Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Αντιμετωπίστε το κρύο

 
Τροφές για να αποτρέψετε πιθανά κρυολογήματα
. Κι επειδή η ΕΜΥ προβλέπει περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας και κρύες μέρες και νύχτες ας δούμε μερικούς εύκολους τρόπους να το αντιμετωπίσουμε. Βασικός στόχος στο κρύο είναι να παραμείνουμε ζεστοί, να αποτρέψουμε πιθανά κρυολογήματα και να εφοδιάσουμε τον οργανισμό μας με τα απαραίτητα όπλα.

Τροφές – λύσεις για το κρύο

- Ενισχύουμε την άμυνα του οργανισμού με συχνά γεύματα.

- Προτιμάμε τις ζεστές σούπες. Έχουν μεγάλη θρεπτική αξία και είναι πλούσιες σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία...........

- Επιλέγουμε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Ε, όπως ελαιόλαδο, ελιές, ξηρούς καρπούς.

- Ενισχύουμε τον οργανισμό μας με βιταμίνη C. Με πορτοκάλια, ακτινίδια, γκρέιπφρουτ, μπρόκολο, κουνουπίδι, κόκκινες πιπεριές, θυμάρι και μαϊντανό.

- Το σκόρδο επίσης βοηθά στο κρύο για να αντιμετωπίσουμε πιθανά κρυολογήματα.

Καλό θα ήταν τις ημέρες του κρύου να αποφεύγουμε την πολύωρη έκθεση σε χαμηλές θερμοκρασίες. Επειδή όμως δεν είναι δυνατόν να μένουμε κλεισμένοι στο σπίτι γιατί απλώς το θερμόμετρο δείχνει μονό αριθμό, η καλή προετοιμασία σώζει την κατάσταση. Οι παλιοί έλεγαν ότι «το σώμα κρυώνει από το κεφάλι και τα άκρα» και είχαν δίκιο. Αν διατηρήσουμε αυτά τα σημεία ζεστά τότε θα αισθανθούμε λιγότερο το κρύο.
αντιμετωπίστε το κρύο

Πριν βγείτε στο κρύο φροντίστε:

- Να προστατέψετε το κεφάλι σας μ’ ένα ζεστό καπέλο ή σκούφο καθώς η θερμότητα του σώματος χάνετε από το κεφάλι, αν αυτό μένει ζεστό τότε και το υπόλοιπο σώμα θα είναι ζεστό

- Να φοράτε γάντια

- Να φοράτε ζεστές κάλτσες

- Εξίσου ευαίσθητα στο κρύο είναι η μύτη και ο λαιμός, καλό θα ήταν αν αισθάνεστε έντονο κρύο στο πρόσωπο να το προστατεύετε με ένα κασκόλ.

- Τα πολύ βαριά ρούχα δεν βοηθούν. Πιο χρήσιμα στο κρύο είναι τα ελαφριά ρούχα αλλά δύο μαζί. Δηλαδή είναι καλύτερα να βάλετε 2 ζεστά μακό μπλουζάκια το ένα πάνω στο άλλο, παρά ένα μάλλινο μόνο του. Τα δύο στρώματα δημιουργούν ζώνες απ’ όπου η θερμοκρασία του σώματος είναι δύσκολο να διαφύγει και αντίστοιχα να περάσει το κρύο στο εσωτερικό.

Όσοι έχουν προβλήματα υγείας είναι πιο ευάλωτοι στο κρύο. Καλό θα ήταν όσοι πάσχουν από καρδιαγγειακά νοσήματα να μένουν προστατευμένοι σε ζεστούς χώρους.

Κι επειδή χειμώνας είναι και το κρύο είναι αναπόφευκτο, προετοιμαστείτε για να το περάσετε χωρίς προβλήματα και κρυολογήματα.

Πηγή: healthpress.gr