου σχεδίου, οι λεπτομέρειες του οποίου δεν θα ήταν σκόπιμο να δημοσιοποιηθούν, αλλά εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στη φορολόγηση του μεγαλύτερου μέρους των χρημάτων που αποστέλλονται στο εξωτερικό