Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Τι εισπνέουμε με την αιθαλομίχθη από τα τζάκια


Εισπνέουμε αιωρούμενα σωματίδια με διάμετρο κάτω των δέκα μικρόμετρων (ΑΣ10) που είναι και τα πλέον επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία.
Τα σωματίδια που αναπνέουμε έχουν διάμετρο κάτω από τα 2,5 μικρομέτρα και εισχωρούν βαθιά στους πνεύμονες. Σύμφωνα με μετρήσεις του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βίωσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπίου Αθηνών και μετρήσεις του ερευνητικού σταθμού παρακολούθησης αιωρούμενων σωματιδίων του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» καταγράφηκε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των αιωρούμενων σωματιδίων έχει διάμετρο μικρότερη των 2,5 μικρομέτρων.
Επίσης οι μετρήσεις έδειξαν ότι το στρώμα τςη αιθαλομίχλης περιορίζεται και εγκλωβίζεται στα κατώτερα 300 μέτρα. Οσον αφορά τη σύνθεσή του οι συγκεντρώσεις οργανικού και στοιχειακού άνθρακα έχουν κατά μεο όρο διπλάσια τιμή από τον Δεκέμβριο του 2010.
Αυτό σημαίνει ότι προέρχεται κυρίως από τζάκια και ξυλόσομπες. Γι'αυτό και οι συγκεντρώσεις αυτές είναι 5-10 φορές μεγαλύτερες κατά τις βραδυνές ώρες σύμφωνα με ανακοίνωση των ερευνητών.
Το συνολικό πρόβλημα από την ανεξέλεγκτη χρήση ξυλείας και επικίνδυνης βιομάζας είναι τεράστιο. Οπως υπολογίζουν επιστήμονες από ελληνικά ερευνητικά ιδρύματα η καύση ξυλείας μπορεί να ρυπάνει σε ετήσια βάση μέχρι και τρεις φορές περισσότερο από ό,τι συνολικά ο στόλος των αυτοκινήτων!