Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

Ευάγγελος Αποστόλου Βουλευτής Εύβοιας – ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ


Συντονιστής θεμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ



Χαλκίδα 11/01/2013
Δελτίο Τύπου

Ο βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Βαγγέλης Αποστόλου κατά τη διάρκεια της χθεσινής ομιλίας του στη Βουλή για το Φορολογικό Νομοσχέδιο, τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

« Η έλλειψη της βούλησης για πάταξη της φοροδιαφυγής δεν αποτυπώθηκε μόνο στη διαχείριση των ληστών, αποτυπώνεται και στο συζητούμενο φορολογικό νομοσχέδιο. Η φορολογική δικαιοσύνη που υποσχεθήκατε με την προγραμματική σας συμφωνία για τη συγκυβέρνηση μεταφράζεται σε ελαφρύνσεις για τους έχοντες και εξόντωση για τα μικρά και μεσαία εισοδήματα.
Μεγάλες κατηγορίες πολιτών θα επιβαρυνθούν για άλλη μία φορά με τις νέες διατάξεις, είτε λόγω του εγκλήματος τους να έχουν παιδιά, είτε επειδή είχαν εκπτώσεις δαπανών που θα καταργηθούν ή θα μειωθούν.
Η αναγκαία απλοποίηση του φορολογικού συστήματος μετατράπηκε σε ανέκδοτο, αφού πλέον θα ισχύει άλλη κλίμακα για μισθούς- συντάξεις. Άλλη για ελεύθερους επαγγελματίες και άλλοι για τα ενοίκια.
Η φορομπηχτική σας πολιτική βρίσκει νέα θύματα και αυτά αποτελούν τις ασθενέστερες ομάδες και τάξεις συμπολιτών μας. Και μία τέτοια τάξη είναι οι Έλληνες αγρότες. Την ίδια στιγμή που αναγνωρίζετε ότι ο αγροτικός τομέας μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κρίσης έρχεσθε και ανατρέπετε όλο το πλαίσιο που αφορά τον προσδιορισμό και τη φορολόγηση του γεωργικού εισοδήματος, και μάλιστα για να χρυσώσετε το χάπι μεταφέρετε την ισχύ της για το 2014.
Κανένας δε μπορεί να έχει αντίρρηση για τη φορολόγηση και των αγροτών. Όμως ένα φορολογικό σύστημα δε μπορεί να έχει μόνο εισπρακτικό χαρακτήρα, γιατί περί αυτού πρόκειται όταν γνωρίζετε ότι η πλειοψηφία τους έχει εισόδημα που δε ξεπερνά τα 10.000 ευρώ και τους βάζετε φόρο από το 1 ευρώ 13%.
Με το σχέδιο του προϋπολογισμού του 2013 και το μεσοπρόθεσμο που ψηφίστηκαν προκαλείται ετήσια επιβάρυνση στους ασφαλισμένους αγρότες και στους συνταξιούχους περισσότερο από 1 δις ευρώ.
Εάν σε αυτά τουλάχιστον 250 εκατ. ευρώ από τη μείωση της επιστροφής ΦΠΑ και του ΕΦΚ πετρελαίου  και 500 εκατ. από τη φορολόγηση της αγροτικής γης, καθώς κι ένα σημαντικό μέρος από την αλλαγή φορολόγησης του  αγροτικού εισοδήματος, τότε δε θα είστε μακριά από τα 2 δις ευρώ , δηλαδή από τα 2/3 των ετήσιων άμεσων ενισχύσεων .
Ποια σχέση έχουν όλα αυτά με τη προγραμματική συμφωνία των κομμάτων της συγκυβέρνησης; Απολύτως καμία.
Η αγροτική κοινωνία είναι η μόνη σήμερα που λειτουργεί κοινωνικά, γι αυτό χρειάζεται εργαλεία κοινωνικής οικονομίας, που ασφαλώς δε συμπίπτουν με την ενιαία οριζόντια και ισοπεδωτική οπτική της οικονομίας της αγοράς που εσείς υπηρετείτε... και γι αυτό να είστε σίγουροι ότι θα σας τιμωρήσουν. Μπορεί να αντιδρούν αργά αλλά δε ξεχνούν... ».