Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

Η λαθροϋλοτομία αφανίζει τα ελληνικά δάση!




Τέσσερεις οι υπαίτιες κατηγορίες σε κατεπείγον έγγραφο ΥΠΕΚΑ…

Τι ζητείται από Περιφέρεις και Δήμους …

Μικρή η παραδοχή για το «έγκλημα»…

Την συμβολή και συνεργασία των δήμων αλλά και των περιφερειών, μέσω των αρμόδιων αντιπεριφερειαρχών, για την καταπολέμηση της λαθροϋλοτομίας και τον έλεγχο των λαθροϋλοτόμων, ζητεί με κατεπείγον έγγραφό του ο αν. υπουργός ΠΕΚΑ Σ. Καλαφάτης, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων των κίνδυνο που διατρέχουν οι υπάλληλοι – έλεγκτές από τους οπλισμένους λαθροϋλοτόμους….

«Για να εκλείψουν τα φαινόμενα λαθροϋλοτομιών, την κύρια ευθύνη φέρουν οι υπηρετούντες δασικοί υπάλληλοι για την περιοχή ευθύνης τους και πρέπει, με μέριμνα των προϊσταμένων των οργανικών μονάδων τους, οι έλεγχοι να είναι συνεχείς», υπογραμμίζει ο αν. υπουργός, διαχωρίζοντας το φαινόμενο της λαθροϋλοτομίας σε τέσσερις κατηγορίες…:

Σε αυτήν των ιδιωτών – κατοίκων, που υλοτομούν για ίδια χρήση, μετά από άδειες που δίνονται από την Δασική Υπηρεσία, αλλά όμως τα καυσόξυλα δεν επαρκούν να καλύψουν τις ανάγκες τους…

Στην κατηγορία των ιδιωτών για εμπορία, δηλαδή ξύλευση που γίνεται από κατοίκους των παραδασόβιων κυρίως οικισμών, οι οποίοι τα πωλούν σε κατοίκους άλλων μεγαλύτερων πόλεων ως καυσόξυλα κυρίως κατά παραγγελία.

Στην κατηγορία των αλλοδαπών όμορων χωρών, που υλοτομούν στα δάση κοντά στα σύνορα μας και τα μεταφέρουν στην χώρα τους και στην κατηγορία των εμπόρων, που πωλούν τα καυσόξυλα στα μεγάλα αστικά κέντρα για τη μεγιστοποίηση τους κέρδους τους….

Ο αν. υπουργός ζητά από Δήμους και Περιφέρειες 5 πράγματα, παραδεχόμενος ωστόσο, το φαινόμενο της λαθροϋλοτομίας, που έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις λόγω της «πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης και της σημαντικής αύξησης του κόστους του πετρελαίου θέρμανσης»…

* Ενημέρωση των κατά τόπους Δασικών Υπηρεσιών που υπάγονται στην Αποκεντρωμένη ∆ιοίκηση, για τα έργα που έχουν αναλάβει ή προτίθενται στο άμεσο μέλλον να αναλάβουν οι δήμοι ή οι Σύνδεσμοι δήμων, σε συνεργασία με τις κατά τόπους δασικές υπηρεσίες και χρηματοδότηση από την κεντρική διοίκηση ή άλλη πηγή, για την προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων της περιοχής τους.

* Οι Σύνδεσμοι ∆ήμων που θα αναλάβουν έργα και δράσεις για την αντιμετώπιση των λαθροϋλοτομιών οφείλουν να υλοποιήσουν, κατά προτεραιότητα, τα έργα και τις δράσεις που θα ενταχθούν στο σχεδιασμό της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

* Συμμετοχή δασικών συνεταιρισμών, εργαζομένων και εθελοντών των ΟΤΑ, καθώς και άλλων εθελοντικών ομάδων, σε δράσεις επιτήρησης δασών κατά τη διάρκεια της ημέρας, για την έγκαιρη επισήμανση παρανομιών με την συνδρομή της ∆ασικής Υπηρεσίας.

* Συσκέψεις σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας, ανά τακτικά χρονικά διαστήματα, για τη δρομολόγηση έργων και δράσεων λαθροϋλοτομιών καθώς και επιμέρους θεμάτων που συνδέονται με τη πρόληψη και ετοιμότητα για την αντιμετώπιση κινδύνων που προέρχονται από την εκδήλωση λαθροϋλοτομιών.

* Προληπτική απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής ατόμων, σε εθνικούς δρυμούς, δάση και περιοχές ειδικής προστασίας κατά τις νυκτερινές ώρες, όλες τις ημέρες της εβδομάδας.

Μέχρι όμως, να ληφθούν τα μέτρα τα δάση θα έχουν αφανιστεί, αλλά το βασικότερο αίτιο που δημιούργησε το πρόβλημα δεν απασχολεί τους αρμόδιους, οι οποίοι θα έπρεπε άμεσα να προβούν στην μείωση της τιμής του πετρελαίου, προκειμένου να προλάβουν τα χειρότερα!