Σάββατο 10 Αυγούστου 2013

Πρωτοβουλία Πολιτών Θήβας - Με αφορμή τη μείωση των δαπανών του ΔΟΘ και της ΔΗΚΕΘ


Σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις κυβερνητικές εντολές για περικοπές η δημοτική αρχή.
Την 1-8-2013, στο Δημοτικό Συμβούλιο της Θήβας, λήφθηκε απόφαση από τη δημοτική πλειοψηφία για την μείωση των δαπανών του δημοτικού προϋπολογισμού Θήβας και ειδικότερα για το Δημοτικό Οργανισμό Θήβας (Δ.Ο.Θ.) κατά 470.000€ και τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Θήβας (ΔΗΚΕΘ) κατά 60.000€. Η απόφαση αυτή αποτελεί σοβαρό πλήγμα στη λειτουργία των φορέων αυτών του Δήμου, που είναι πιθανό να φθάσει έως την αδυναμία καταβολής των μισθοδοτήσεων των υπαλλήλων τους.

Παραβλέποντας τις ίδιες τις διοικήσεις των οργανισμών (δεν τις ρωτήσανε καθόλου) εισήγαγαν εσπευσμένα το θέμα της μείωσης των δαπανών και της τροποποίησης του προϋπολογισμού στο Δημοτικό Συμβούλιο, σύμφωνα με τις επιταγές της τρόϊκας, που νομοθέτησε η δικομματική κυβέρνηση (νόμος 4172/2013) και με τις οποίες ευθυγραμμίζεται πλήρως και ταχύτατα η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου. Έτσι αντί να διαμαρτυρηθούν για το νόμο που υποχρεώνει τους Δήμους να ευθυγραμμίζουν τους προϋπολογισμούς τους σύμφωνα με τις υποδείξεις του γνωστού πλέον «Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας» τρέξανε κυριολεκτικά να υλοποιήσουν τον αντισυνταγματικό νόμο και με τον τρόπο αυτό να δηλώσουν την πλήρη ταύτιση και υποταγή τους σε όσα η κυβέρνησή τους επιτάσσει σε συνεργασία με την TASK FORCE. Επιβάλλουν τη ριζική περικοπή δαπανών των Δήμων, κατ’ εφαρμογή των παραπάνω νόμων. Ταυτόχρονα, με τη νέα συνταγματική εκτροπή στο νόμο περί αυθαιρέτων, η κυβέρνηση θεσμοθέτησε ότι μπορεί να καταργούνται και δημοτικά νομικά πρόσωπα με Προεδρικά Διατάγματα. Η μείωση των δαπανών των νομικών προσώπων των Δήμων (όπως και οι ΔΟΘ και ΔΗΚΕΘ), καθώς και οι επερχόμενες χιλιάδες διαθεσιμότητες και απολύσεις δημοτικών υπαλλήλων, «φωνάζουν» για τις πιο καθαρές παρά ποτέ, προθέσεις των κυβερνώντων, για πογκρόμ σε βάρος των οργανισμών και της Αυτοδιοίκησης και των υπαλλήλων τους. Με τα μέτρα αυτά συντάσσεται αδιαμαρτύρητα η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου μας και ας καμώνεται για το αντίθετο. Εμφανίζονται ως δήθεν υπερασπιστές των εργαζομένων της ΔΗΚΕΘ , του ΔΟΘ κλπ, και όσων απειλούνται με την απόλυση, τώρα που αρχίζουν οι «νέες κρεμάλες» για τους εργαζόμενους, αλλά πράττουν σταθερά το σχέδιο των κυβερνητικών απολύσεων.
Επομένως, η αυτοτέλεια που έχει κατοχυρωθεί συνταγματικά με το άρθρο 102 του Συντάγματος των ΟΤΑ καταργείται πλήρως με τους νόμους αυτούς. Οι Δήμοι, δεν μπορούν να συντάξουν και να ψηφίσουν το προϋπολογισμό που ανταποκρίνεται στις τοπικές ανάγκες, αλλά υποχρεώνονται να συντάξουν και να ψηφίσουν προϋπολογισμό σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της τρόικας και της TASK FORCE. Οι δημοτικοί οργανισμοί και επιχειρήσεις καταργούνται παρανόμως με προεδρικά διατάγματα και ΠΝΠ από την τροϊκανή συγκυβέρνηση, επιβάλλονται παρανόμως χιλιάδες απολύσεις και καταλύεται ευθέως η συνταγματική επιταγή και υπάρχει εκτροπή: Η κυβέρνηση επιβουλεύεται τη δημοκρατία, προκειμένου να πραγματοποιήσει τις εντολές των δανειστών, αλλά και της κυρίαρχης οικονομικής ελίτ, που έλκει την επιβίωση της από την στοίχιση της με τη διεθνή των τοκογλύφων.
Το πρόβλημα είναι ότι αφενός μεν δεν αντιδρά και δεν κινητοποιείται το κεντρικό συνδικαλιστικό όργανο της Αυτοδιοίκησης η ΚΕΔΕ, αλλά ούτε επιμέρους οι Δήμαρχοι και οι Περιφερειακές Ενώσεις των Δήμων (ΠΕΔ). Είναι γεγονός, ότι η συντριπτική πλειοψηφία των δημάρχων των Καλλικρατικών Δήμων, εντάσσονται στο πολιτικό τόξο των δυνάμεων της συγκυβέρνησης, και η αντίδραση στην παραπάνω πολιτική, δεν είναι ευχερής εξ αυτού του λόγου. Όμως οι δήμοι και οι τοπικές κοινωνίες στενάζουν από την περικοπή των πόρων για την αυτοδιοίκηση, οι εργαζόμενοι είναι σε πλήρη αβεβαιότητα, ενώ ήδη οι σχολικοί φύλακες και οι δημοτικοί αστυνομικοί πέρασαν στη διαθεσιμότητα, οι εργαζόμενοι στη βοήθεια στο σπίτι βρίσκονται σε πλήρη ανασφάλεια κλπ.
Απέναντι σε αυτή την πολιτική της κοινωνικής καταστροφής, μια λύση υπάρχει.
Η άρνηση ψήφισης προϋπολογισμών που επιβάλλουν οι τοκογλύφοι δανειστές, η υπεράσπιση του Συντάγματος, της Αυτοδιοίκησης και της Δημοκρατίας, η άρνηση περικοπής δαπανών για τις κοινωνικές ανάγκες, που εξυπηρετούν οι οργανισμοί και οι επιχειρήσεις της αυτοδιοίκησης. Απαιτείται συντονισμός της δράσης των δυνάμεων των εργαζομένων και της τοπικής κοινωνίας, για την ενεργοποίηση των δημοτικών συμβουλίων, ώστε να αντιταχθούμε στην επιβουλή της Δημοκρατίας, για να επιβιώσουν οι τοπικές κοινωνίες, για να ανατραπεί αυτή η καταστροφική πολιτική.
Να μην γίνουν οι ίδιοι οι Δήμοι, δήμιοι της αυτοδιοίκησης και των εργαζομένων της.


Για την Πρωτοβουλία Πολιτών Θήβας
Θανάσης Σκούμας, δημοτικός σύμβουλος Θήβας
Θανάσης Τσάκωνας, σύμβουλος δημοτικής κοινότητας Θήβας