Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Ψωνίστε έξυπνα και με ασφάλεια στις εκπτώσεις

 
Συμβουλές από το Ελληνικό Κέντρο Καταναλωτών
Με μεγάλες μειώσεις τιμών από την πρώτη κιόλας μέρα αναμένεται να ανοίξει η αυλαία των χειμερινών εκπτώσεων στις 15 Ιανουαρίου.

Παρά τη γενικευμένη οικονομική κρίση που έχει αγγίξει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, οι εκπτώσεις εκτιμάται ότι θα αναθερμάνουν την αγορά καθώς θα δώσουν στους καταναλωτές την ευκαιρία να επωφεληθούν από τις μειωμένες τιμές των προϊόντων και να κάνουν τις αγορές τους.

Με αφορμή την έναρξη των εκπτώσεων το Ελληνικό Κέντρο Καταναλωτών δίνει συμβουλές στους καταναλωτές ώστε να πραγματοποιήσουν έξυπνες και ασφαλείς αγορές, δίνοντας παράλληλα την απαραίτητη προσοχή στις παγίδες που κρύβονται πίσω από τις μειώσεις των τιμών.

Αναλυτικότερα το Ελληνικό Κέντρο Καταναλωτών συμβουλεύει:

- Πριν βγείτε για ψώνια να σκεφτείτε καλά τις ανάγκες που έχετε και μη δημιουργείτε τεχνικές ανάγκες, μην γίνετε θύματα της υπερκατανάλωσης.

- Μην αγοράζετε με τη λογική του φθηνού εάν δεν το χρειάζεστε. Είναι περιττό και δεν έχετε κανένα κέρδος.

- Μην επηρεάζεστε από τη διαφήμιση. Η ωραιοποιημένη εικόνα των προϊόντων δεν σημαίνει ότι ανταποκρίνεται και στην πραγματικότητα.

- Πριν αγοράσετε, κάνετε μια έρευνα αγοράς, συγκρίνετε τιμές και επιλέξετε σωστά.


- Αν αγοράσετε ελαττωματικά προϊόντα, να τα επιστρέψετε αμέσως και να τα αντικαταστήσετε με άλλα ή να πάρετε πίσω τα λεφτά σας. Οι καταστηματάρχες είναι υποχρεωμένοι να αλλάξουν τα προϊόντα τα οποία παρουσιάζουν ελάττωμα και αγοράστηκαν την περίοδο των εκπτώσεων. Ο έμπορος μπορεί να αρνηθεί αλλαγή ελαττωματικών ειδών, μόνο εάν το προϊόν είναι σε τιμή προσφοράς λόγω των συγκεκριμένων ελαττωμάτων και εφόσον έχει ενημερώσει σχετικά τον καταναλωτή πριν την αγορά με ανάλογη πινακίδα.

- Κάθε είδος πρέπει να γράφει δύο τιμές. Μία που ίσχυε πριν την έκπτωση και μία που προκύπτει μετά, καθώς και το ποσοστό της έκπτωσης.

- Το ποσοστό της έκπτωσης πρέπει να αναγράφεται στο καρτελάκι κάθε προϊόντος και όχι στο συνολικό ποσοστό στις βιτρίνες των καταστημάτων.

- Αγοράζετε εποχιακά είδη, μην περιμένετε ότι θα έχετε την ευκαιρία να αγοράσετε μία τηλεόραση ή ένα ψυγείο σε καλή τιμή, αντίθετα μπορεί να πετύχετε καλή τιμή σε ρούχα, παπούτσια και είδη της φετινής μόδας.

- Όταν αγοράζετε προϊόντα με δόσεις ή πιστωτικές κάρτες, πρέπει να δίνετε προσοχή σε κάθε λεπτομέρεια, για τους όρους που διέπουν αυτή τη συναλλαγή.

- Ζητείστε για όλες τις αγορές σας αποδείξεις και μην ξεχνάτε ότι μέρος της ευθύνης έχουν και οι καταναλωτές, εάν στο δρόμο σας γίνει έλεγχος και δεν έχετε απόδειξη, το δε πρόστιμο είναι μεγάλο.

- Αποφύγετε τον συνωστισμό, ανάμεσα στον πολύ κόσμο καθώς υπάρχουν και μερικοί που δεν θέλουν να ξοδέψουν αλλά σκοπεύουν να «ελαφρύνουν» το δικό σας πορτοφόλι.