Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Ζεσταίνουν τα τρακτέρ οι αγρότες της Βοιωτίας



Αναστάτωση επικρατεί στον αγροτικό κόσμο η πρόθεση της κυβέρνηση να φορολογήσει την αγροτική γη πέραν των άλλων μέτρων που ήδη έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στο αγροτικό εισόδημα.

Ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ενώσεων Αγροτικών και πρόσεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λιβαδειάς Γιώργος Ανέστης επισημαίνει ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα οδηγήσει σε αδιέξοδο τους αγρότες καθώς ήδη συνεισφέρουν από τις παρακρατήσεις του νέου μνημονίου στα ταμεία του κράτους περίπου 2 δις ευρώ ετησίως.

«Εμείς ως ΠΑΣΕΓΕΣ συμμετείχαμε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και θέσαμε τους προβληματισμούς των αγροτών. Πραγματικά είναι δυσβάσταχτα τα μέτρα που ετοιμάζονται με το φορολογικό. Ενώ σε πολλά δεν διαφωνούμε γιατί θα μπει μια σειρά στον έλεγχο της αγοράς και στα εικονικά τιμολόγια ωστόσο με την αλλαγή του τρόπου φορολόγησης το αγροτικό εισόδημα θα μειωθεί και οι αγρότες δεν θα μπορούν να παράξουν» σημειώνει ο κ. Ανέστης.

Και προσθέτει: «Μέχρι το Μάρτιο με ηλεκτρονικά μέσα πρέπει να δηλωθούν όλες οι εκτάσεις είτε καλλιεργούνται είτε όχι και στη συνέχεια η κυβέρνηση θα αποφασίσει αν θα επιβληθεί έκτακτη φορολογία».

Ο Γ. Ανέστης θεωρεί λάθος την φορολόγηση των χωραφιών. «Δεν μπορεί να φορολογούν και το εισόδημα και το χωράφι τον συντελεστή παραγωγής. Αν συμβεί και αυτό σε συνάρτηση με όλα τα μέχρι σήμερα μέτρα θα είναι κατακόρυφη η μείωση του εισοδήματος με πολλαπλές δυσμενείς επιπτώσεις και στην αγροτική οικονομία και στη χώρα γενικότερα», τονίζει χαρακτηριστικά.

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις ο αγροτικός κόσμος δηλώνει έτοιμος για κινητοποιήσεις αφού προηγηθούν συναντήσεις και λεπτομερής ενημέρωση.

«Αν προχωρήσει τα μέρα η κυβέρνηση αυτό θα γίνει η ταφόπλακα για τον αγροτικό κόσμο. Δεν είναι το πρώτο ούτε το μόνο μέτρο της κυβέρνησης αλλά ένα από τα πολλά που ήδη οδηγούνσε απόγνωση τους αγρότες», τονίζει ο αγροτοσυνδικαλιστής Γιώργος Τακμάκης.

Και συμπληρώνει: «Την ίδια στιγμή που ο πρωθυπουργός μιλάει για φιλοαγροτική πολιτική την ίδια στιγμή η κυβέρνηση μειώνει τους φόρους επιστροφής από το πετρέλαιο που έπαιρναν οι αγρότες από 160 εκατομμύρια σε 30, το 11% επιστροφή από ΦΠΑ το μειώνει σε 7%, και υποχρεώνει όλους τους αγρότες στην τήρηση βιβλίων εσόδων – εξόδων».

Ο κ. Τακμάκης κάνει επίσης λόγο και για προπαγάνδα κατά των αγροτών προκειμένου η κυβέρνηση να περάσει «αναίμακτα» τα μέτρα που θέλει.

«Επιχειρούν να πείσουν τις άλλες κοινωνικές ομάδες ότι οι αγρότες είναι οι λιγότερο θιγμένοι ώστε σε περίπτωση που προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις να είναι απέναντι μας», λέει χαρακτηριστικά.

«Εμείς μπροστά σε αυτή την κατάσταση δεν θα μείνουμε με τα χέρια σταυρωμένα. Τις επόμενες ημέρες θα διοργανώσουμε μια περιφερειακή συνάντηση με τους αγροτικούς συλλόγους για να συζητήσουμε τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και να πάρουμε αποφάσεις για το πώς θα κινηθούμε», καταλήγει ενώ παράλληλα κάνει γνωστό ότι ο ίδιος τάσσεται υπέρ των δυναμικών κινητοποιήσεων οι οποίες «αποτελούν μονόδρομο για τους αγρότες».

Τέλος να σημειωθεί ότι την Πέμπτη 10 Ιανουαρίου στις 6:30 το απόγευμα ο Αγροτικός Σύλλογος Ορχομενού διοργανώνει συγκέντρωση στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του δήμου με θέματα το νέο φορολογικό, το κόστος παραγωγής, τον Οργανισμό Κωπαΐδας και τις ομάδες παραγωγών.