Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013

Τα επικίνδυνα τζάκια της κρίσης! Πόσο αυξήθηκαν τα επικίνδυνα μικροσωματίδια στην ατμόσφαιρα



Μπορεί οι περισσότεροι κάτοικοι τις Αττικής να επέλεξαν φέτος να αξιοποιήσουν τα τζάκια και τις ξυλόσομπες τους αντί να αγοράσουν το πανάκριβο πετρέλαιο, δε φαίνεται όμως ότι αυτό θα είναι τελικά και ανώδυνο για την υγεία μας. Η απίστευτη αύξηση του καπνού πάνω στον Αττικό ουρανό το τελευταίο διάστημα έχει και επιπτώσεις στην υγείας μας προειδοποιούν οι ειδικοί έστω βέβαια και αν το φαινόμενο δεν έχει ακόμη μελετηθεί πλήρως.

Πάντως ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας (ΙΣΑ) προειδοποιεί ξεκάθαρα: «Η φθηνή λύση στη θέρμανση με καυσόξυλα και ξυλόσομπες θέτει σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών, ιδιαίτερα των μικρών παιδιών και των χρονίως πασχόντων».

Όπως εξηγούν τα μέλη του ΙΣΑ, τα ξύλα που καίγονται και περιέχουν ακόμη και επικίνδυνα στοιχεία επειδή προέρχονται από παράνομη υλοτόμηση, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες.
Ειδικότερα τονίζει: «Η καύση του ξύλου αυτού με βασικό στοιχείο τον άνθρακα, προκαλεί καθημερινά ολοένα και μεγαλύτερη συγκέντρωση των αιωρούμενων μικροσωματιδίων – προϊόντων της καύσης, των suspended particulatematter) στην ατμόσφαιρα. Ας σημειωθεί δε, ότι τα παραδοσιακά τζάκια με καυσόξυλα και οι ξυλόσομπες εκλύουν περίπου 30 φορές περισσότερα αιωρούμενα μικροσωματίδια ανά κιλό καύσιμης ύλης από έναν σύγχρονο καυστήρα».

Οι μετρήσεις που έγιναν μάλιστα είναι άκρως ανησυχητικές.
«Τους τελευταίους δύο μήνες, στο Μαρούσι και στο Κορωπί διαπιστώθηκε 18 φορές αύξηση των αιωρούμενων μικροσωματιδίων πάνω από το ανώτατο επιτρεπτό όριο των 50 μg/m3 (μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο αέρα). Τη ρύπανση της ατμόσφαιρας, μαζί με τα αιωρούμενα μικροσωματίδια, επιτείνουν και άλλοι τοξικά προϊόντα τη ίδιας καύσης του βιοάνθρακα όπως τα SO2, NO2, NO, CO, CO2, Pb και άλλα» τονίζει ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης.

Όσον αφορά στην επίδραση των αιωρούμενων μικροσωματιδίων στην υγεία ανθρώπινου οργανισμού: «τα μικροσωματίδια διαχωρίζονται, ανάλογα με τη διάμετρο τους: σ’ εκείνα που έχουν διάμετρο από 2,5 έως 10 μm, που συνήθως αποτελούνται από οξείδια του αργιλίου, πυρίτιο, σίδηρο και είναι εισπνεύσιμα, και σε αυτά με διάμετρο μικρότερη των 2,5 μm που παράγονται σε τεράστιες ποσότητες από καυσόξυλα και ξυλόσομπες και μπορούν να διεισδύσουν βαθύτερα στα πνευμόνια και να προκαλέσουν σοβαρότερη βλάβη. Η ικανότητα του αναπνευστικού συστήματος του ανθρώπου να προστατεύε­ται από τα αιωρούμενα στο περιβάλλον μικροσωματίδια καθορίζεται κυρίως από το μέγεθος και τη χημική σύσταση των τελευταίων.

Η συνεχιζόμενη μάλιστα εναπόθεση των μικροσωματιδίων αυτών σε όλο το μήκος του ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού, προκαλεί σοβαρή βλάβη στο αναπνευστικό επιθήλιο. Στο ανώτερο αναπνευστικό επικάθονται τα μεγαλύτερης διαμέτρου μικροσωματίδια. Όσο πιο μικρή είναι η διάμετρός τους τόσο μεγαλύτερη είναι η διείσδυση τους στους πνεύμονες ως τις τελικές κυψελίδες. Τα πολύ μικρής διαμέτρου μικροσωματίδια, λόγω της διεισδυτικότητάς τους και λόγω των σταθερών συμπλόκων που σχηματίζουν, εισχωρούν στο εσωτερικό των κτιρίων, των σπιτιών, των κλινοσκεπασμάτων και προκαλούν πληθώρα αναπευστικων προβλημάτων από άσθμα, αλλεργικές βρογχίτιδες, αποφρακτικές πνευμονοπάθειες κ.α».

Επίσης υπογραμμίζει ότι πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι τα αιωρούμενα μικροσωματίδια με διάμετρο <7 br="br" m="m">