Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

Ερώτηση του Ε. Μπασιάκου για «Ζημιές σε καλλιέργειες ΠΕ Βοιωτίας και Φθιώτιδας από ακραία καιρικά φαινόμενα»


Απαντώντας στην παραπάνω Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Ε. Μπασιάκος και κατόπιν ενημέρωσής μας από τον ΕΛΓΑ, σας πληροφορούμε τα εξής:
Για τις αναγγελθείσες από ανεμοθύελλα και βροχοπτώσεις της 14ης, 15ης και 16ης Σεπτεμβρίου 2012 ζημιές, υποβλήθηκαν στις ΠΕ Βοιωτίας και Φθιώτιδας 525 και 415 Δηλώσεις ζημιάς, αντίστοιχα.
Συγκεκριμένα, κατά είδος δηλώθηκαν:


Επίσης, από τη χαλαζόπτωση που σημειώθηκε την 1η Νοεμβρίου 2012 σε περιοχές της ΠΕ Βοιωτίας, υποβλήθηκαν 150 Δηλώσεις Ζημιάς που αφορούν ελαιοκαλλιέργειες και κηπευτικά.

Συγκεκριμένα, κατά είδος δηλώθηκαν:

Σημειώνεται ότι, για τις παραπάνω ζημιές (Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου 2012) το έργο των εξατομικευμένων εκτιμήσεων ολοκληρώθηκε, ενώ ήδη έχει αρχίσει η κοινοποίηση των πορισμάτων ζημιάς.
Επί του παρόντος, έχουν κοινοποιηθεί 33 πίνακες με 80 δηλώσεις ζημιάς και στο αμέσως προσεχές διάστημα θα κοινοποιηθούν άλλοι 18 πίνακες. Η ολοκλήρωση της κοινοποίησης των πινάκων, η οποία γίνεται σταδιακά, αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός του Ιανουαρίου του 2013.
Σχετικά με τις ζημιές που εντάσσονται σε προγράμματα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ), αναφέρεται ότι :
α.Για το έτος 2009, βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα «Πυρκαγιές 2009» που αφορά στις Τ.Κ Λεύκτρων, Καπαρελλίου, Θίσβης και Χωστίων (πρώην Προδρόμου). Έχουν κοινοποιηθεί τα πορίσματα, έχει πληρωθεί η απώλεια παραγωγής και εκκρεμούν οι αιτήσεις αποκατάστασης των παραγωγών, που θα υποβληθούν έως το τέλος του 2013. Ήδη, από τις 147 αιτήσεις αποκατάστασης που έχουν μέχρι στιγμής υποβληθεί, έχουν ελεγχθεί 110 αιτήσεις και έχει ξεκινήσει η πληρωμή των παραγωγών.
β.Για το έτος 2011, αναμένεται η έγκριση προγράμματος για τη ζημιά από περονόσπορο στις αμπελοκαλλιέργειες και
γ.Για το έτος 2012, στις 14, 15 και 16 Σεπτεμβρίου υποβλήθηκαν 6 αρχικές αιτήσεις ΠΣΕΑ, οι οποίες εκτιμήθηκαν άμεσα και θα ακολουθήσει σχετική εισήγηση της Περιφερειακής Επιτροπής Βοιωτίας για ένταξή τους σε πρόγραμμα ΚΟΕ, το οποίο θα υποβληθεί προς έγκριση στην Ε.Ε., μετά και τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Οικονομικών. Εφόσον το πρόγραμμα εγκριθεί από την Ε.Ε., ο ΕΛ.Γ.Α.θα μπορεί να καταβάλλει τις ενισχύσεις στους επιλέξιμους παραγωγούς.
Σημειώνεται ότι για τις ζημιές στην ηρτημένη παραγωγή των καλλιεργειών που επλήγησαν από τα προαναφερόμενα αίτια, η καταβολή των αποζημιώσεων θα πραγματοποιείται άμεσα, μετά την κοινοποίηση των πορισμάτων, και εφόσον, οι παραγωγοί είναι ασφαλιστικά ενήμεροι.


Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ